89. Kotleciki z piersi kurczaka
Składniki:
- - podwójna pierś z kurczaka
- wywar z włoszczyzny
Robimy:
Pierś gotujemy ok 20min na wywarze z włoszczyzny, wyjmujemy i studzimy w ciasno zawiniętym woreczku foliowym, aby pierś się skleiła i nie rozpadała przy krojeniu.
Zimną pierś kroimy rozdzielając na dwie połowy. Następnie w poprzeczne ok 7-8mm kotleciki.
Składniki na ciasto:
- - szklankę mleka,
- szklankę mąki,
- łyżeczkę sody,
- Vegetę i pieprz,
- 1jajko
Robimy:
Mieszamy wszystkie składniki wałkiem lub trzepaczką do jajek.
Na średnio rozgrzanym oleju smażymy pierś zanurzoną w cieście.
Ogień nie może być ostry, szybko się rumienią.
Obsmażamy kotleciki z obydwu stron na lekki brąz.
Podaję z rewelacyjnym, uniwersalnym (do tostów, kanapek, pasztecików, ziemniaków, zapiekanek, mięs, kotletów, pizzy itd) sosem czosnkowym
Sos:
Składniki:
- - średni słoiczek majonezu,
- łyżeczka ostrej musztardy (Sarepska, Rosyjska Kamisa),
- 4-5 dużych ząbków
- sporo pieprzu.
Robimy:
Wszystkie składniki mieszamy, odstawiamy na min pół godz do lodówki, przed podaniem przechowujemy w lodówce. Do polania ziemniaków mozna lekko rozrzedzić mlekiem, jogurtem lub wodą.
90. Pieróg z grzybami i kapustą
Składniki:
- -1/2 kg białej kapusty
- 30dkg kiszonej kapusty
- 2 cebule drobno posiekane
- 30dkg pieczarek lub leśnych grzybów
- 1/3 szkl oleju
- 3dkg drożdzy
- 1 szkl. ciepłej wody.
- 1 jajko
- bułka tarta
Robimy:
Farsz:
Szklimy cebulę, przysmażamy drobno pokrojone pieczarki lub grzyby,
Białą kapusty szatkujemy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku.
Kapustę kiszoną gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości (może być sama biała kapusta), odcedzić.
Wszystko razem łączymy i przesmażamy do odparowania, można zmielić, ale nie trzeba, doprawiamy sola, pieprzem.Gdy przestygnie dodajemy łyżkę bułki tartej.
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dolewamy szklankę ciepłej wody, mąkę. Ciasto ma być gęstę, dodajemy ok 1/3 szkl oleju lub roztopionej margaryny, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy na kulę, dosypujemy tyle mąki żeby ciasto nie kleiło się do rąk ale tworzyło kulę.
Ciasto kładziemy na stół lub stolnicę wysypaną mąką, wałkujemy na dość cienki prostokątny placek, szerokości długiej blaszki keksowej posypujemy warstwą bułki tartej (oprócz ok 4cm brzegów, które lekko zwilżamy roztrzepanym jajkiem).
Na ciasto posypane bułką, nakładamy przestudzony farsz, zwijamy delikatnie, ale dość ciasno w rulon, zawijając brzegi, delikatnie przekładamy do blaszki wysmarowanej porządnie masełkiem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Wierzch ciasta smarujemy roztopionym masłem i posypujemy bułką tartą, pieczemy w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Odstawiamy do przestudzenia i delikatnie odwracając blaszkę wykładamy na stolnicę, deskę, itp, kroimy w grubsze plastry.
MNIAM MNIAM
Pyszny polany sosem czosnkowym:)