Ochrona starych drzew owocowych
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze
kefas g oraz juda mam zdjęcie w telefonie tylko nie mam jak przesłać,jabłka te kiszono na jesień z kapustą bo były kwaśne, a teraz są słodkawe i dla tego pisałem że są zjadliwe.Jak będę miał możliwość to umieszczę na forum.
Podpowiem- mi z opisu wygląda na "sztetynę", no ale mogę się mylić. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
z mężem trudnimy się amatorsko szczepieniem starych odmian wiec chętnie na wiosnę prosiłabym o sztobryswistak pisze:Witam miłośników jabłoni i gruszy,cieszy ze są jeszcze stare sady,niestety powoli się kończą starsze drzewa.Rosną u mnie jabłonie które były sadzone jeszcze przed wojną jest ich już nie wiele,jabłko przerobowe Krosztyle. Jest Szara reneta ,Złota reneta,oraz jakieś żółte które jest dopiero teraz zjadliwe z woskowym nalotem. Jest też jabłoń o słodkim smaku,jest również jedna grusz dość stara,ale o smaku miodu i niech się wstydzą nowe odmiany bo takiego smaku nie ma żadna
-- Śr 25 wrz 2013 07:02 --
Najlepiej szczepić na wiosnęwielkakulka pisze:A ja od ubiegłego roku mam takie cudo
Jesienią wzięłam działeczke od ROD z taką jabłoneczką. Chetnie poszczepiłabym, ale nie potrafię.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WacekJ - To jest 'Red Boskoop' z grupy Złotych Renet. Właściwa 'Reneta Złota' jest już z tego co wiem nie do dostania, ale ta odmiana, którą posiadasz powiela jej cechy, stąd sprzedawcy często sprzedają ją jako 'Renetę Złotą'.
- WacekJ
- 200p
- Od: 22 maja 2011, o 16:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tu mają :ERNRUD pisze:WacekJ - ... Właściwa 'Reneta Złota' jest już z tego co wiem nie do dostania...
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-10 ... CK-R-.html
Żebym był młodszy to pewnie bym wymienił Boskoopa na Renetę ale nie mam juz czasu na czekanie na owoce .
Witam! mam dwie juz bardzo stare grusze,ktore maja pyszne owoce.Chcialabym pobrac szczepki tylko nie wiem jak. Teraz czy na wiosne? Przy pniu od dolu ma liczne odrosty i moze z nich mozna pobrac?Prosze o jakies rady.Pozdrawiam.
Szczepki to możesz pobrać z pelargonii. Na przykład. Z gruszy pobierz zrazy i zaszczep je na podkładce. To co odrasta z dołu przy pniu to zapewne odrosty podkładki, na której szczepione są te stare grusze. Podkładki kup albo wyhoduj z nasion. A najlepiej poczytaj wątki o szczepieniu, np ten:
Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Cześć wszystkim
Mam pytanie o stara odmianę jabłoni. Najprawdopodobniej przywieziona po wojnie przez mojego pradziadka z Podola. Owoce koloru zółtego, w bardzo słoneczne lato nabierające delikatnego bardziej złotego rumieńca. W kształcie oliwkowa. Z wyraźnym "tłustym" nalotem na skórce. Soczysta, miąższ twardy, smak lekko cytrynowy. Z tego co pamiętam dojrzewała około sierpnia.
Drzewo podupadło i przestało w ogóle owocowa, nie było przycinana ze 20 lat, potem połamało sie kilka gałęzi i rodzinka, na której działce drzewo rośnie postanowiła je w zeszłym roku wyciąć. Jak się dowiedziałem, powstrzymałem ich, ale tylko o tyle, że został 1,5 merowy pień z kilkoma odrostami na górze.
I teraz pytania - co to może być za odmiana? Czy z tych odrostów / wilków da się jeszcze odtworzyć roślinę normalnie owocującą, czy można spróbować formować z tego jakąs koronę? Nie wiem, czy drzewo bylo szczepione.
Mam pytanie o stara odmianę jabłoni. Najprawdopodobniej przywieziona po wojnie przez mojego pradziadka z Podola. Owoce koloru zółtego, w bardzo słoneczne lato nabierające delikatnego bardziej złotego rumieńca. W kształcie oliwkowa. Z wyraźnym "tłustym" nalotem na skórce. Soczysta, miąższ twardy, smak lekko cytrynowy. Z tego co pamiętam dojrzewała około sierpnia.
Drzewo podupadło i przestało w ogóle owocowa, nie było przycinana ze 20 lat, potem połamało sie kilka gałęzi i rodzinka, na której działce drzewo rośnie postanowiła je w zeszłym roku wyciąć. Jak się dowiedziałem, powstrzymałem ich, ale tylko o tyle, że został 1,5 merowy pień z kilkoma odrostami na górze.
I teraz pytania - co to może być za odmiana? Czy z tych odrostów / wilków da się jeszcze odtworzyć roślinę normalnie owocującą, czy można spróbować formować z tego jakąs koronę? Nie wiem, czy drzewo bylo szczepione.
-
gzeho
Według mnie to odtworzy się drzewo, trzymam kciuki
Jak się opuści to daj zdjęcie to tutaj są fachowcy to Ci doradzą co robić
Według mnie to odtworzy się drzewo, trzymam kciuki
Jak się opuści to daj zdjęcie to tutaj są fachowcy to Ci doradzą co robić
Pozdrawiam Teresa
No nie takie oczywiste. Zależy, na jakiej wysokości było szczepione, bo te odrosty mogą być z podkładki. A zakładam, że raczej było szczepione. Z tego co zaobserwowałem, to stare drzewa były najczęściej szczepione dość wysoko, nawet 1,5 m. Ale rzeczywiście, jak dasz zdjęcia to może będzie coś widać. Natomiast możesz sprawdzić toto i zaszczepić na jakiejś podkładce karłowej to powinieneś dość szybko doczekać się owoców. Ja bym tak zrobił: zrazy na M9 np i na antonówkę. Na M9 powinno szybko wyjść owocowanie. Jeśli to to - to mam na antonówce. Jeśli nie - to ją przeszczepiam czymś innym. Taka zabawa trochę ale chyba warto.
-
astone
Słuszne uwagi ... u mnie były drzewa kończące swa żywotność a przez cięcie ożyły i owocuja
Słuszne uwagi ... u mnie były drzewa kończące swa żywotność a przez cięcie ożyły i owocuja
Pozdrawiam Teresa
Moi drodzy niektórzy zauwazyli brak dostępnosci starych, poczciwych odmian dla naszych ogrodów. Moja żona kupiła 2 lata temu w Castoramie 4 drzewa starych odmian jabłoni w takiej serii -Staropolski Ogród firmy Fructoplant. Ostatniej jesieni pięknie owocowały i znów poczuliśmy w domu smaki dzieciństwa.
Mam jeszcze 2 miejsca w ogrodzie i z pewnoscią trzeba będzie poszukać czegoś wiosną. Myślę o śliwach. Macie jakiś starych faworytów??? Ja myślałem o węgierce zwykłej i renklodzie ulenie...
Mam jeszcze 2 miejsca w ogrodzie i z pewnoscią trzeba będzie poszukać czegoś wiosną. Myślę o śliwach. Macie jakiś starych faworytów??? Ja myślałem o węgierce zwykłej i renklodzie ulenie...