Pomyślałem, że odpowiedź była by tu :
Mikoryza
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mikoryza
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- Baltazar
- 500p
- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba są tylko dwie drogi i nie ma nic po środku.
Albo pełna natura i jedynie jej pomaganie albo restrykcyjna, terminowa chemizacja i zwalczanie chorób.
Myślę, że tak i tak się da osiągnąć wizualny sukces, jednak o ile w ogrodzie ozdobnym jest to do zniesienia o tyle w sadzie z drzewami i krzewami owocowymi - wg mnie na domowy użytek własnej rodziny - ciężkie do zaakceptowania. Choć jakby nie patrzeć i tak tak chemia świadoma dobierana przez nas będzie dużo mniej szkodliwa niż produkty ze sklepów importowane w szczególności w innych krajów.
Więc w sumie tak czy tak warto mieć ogród prowadzony w dowolny sposób.
Z artykułu Mikoryza - rodzaje, znaczenie i sposoby wspomagania wzrostu roślin z https://e-hortico.pl/pl/n/39 wyciągam wniosek, że szczepienie mikoryzą ma sens jedynie w celu pozyskania grzybów jadalnych i w przypadku uprawy roślin wrzosowatych.
Cytuję fragment :
Mikoryza jest zjawiskiem, które zachodzi pomiędzy roślinami a grzybami mikoryzowymi. To symbioza, w której grzyby dostarczają roślinom wodę, sole mineralne oraz substancje organiczne, a w zamian otrzymują związki organiczne, które powstają w procesie fotosyntezy. Zjawisko to polega na współżyciu korzeni lub nasion roślin z grzybami i dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata. Jakie są rodzaje mikoryzy i czy człowiek może pozytywnie wpływać na te relacje? O tym wszystkim przeczytacie w poniższym artykule.
Rodzaje i znaczenie mikoryzy w przyrodzie oraz w rolnictwie i ogrodnictwie
Mikoryza uniwersalna, zwana także mikoryzą arbuskularną występuje najczęściej. Grzyby z tego rodzaju żyją w korzeniach większości roślin i przyczyniają się do zwiększenia pobierania składników mineralnych, takich jak fosfor, azot i siarka. Jest ona szczególnie ważna w rolnictwie, ponieważ pozwala na zwiększenie plonów. Około 85% gatunków roślin lądowych korzysta z pomocy grzybów w tworzeniu tego typu mikoryzy.
Kolejnym rodzajem jest ektomikoryza, występująca u około 10% rodzin roślin wyższych, przede wszystkim u drzew. Polega ona na tym, że strzępki grzybni otaczają korzenie roślin, tworząc tzw. mufkę (opilśń) i wnikają do wnętrza.
Trzecim rodzajem mikoryzy jest mikoryza erikoidalna (ERM, ER) nazywana też ektendomykoryzą. Ten rodzaj mykoryzy jest ograniczony do roślin z rodziny wrzosowatych i polega na połączeniu pierwszych dwóch rodzajów mykoryzy (ektomykoryzy i endomykoryzy). W tym przypadku strzępki grzybni jednocześnie wnikają do komórek roślinnych i tworzą na zewnątrz opilśń. Pod względem uprawnym największe znaczenie ma mikoryza do borówek.
Po ściółkowaniu borówki próchnicą z pod starych świerków rosnących na działce sąsiada pojawiła się piestrzenica kasztanowata. Co ciekawe, pod świerkami owocniki grzybów się nie pojawiały, a w pobliżu nie ma żadnego lasu.
Cytuję fragment :
Mikoryza jest zjawiskiem, które zachodzi pomiędzy roślinami a grzybami mikoryzowymi. To symbioza, w której grzyby dostarczają roślinom wodę, sole mineralne oraz substancje organiczne, a w zamian otrzymują związki organiczne, które powstają w procesie fotosyntezy. Zjawisko to polega na współżyciu korzeni lub nasion roślin z grzybami i dotyczy około 85% gatunków roślin wyższych z całego świata. Jakie są rodzaje mikoryzy i czy człowiek może pozytywnie wpływać na te relacje? O tym wszystkim przeczytacie w poniższym artykule.
