Duże drzewo do ogrodu
Re: Duże drzewo do dużego ogrodu
@Napoleon - twórca tematu napisał: ,,Wymyślilam sobie zbudowanie altanki w cieniu dużego drzewa", a zatem raczej chciała dożyć tego cienia Świadomie przesadziłem z tezą, bo wówczas na starość nie byłoby sensu sadzić, a to absurd. Chodziło mi o to, że wielkość zawsze trzeba brać razem z siłą wzrostu... Jasne, że wnuki będą się cieszyć, ale jak odpowiednio dobierzemy gatunki, to i sami możemy...
@Swagman - wiem o tym, ale bez przesady - taka topola biała jest przepięknym drzewem, a wymienione przeze mnie dwie inne, mają żółte i purpurowe liście (oczywiście głównie wiosną). Do tego ta pierwsza, jako chłop wydaje najpierw na wiosnę czerwone kotki, a potem żółte liście, co jest ciekawym zestawieniem, choć niestety raczej nie jednoczesnym... Topole te mają nieco słabsze tempo wzrostu, o "nowości" tym bardziej trudno wyrokować... Z pewnością jednak, jak pożyjemy jeszcze te 20-30 lat, to doczekamy drzewa sporych rozmiarów. Planuję je posadzić...
Polecam stronę (szczególnie o topolach białych):
http://www.mojedrzewa.pl/atlas/topola/topola.php
@Swagman - wiem o tym, ale bez przesady - taka topola biała jest przepięknym drzewem, a wymienione przeze mnie dwie inne, mają żółte i purpurowe liście (oczywiście głównie wiosną). Do tego ta pierwsza, jako chłop wydaje najpierw na wiosnę czerwone kotki, a potem żółte liście, co jest ciekawym zestawieniem, choć niestety raczej nie jednoczesnym... Topole te mają nieco słabsze tempo wzrostu, o "nowości" tym bardziej trudno wyrokować... Z pewnością jednak, jak pożyjemy jeszcze te 20-30 lat, to doczekamy drzewa sporych rozmiarów. Planuję je posadzić...
Polecam stronę (szczególnie o topolach białych):
http://www.mojedrzewa.pl/atlas/topola/topola.php
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Topole Biała posiadam.Bardzo piękne drzewo.Moze mam za kiepska glebe bo od 2 lat stoi w miejscu.Nie pnie sie w górę ani cala
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
u mnie topole białe mają średnio ca 1,5m rocznego przyrostu w górę. w lesie rośnie potwór o obwodzie pnia ca 5m platany są małe w porównaniu z tym drzewem
- mosewa
- 100p
- Od: 25 lis 2007, o 17:31
Topole szybko rosną, ale mnie przeszkadza ten ich biały puch niestety
Ewa
Jak pisałem Serotina Aurea to chłop, i chyba podobnie Purple Tower, ale lepiej sprawdzić....
- mosewa
- 100p
Zrobiłam tak: drogę obsadziłam tworząc aleję brzozą chyba pospolitą-nie znam odmiany, gdyż kupiłam ją ze szkółki leśnej, a tam wiedzieli ,że to brzoza ...i tyle była kopana z gruntu, więc nie wiem ile drzewek na 100 posadzonych się przyjmie. Pewnie wiosna okaże się ,że odpad jest spory-zobaczymy drzewka miały ok.140 cm. Najwyżej wiosna dosadzę. Do tego w pewnym oddaleniu od brzozy, w sumie 50 świerków 3 letnich z jednej strony alejki i 10 jarzębin z drugiej. Kupiłam grujecznika japońskiego-już także wsadzony, a dzisiaj dokonałam zakupu drzewka miłorzeba, tylko trochę się martwię bo kilka listków robi sie brązowych. Nie wiem czy to naturalny proces jesieni czy coś mu dolega. Do gruntu wysadzę go za tydzień. Przeczytałam w necie, aby nie sadzić osobników żeńskich, kupiłam go w markecie ogrodniczym pod Toruniem- nie było oznaczenia jaki to rodzaj. Więc przyjmuje,że męski a Wy jak myślicie?
Ewa
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Re: drzewa liściaste - które szybko rosną
-
- 50p
- Od: 12 paź 2011, o 15:07
Witam. A czy ktoś ma surmię?? Jak ona rośnie ?
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Bardzo szybko. Z półmetrowego patyczka po roku była mojego wzrostu, około 165 cm Bez przycinania odrostów bocznych, później gałęzi maleje wielkośc liści, tak było u mnie
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Surmia oprócz swoich wielkich liści dodatkowo pięknie kwitnie od maja do lipca. Zwisające wiechy prezentują się bardzo okazale.
Szybki wzrost, dobra prezencja drzewa, nic tylko sadzić je w ogrodach ;)
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Szybki wzrost, dobra prezencja drzewa, nic tylko sadzić je w ogrodach ;)
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
U mnie kwitnie tylko purpurowa, zakwitła od razu po posadzeniu. Wielkokwiatowe mam 3 i żadna nie chce kwitnąć, mam je 3 sezony.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
i tak oto, po wielu wątpliwościach, "manewry wojenne" na naszej działce mają się ku końcowi - jutro kończymy sadzić żywopłot grabowy (swoją drogą to straszna drobnica - dostaliśmy sadzonki jednoroczne, ale część posadzona w zeszłym roku ma 99% przyjęcia, więc nie zmieniamy źródła sadzonek), dęby czerwone posadzone, zabezpieczone przed podgryzaczami (kupiliśmy piękne 180-200 cm w donicach po ok. 25 zł - służę namiarami gdyby ktoś był chętny), nie użyźnialiśmy dołów, jedynie dostały drenaż pod korzenie.
Jedynie nie udało się w ogrodzie posadzić wszystkiego co zaplanowaliśmy - ale nic na siłę....
jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady - na pewno posłużą jeszcze nie jednej osobie
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- mosewa
- 100p
Właśnie kupiłam jeden egzemplarz, zobaczymy jak mu się życie potoczy w moim wiejskim ogrodzie
Ewa