Pomidory olbrzymy

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory olbrzymy

Post »

No to podaje listę wysianych gigantów na ten sezon:
4.78Fulk z 6.25Meisner brutus magnum x open
3.16Luders z 3.4Sweet12 x open
4.30Daho z 5.07Boudyo09 x open
3.35Musso z 4.14Osmala x open
3.20Musso z 6.83Boudyo x open
3.49Timm12f4 z 5.58Timm
Giant garden leader
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zmiana koncepcji na pomidory giganty. :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażeju!

A tak jaśniej poproszę! :)

Gdzie będą te giganty w folii czy pod chmurką?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pomidory w początkowym założeniu miały być wysadzone w folii, później zmieniłem zdanie i miały być sadzone 2na1 przy zwykłych odmianach, a w ostateczności będą w pojemnikach i do poewnego momentu w tunelu. :wink:
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blażej!

Dzięki za wyjaśnienie.Rozumiem,że w tych pojemnikach co są to już zostaną?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak. To są ich docelowe pojemniki. ;:108
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Znalazły mi się foteczki pomidorków z poprzedniego sezonu:-) więc czemu by się nie pochwalić. Odmiana Bawole serce, bardzo ją lubię, bo co roku odwdzięcza mi się dużymi pomidorkami. Pomidorki wagowo miały grubo ponad 1kg, ile dokładnie- nie wiadomo, bo kuchenna waga miała skalę do 1 kg. Na ten moment kilka owoców ma już wielkość piłeczki do tenisa ziemnego.

Obrazek

Tu na krzaczku:

Obrazek
Pozdrawiam,
Krzysiek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Pomidorki piękne,ale czy to aby na pewno Bawole Serce?
Moje wyglądały inaczej i nie były tak żebrowane.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

On wygląda bardziej jak italian giant, ale w sieci sprzedają takie pod nazwą bawole serce. W ogóle, to bardzo częste zjawisko nazywania dużych pomidorów "bawole serce". Nie raz spotkałam się z takimi komentarzami odnośnie różnych dużych pomidorów, które u mnie rosły a z bawolimi sercami wiele wspólnego nie miały pani zobacz jakie wielkie pomidory, to są te, no... "bawole serca"...
Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

U mnie największy miał podobną wagę na glebie klasy V. Widziałem jednak na rędzinie te pomidory monstrualnej wielkości .
Awatar użytkownika
Vkris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2014, o 16:57

Post »

Dorcinda pisze:On wygląda bardziej jak italian giant, ale w sieci sprzedają takie pod nazwą bawole serce. W ogóle, to bardzo częste zjawisko nazywania dużych pomidorów "bawole serce". Nie raz spotkałam się z takimi komentarzami odnośnie różnych dużych pomidorów, które u mnie rosły a z bawolimi sercami wiele wspólnego nie miały pani zobacz jakie wielkie pomidory, to są te, no... "bawole serca"...

Tylko, że ja te pomidorki wysiewałem z nasion, uprawiam tylko z własnej rozsady. Odmiana OXHEART na 100%, zatem Bawole Serce, lub w typie Bawolego Serca, bodajże były to nasiona Legutko, ale nie jestem do końca pewien i musiałbym zerknąć w dziennik. Możliwe, że dla lepszej sprzedaży przedsiębiorstwa nasienne nieco kombinują z nazewnictwem:-)

Ciekawostką jest to, o czym wspomina forumowicz. Gleby w mojej okolicy raczej do czarnoziemów i fluwisoli nie należą ;:222 Przewaga klas IV i V, łatwo przepuszczalnych i piaszczystych gleb, a pomimo to pomidorki się udają lepiej, niż na cięższych, żyźniejszych ziemiach II i III klasy (wydałem sadzonki rodzince, mieszkają na urodzajniejszych terenach, a pomidorów było tyle co kot napłakał, oczywiście jest całe multum innych czynników, które na to mogły mieć znamienny wpływ, o których nie warto się rozpisywać, ale tak łopatologicznie patrząc, przynajmniej z mojej praktyki pomidorki lepiej udają się na słabszych kategoriach ziem- ot taki paradoks ;:124 )
Pozdrawiam,
Krzysiek
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Vkris pisze: Tylko, że ja te pomidorki wysiewałem z nasion, uprawiam tylko z własnej rozsady. Odmiana OXHEART na 100%,
Aż sobie wygooglałam, faktycznie jak wpisać "OXHEART tomato" pierwszy wyskakuje link z pomidorem podobnym do twojego, ale już w następnych pomidory wyglądają całkiem inaczej. Czyli znowu mamy nieścisłości - nie pierwszy i nie ostatni raz. A pomidory i tak prima sort ;:136
Dorota
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Vkris pisze:
Ciekawostką jest to, o czym wspomina forumowicz. Gleby w mojej okolicy raczej do czarnoziemów i fluwisoli nie należą ;:222 Przewaga klas IV i V, łatwo przepuszczalnych i piaszczystych gleb, a pomimo to pomidorki się udają lepiej, niż na cięższych, żyźniejszych ziemiach II i III klasy (wydałem sadzonki rodzince, mieszkają na urodzajniejszych terenach, a pomidorów było tyle co kot napłakał, oczywiście jest całe multum innych czynników, które na to mogły mieć znamienny wpływ, o których nie warto się rozpisywać, ale tak łopatologicznie patrząc, przynajmniej z mojej praktyki pomidorki lepiej udają się na słabszych kategoriach ziem- ot taki paradoks ;:124 )
Temat rzeka, więc aby go nie drążyć powiem tylko tyle, że do ,,udania" się pomidorów bardziej ma wpływ, to co w glebie faktycznie jest, niż to jaki to typ gleby. :)

Może być gleba klasowo lepsza, a jednak zawartość w niej składników jest na tyle nieodpowiednia, że będą występować niedobory.

Nie mam tu na myśli skrajnych przypadków, typu piasku z piaskownicy. ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”