Ochrona starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze

Post »

kefas g oraz juda mam zdjęcie w telefonie tylko nie mam jak przesłać,jabłka te kiszono na jesień z kapustą bo były kwaśne, a teraz są słodkawe i dla tego pisałem że są zjadliwe.Jak będę miał możliwość to umieszczę na forum.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podpowiem- mi z opisu wygląda na "sztetynę", no ale mogę się mylić. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

Witam miłośników starych jabłoni ! Posadziłem Kosztelę już owocowała jak Kosztela ale posadziłem tez Złotą Renetę - właśnie owocuje - czy to jest Złota reneta ? Obrazek
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

swistak pisze:Witam miłośników jabłoni i gruszy,cieszy ze są jeszcze stare sady,niestety powoli się kończą starsze drzewa.Rosną u mnie jabłonie które były sadzone jeszcze przed wojną jest ich już nie wiele,jabłko przerobowe Krosztyle. Jest Szara reneta ,Złota reneta,oraz jakieś żółte które jest dopiero teraz zjadliwe z woskowym nalotem. Jest też jabłoń o słodkim smaku,jest również jedna grusz dość stara,ale o smaku miodu i niech się wstydzą nowe odmiany bo takiego smaku nie ma żadna
z mężem trudnimy się amatorsko szczepieniem starych odmian wiec chętnie na wiosnę prosiłabym o sztobry

-- Śr 25 wrz 2013 07:02 --
wielkakulka pisze:A ja od ubiegłego roku mam takie cudo

Obrazek

Jesienią wzięłam działeczke od ROD z taką jabłoneczką. Chetnie poszczepiłabym, ale nie potrafię.
Najlepiej szczepić na wiosnę
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

WacekJ - To jest 'Red Boskoop' z grupy Złotych Renet. Właściwa 'Reneta Złota' jest już z tego co wiem nie do dostania, ale ta odmiana, którą posiadasz powiela jej cechy, stąd sprzedawcy często sprzedają ją jako 'Renetę Złotą'.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11

Post »

ERNRUD pisze:WacekJ - ... Właściwa 'Reneta Złota' jest już z tego co wiem nie do dostania...
Tu mają :
http://www.sadowniczy.pl/product-pol-10 ... CK-R-.html
Żebym był młodszy to pewnie bym wymienił Boskoopa na Renetę ale nie mam juz czasu na czekanie na owoce . :D
liberta43
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 paź 2013, o 19:31

Post »

Witam! mam dwie juz bardzo stare grusze,ktore maja pyszne owoce.Chcialabym pobrac szczepki tylko nie wiem jak. Teraz czy na wiosne? Przy pniu od dolu ma liczne odrosty i moze z nich mozna pobrac?Prosze o jakies rady.Pozdrawiam.
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Szczepki to możesz pobrać z pelargonii. Na przykład. Z gruszy pobierz zrazy i zaszczep je na podkładce. To co odrasta z dołu przy pniu to zapewne odrosty podkładki, na której szczepione są te stare grusze. Podkładki kup albo wyhoduj z nasion. A najlepiej poczytaj wątki o szczepieniu, np ten:
Szczepienie drzew i krzewów owocowych
gzeho
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sty 2014, o 09:23

Post »

Cześć wszystkim :)
Mam pytanie o stara odmianę jabłoni. Najprawdopodobniej przywieziona po wojnie przez mojego pradziadka z Podola. Owoce koloru zółtego, w bardzo słoneczne lato nabierające delikatnego bardziej złotego rumieńca. W kształcie oliwkowa. Z wyraźnym "tłustym" nalotem na skórce. Soczysta, miąższ twardy, smak lekko cytrynowy. Z tego co pamiętam dojrzewała około sierpnia.
Drzewo podupadło i przestało w ogóle owocowa, nie było przycinana ze 20 lat, potem połamało sie kilka gałęzi i rodzinka, na której działce drzewo rośnie postanowiła je w zeszłym roku wyciąć. Jak się dowiedziałem, powstrzymałem ich, ale tylko o tyle, że został 1,5 merowy pień z kilkoma odrostami na górze.
I teraz pytania - co to może być za odmiana? Czy z tych odrostów / wilków da się jeszcze odtworzyć roślinę normalnie owocującą, czy można spróbować formować z tego jakąs koronę? Nie wiem, czy drzewo bylo szczepione.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gzeho
Według mnie to odtworzy się drzewo, trzymam kciuki :D
Jak się opuści to daj zdjęcie to tutaj są fachowcy to Ci doradzą co robić
Pozdrawiam Teresa
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

No nie takie oczywiste. Zależy, na jakiej wysokości było szczepione, bo te odrosty mogą być z podkładki. A zakładam, że raczej było szczepione. Z tego co zaobserwowałem, to stare drzewa były najczęściej szczepione dość wysoko, nawet 1,5 m. Ale rzeczywiście, jak dasz zdjęcia to może będzie coś widać. Natomiast możesz sprawdzić toto i zaszczepić na jakiejś podkładce karłowej to powinieneś dość szybko doczekać się owoców. Ja bym tak zrobił: zrazy na M9 np i na antonówkę. Na M9 powinno szybko wyjść owocowanie. Jeśli to to - to mam na antonówce. Jeśli nie - to ją przeszczepiam czymś innym. Taka zabawa trochę ale chyba warto.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

astone
Słuszne uwagi ... u mnie były drzewa kończące swa żywotność a przez cięcie ożyły i owocuja
Pozdrawiam Teresa
Marek07
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 kwie 2013, o 23:59

Post »

Moi drodzy niektórzy zauwazyli brak dostępnosci starych, poczciwych odmian dla naszych ogrodów. Moja żona kupiła 2 lata temu w Castoramie 4 drzewa starych odmian jabłoni w takiej serii -Staropolski Ogród firmy Fructoplant. Ostatniej jesieni pięknie owocowały i znów poczuliśmy w domu smaki dzieciństwa.
Mam jeszcze 2 miejsca w ogrodzie i z pewnoscią trzeba będzie poszukać czegoś wiosną. Myślę o śliwach. Macie jakiś starych faworytów??? Ja myślałem o węgierce zwykłej i renklodzie ulenie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”