Papryka w doniczce, na balkonie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka w doniczce

Post »

aria,
czytałam cały watek i dowiedziałam się, że można siać przez cały czas ale może być to trudne ze względu na małą ilość światła...to wiedziałam od dawna, ale nic mi to nie mówi....
widocznie nic mi nie pozostaje jak tylko spróbować eksperymentu...w sumie to nic mnie nie kosztuje :heja
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

A sądzisz, że ktoś z forumowiczów wie, ile światła jest na twoim parapecie? Sama musisz to ocenić, dla każdego z nas to eksperyment, póki nie zdobędziemy pewności.
monberka
500p
500p

Post »

chodziło mi o to, czy pomimo małej ilości światła uda się o tej porze roku coś wyhodować...no ale cóż...takie odpowiedzi zniechęcają do zadawania jakichkolwiek pytań...
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

monberka aria ma rację. Ja kiełkuję pepproni na parapecie od południa. Gdybym ustawiła w kuchni (od północy) to bym musiała doświetlać. Tam siedzą kwiatki, którym starcza mniej światła. Wiosną jak sieję pomidory, papryki to siedzą potem na piętrze, bo tam jeszcze więcej światła.
monberka
500p
500p

Post »

wszystko rozumiem, z tym, że nie chodzi mi o to, od której strony postawię sobie siewki, tylko o to, czy to w ogóle zda egzamin o tej porze roku
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że wiele zależy od gatunku, bo są papryki takie co można hodować na oknie. Ale tu trzeba samodzielnie spróbować, jeśli będzie za mało światła to doświetlisz. Ja kiełkuję pepperoni, nie liczę na to, że się uda. Bardziej chcę zobaczyć czy wykiełkuje i jak będzie rosła.
monberka
500p
500p

Post »

tak właśnie zrobię, po prostu spróbuję i na przyszłość nie będę się pytać :wit
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Próbuj i chwal się co będzie. Wiesz to jest tak: 9 osobom się uda a 10 nie wyjdzie. Ja się nie mogę doczekać czy ta moja skiełkuje. Nasiona nadłubałam, na akcję wyślę, jeśli moje wykiełkują.
monberka
500p
500p

Post »

ok, dzięki wielkie :wit
Artix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 paź 2013, o 12:49

Papryka eksperymentalna

Post »

Witam

Jakiś miesiąc temu posadziłem paprykę, ma ona 25 cm i już zakwita, posiada 4 pąki w tym jeden główny, wiem że to czas kwitnienia ale jest to taki eksperyment i właśnie o to mi chodziło, urośnie coś z tego w ogóle ? :wink:

http://imageshack.us/photo/my-images/811/ltwd.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/809/1y6v.jpg/

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
AliceWhite
100p
100p
Od: 5 wrz 2013, o 16:00
Kontakt:

Post »

Co do tego kielkowania to ja robie to tak : biore jakis plastikowy talerzyk i na nim klade zlozony na p?l albo na dwa razy papierowy recznik,1 szt,i potem klade na to nasiona i przykrywam je jednym papierowym reczniem zlozonym na p?l albo na dwa na koniec zalewam delikatnie woda,zeby papier i nasionka byly wilgotne ale nie przelane i wkladam je do wczesniej podgrzanego piekarnika i trzymam je tam az do wieczora. Wody dolewam tylko wieczorem i trzymam zawsze w cieplym piekarniku. Takim sposobem wykielkowaly mi prawie wszystkie nasiona. Spos?b sprawdzony. jeśli uzywacie waty to korzen w nia wrosnie i potem trudno bedzie go wyjac nie uszkadzajac go przy tym... Wykielkowalam tym sposobem nasiona arbuza kilka dni temu i juz mam trzy male roslinki w doniczkach a i posadzilam tez jedna papryka slodka.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=100849" onclick="window.open(this.href);return false;
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Moja papryka doniczkowa właśnie wzeszła :D
monberka
500p
500p