Rodzaje i znaczenie mikoryzy w przyrodzie oraz w rolnictwie i ogrodnictwie
Mikoryza uniwersalna, zwana także mikoryzą arbuskularną występuje najczęściej. Grzyby z tego rodzaju żyją w korzeniach większości roślin i przyczyniają się do zwiększenia pobierania składników mineralnych, takich jak fosfor, azot i siarka. Jest ona szczególnie ważna w rolnictwie, ponieważ pozwala na zwiększenie plonów. Około 85% gatunków roślin lądowych korzysta z pomocy grzybów w tworzeniu tego typu mikoryzy.
Kolejnym rodzajem jest ektomikoryza, występująca u około 10% rodzin roślin wyższych, przede wszystkim u drzew. Polega ona na tym, że strzępki grzybni otaczają korzenie roślin, tworząc tzw. mufkę (opilśń) i wnikają do wnętrza.
Trzecim rodzajem mikoryzy jest mikoryza erikoidalna (ERM, ER) nazywana też ektendomykoryzą. Ten rodzaj mykoryzy jest ograniczony do roślin z rodziny wrzosowatych i polega na połączeniu pierwszych dwóch rodzajów mykoryzy (ektomykoryzy i endomykoryzy). W tym przypadku strzępki grzybni jednocześnie wnikają do komórek roślinnych i tworzą na zewnątrz opilśń. Pod względem uprawnym największe znaczenie ma mikoryza do borówek.
Po ściółkowaniu borówki próchnicą z pod starych świerków rosnących na działce sąsiada pojawiła się piestrzenica kasztanowata. Co ciekawe, pod świerkami owocniki grzybów się nie pojawiały, a w pobliżu nie ma żadnego lasu.
- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Kiedyś trafiłem na taki film o glebie ,bardzo ciekawy gorzej z muzyką w tle
https://youtu.be/3BoSg0ArKbs?si=AXGXwzq-vcRWKDv7
https://youtu.be/3BoSg0ArKbs?si=AXGXwzq-vcRWKDv7
Pozdrawiam Robert :-)
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Jeszcze tak myślę- czasem przy różnych akrobacjach i przesadzaniu opadnie ziemia i może mikoryza ucierpieć też. A przecież 'doszczepienie' nie zaszkodzi? I tak właśnie zrobię.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Jest jedna roślina, której mykoryzacja daje spektakularne efekty. Chodzi o kasztana jadalnego. Posadzenie do w ziemię z lasu nie zawsze da mu te grzyby, których on potrzebuje. Dostałam sadzonki z arboretum z Rogowa, które miały w doniczkach ziemię z lasu, więc grzybnia na korzeniach powinna być. Jako że kasztanki były w mizernej kondycji, pogrzebałam im dokładnie w korzeniach. Ziemia się osypywała, nie było żadnych białych strzępek, ani charakterystycznego zapachu. Dostały mykoryzę dwukrotnie. Po roku odpaliły przyrosty na 1,5 -2 m, a korzenie pokryły się białym ,,filcem". W doniczkach zaczęły rosnąć purchatnice (nie mylić z purchawicą olbrzymią) i 2 inne gatunki kapeluszowe których nie znam. Niestety tej jakości mykoryza nie jest dostępna dla amatorów, a cena jest zaporowa nawet przy większej produkcji. Widząc efekty mykoryzacji tego gatunku, trzeba było przełknąć gorzką pigułę.
Używam słowa mykoryza, a nie mikoryza jak wcześniej, bo ku takiemu nazewnictwu skłaniają się mykolodzy.
Używam słowa mykoryza, a nie mikoryza jak wcześniej, bo ku takiemu nazewnictwu skłaniają się mykolodzy.
- gerranium
- 200p
- Od: 27 mar 2019, o 11:58
Mam pytanie: czy to prawda, że enzymy rozkładające martwe korzenie niszczą mikoryzę? Słyszałam gdzieś, że dodanie do roztworu do podlewania roślin domowych enzymów (np. Cannazym) oraz mikoryzy nie ma sensu, gdyż enzymy zniszczą mikoryzę. Czy to prawda, czy mit?
Przeszukałam internet, lecz nie znalazłam informacji potwierdzających, że tak się dzieje. Może ktoś że znawców tematu wie coś więcej o tym fakcie/micie.
Przeszukałam internet, lecz nie znalazłam informacji potwierdzających, że tak się dzieje. Może ktoś że znawców tematu wie coś więcej o tym fakcie/micie.
Pozdrawiam
G.
G.