Pochrzyn słoniowy, roślina żółw (Dioscorea elephantipes) - uprawa
Re: Roślina żółw. Czy to możliwe ?
Mam 2 żółwie. Nie przycinam ich w fazie wzrostu. Obcinam suche pędy dopiero jak same obumrą przechodząc w stan spoczynku
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
-
- 50p
- Od: 21 sty 2015, o 00:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Roślina żółw. Czy to możliwe ?
Pozazdrościłam Wam tych żółwi. Zamówiłam nasiona.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pochrzyn słoniowy, roślina żółw (Dioscorea elephantipes) - uprawa
Dawno nikt nie pokazywał żółwiowej skorupki. Moja oprócz krótkiej, letniej drzemki cały czas wydłuża pęd liściowy.
A tak wygląda,gdy jest spragniona i gdy ugasi pragnienie:
A tak wygląda,gdy jest spragniona i gdy ugasi pragnienie:
Pozdrawia Urszula.
Cudny ten Twój żółwik. Pytanie Czy ta bulwa powinna być prawie w całości nad ziemią? Moja jest trochę ale ze zdjęć widzę że u innych prawie cała jest na wierzchu.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- katleja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 mar 2015, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, takiego kupiłam i tak go trzymam a że rośnie tak ładnie to nie zmieniam tego. Czytałam że w naturze ta bulwa jest pod ziemią, to może mu to nie szkodzi jeśli jest trochę schowany. Iga czy Twój rośnie i przyrasta ?
katleja dzięki za odpowiedź. No mój cały czas przyrasta, Dziś go troszkę odkryłam, bo faktycznie czasem zdarza mi się podlać bulwę, ale staram się podlewac bokiem. Teraz wyczytałam, że niektórzy podlewają do spodka. Na dzień dzisiejszy wygląda tak:
Koło marca będzie miał rok od wysiania z ziarenka. Muszę mu na wiosnę jakąś podpórkę zrobić, coś jak u Ciebie i muszę mu zmienić doniczkę, bo ma zdecydowanie za dużą. Z posianych 3 wyszło mi 2 a uchował się jeden.
Koło marca będzie miał rok od wysiania z ziarenka. Muszę mu na wiosnę jakąś podpórkę zrobić, coś jak u Ciebie i muszę mu zmienić doniczkę, bo ma zdecydowanie za dużą. Z posianych 3 wyszło mi 2 a uchował się jeden.
Moje różne : storczyki, adenium , dziwadła i inne:-) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=87910" onclick="window.open(this.href);return false;
- katleja
Witaj Iga, ja też wysiałam słoniki, na 3 wzeszły 3, ale został mi jeden w Lutym będzie miał 5 lat a nadal jest malutki i wypuszcza tylko 2 3 liście stoi taki przez pół roku zasypia na następne pół i tyle. A ten kupiony całkiem inny 11 miesięcy rośnie , 1 miesiąc śpi. Traktuje je tak samo, leję na podstawkę bo woda zostawia brzydki biały ślad no i podobno caudeks nie lubi wody. Twój widzę że rośnie jak szalony i rzeczywiście doniczkę ma za dużą, korzonki mają małe i wolą rosnąć gdy mają ciasno
No to rzeczywiście ten Twój 5 letni jest ciut większy niż mój roczny. Na wiosnę postaram się go wsadzić do mniejszej doniczki(w tej były trzy stąd ten rozmiar:-) i będę już podlewać do podstawka.
Mam nadzieję że dalej będzie wypuszczał listki- w sumie od posadzenia po jakimś miesiącu miał dwa listki (to było w kwietniu) i od tej pory cały czas zwiększa ilość liści.
Może powinnaś swojego 5-latka potraktować nawozem;-) Ja od jakiegoś roku kiedy coś sieje, po ok6 tygodniach od momentu wzejścia traktuje roślinki nawozem FERTISAL 200G NAWÓZ ZWIĘKSZAJĄCY ILOŚĆ PĄKÓW i powiem ci widzę różnice. Np. kiedyś moje wysiane adenium po roku były chudziutkie a teraz te ostatnie wysiane są całkiem całkiem;-)działa też na storczyki- które wypuszczają pęd dwa razy w roku.
Mam nadzieję że dalej będzie wypuszczał listki- w sumie od posadzenia po jakimś miesiącu miał dwa listki (to było w kwietniu) i od tej pory cały czas zwiększa ilość liści.
Może powinnaś swojego 5-latka potraktować nawozem;-) Ja od jakiegoś roku kiedy coś sieje, po ok6 tygodniach od momentu wzejścia traktuje roślinki nawozem FERTISAL 200G NAWÓZ ZWIĘKSZAJĄCY ILOŚĆ PĄKÓW i powiem ci widzę różnice. Np. kiedyś moje wysiane adenium po roku były chudziutkie a teraz te ostatnie wysiane są całkiem całkiem;-)działa też na storczyki- które wypuszczają pęd dwa razy w roku.
- katleja
Iga tak po prawdzie to ja nie daję nawozu, czytałam na Internecie że nie wolno dawać bo niby one nie lubią. Dziewczyna na innym forum pisała że jej zmarniał po nawozie, wystraszyłam się i nie nawożę. Ale skoro Twój taki ładny to chyba ja też zacznę
W takim razie nie namawiam, bo będzie na mnie hehe. Zresztą może jeszcze zależy ile się daje. Ja przezornie zawsze daje mniej niż napisane.
Albo poczekaj jeszcze czy mój przetrwa do lata bez szwanku i wtedy próbuj.
Albo poczekaj jeszcze czy mój przetrwa do lata bez szwanku i wtedy próbuj.
- katleja
Piszesz że podlewasz od roku tym magicznym nawozem i żyją to chyba jest dobrze.
Tzn. podlewa się tylko 3-4 pierwsze podlewania i koniec, ja podlewam z reguły dwa podlewania.