Chodnik - jak wykonać i inne dyskusje

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak wykonać tani chodnik?

Post »

aaartur07 pisze:Widziałem kiedyś ułożoną ścieżkę z cegieł. Na początku wyglądała ciekawie, ale po dosłownie 2 zimach cegły rozsypały się - zmurszały ( tak to sie chyba nazywa).
Dodam , ze były to tzw. cegły poniemieckie, które swoje już przeżyły, chociaż wyglądały całkiem, walkiem.
Mam dokładnie takie samo doświadczenia ze starymi cegłami - dwa sezony i...dużo pracy ze sprzątnięciem rozsypujących się cegieł.

Dwa lata temu zrobiłem betonowe deski. Tak dokładniej to silikonową formę (silikon budowlany wylany na starą zmurszałą deskę) i odlew betonowy z dodatkiem barwników do betonu. Dwa sezony i...nie widać śladu użytkowania.
Tak to wygląda w połączeniu z brukiem wykonanym z polnych kamieni.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
piatka97
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2014, o 22:47

Post »

Nie no spoko każdy ma swoje zdanie oraz wlasne przeżycia i doświadczenia ja akurat chodniczek z cegly mam juz od 3 lat i nie narzekam ;)

paco <-- no no ciekawie to wyglada nooo może w przyszlości coś podobnego sprubóję ;)
Serdecznie Pozdrawiam ---> :)Rafał :)
"Każdy nowy dzień jest kwiatem Który zakwita w naszych rękach Tam gdzie się kocha, nigdy nie zapada noc.
Serce to cząstka człowieka, Które tęskni, kocha i czeka."
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andrzeju Twoje pomysły są po prostu rewelacyjne ;:138
Ile Tego silikonu zużyłeś do takiej formy?
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
phrix
100p
100p
Od: 10 kwie 2011, o 11:15
Kontakt:

Post »

Często w ogrodach spotyka się podkłady kolejowe, stosowane jako elementy chodnika. Wygląda to bardzo efektownie, wczoraj wyczytałem ciekawe fakty na ich temat :

Zużyte podkłady kolejowe, często uszkodzone mechanicznie nadal zawierają toksyczne substancje wprowadzone podczas procesu impregnacji, dlatego też nie powinny być stosowane
w miejscach czasowego bądź ciągłego przebywania ludzi, czy zwierząt. Niestety znane są przypadki budowania altanek działkowych niemal wyłącznie z zużytych podkładów kolejowych.

Użytkownicy zakupionych zużytych podkładów kolejowych zachwalają walory kolorystyczne drewna na tle innych materiałów ogrodowych oraz zieleni. Nie wspominają natomiast o nieprzyjemnej woni, emitowanej z drewna, która wyczuwalna jest zwłaszcza w gorące dni lata.

Niektóre dane literaturowe podają, że żywotność drewna nasyconego olejem impregnacyjnym może wynosić nawet do 100 lat. Olej kreozotowy jest mieszaniną wyższych węglowodorów aromatyczne
o charakterze obojętnym tj. naftalen, antracen, fenantren, chryzen, stanowiących od 80 do 90% składników oleju oraz składników kwaśnych i zasadowych ? fenoli, krezoli, metylowych pochodnych piryny i innych. Substancje te mogą być dla człowieka wysoce toksyczne w warunkach bezpośredniego kontaktu lub przez wdychanie. Nawet niewielkie ilości mogą powodować nudności, wymioty, przyśpieszenie oddechu, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zatrzymanie krążenia, a nawet śmierć. Jednym z głównych składników oleju kreozotowego jest benzo[a]piren, który należy do
I kategorii czynników rakotwórczych

http://www.akademiaodpadowa.pl/227,a,3- ... -z-eks.htm

Wydaje mi się, że to może być cenna informacja dla ludzi którzy planują budowę chodnika z tego materiału. Ostatnio widziałem wykonane z niego : kompostownik i obramowanie grządki :roll:
"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Wychowałam się na ulicy kolejarskiej wśród kolejarzy,obok stacji PKP i na podkładach kolejowych.Kiedyś pracownicy dostawali deputat w postaci podkładów i węgla.Z tego co pamietam i wiem faktycznie podkłady sąbardzo trwałe ze względu na ilość ropy jaką posiadajw sobie i wcale nie musiały być specjalnie impregnowane.Życie na torach kolejowych po których jeżdziły ,,ciuchcie,,wystarczająco je zaimpregnowały.Smród straszny,chemii i zwiazków ciężkich od groma.Mają swój urok przecięte wzdłóż lub na plastry ,ale ja osobiście takiego czegoś bym sobie nie położyła w ogrodzie :?
Zobaczcie co znalazłam w necie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/685 ... 3e85a.html

bardzo mi sie podoba taka dróżka,ale nie wiem czy to jest wylany beton i odciśnięte imitacje cegieł czy coś innego....
aaartur
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 paź 2010, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Popatrzcie sobie na kostkę Gran-Art
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Andrzeju twoje betonowe deski są rewelacyjne ;:154 Jaką grubość silikonu trzeba wylać na deskę? I jakie barwniki dodałeś żeby uzyskać taki niesamowity efekt?
x-k-7
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 cze 2014, o 13:37

Post »

Ja mam zrobione ścieżki z kamieni :) ładne, długowieczne i bezproblemowe :P i co prawda sam nie układałem tylko miałem firmę która kompleksowo mnie obsłużyła, to jak widzę te chodniki, to jestem bardzo dumny :D

Proszę o stosowanie zasad pisowni języka polskiego.
Emotikony nie zastępują interpunkcji, pomid.
Mateusz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 cze 2014, o 09:27

Post »

No to się pochwalę Jakie my chodniki kładziemy :) Jest to kamień polny cięty z białą fugą. Mało ludzi ogólnie posiada takie chodniczki/drogi z racji tego, że jest to drogi interes, ale gdyby ktoś się skusił to tak to wygląda :)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Osobiście mi się takie coś nie podoba z ciętego kamienia ale każdy woli coś innego. Myślę że ta biała fuga psuje wszystko
Mateusz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Uwierz, że na żywo wygląda to o wiele lepiej! :) A biała fuga do ciętego pasuje wzór konspekt :) Masz fotę trochę czegoś innego i jeśli nadal Ci się nie podoba to mamy inne gusta ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz, jednak bez białej fugi jest o niebo lepiej. To już mi się podoba ;:304
Mateusz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rozumiem, że piszesz o tym kamieniu przy klinkierze? Dzisiaj go fugowałem na biało! :D Bo mi chodziło o tym ciętym z biała fugą ;) Nasz szef uparł się białej fugi, ale mi ona też bardziej się podoba... Szarą fugę aby robiliśmy w 1 miejscu i jak znajdę jakieś ciekawe foto Ci podeślę ;)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do mnie bez fugi białej bardziej przemawia, widać urok kamieni. Ile ta biała fuga wytrzyma sezonów w takim stanie?
Mateusz86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rozumiem, że chodzi Ci o kolor, a nie wytrzymałość tej, że fugi? Na tym murku jak będzie wszystko zrobione to kupę lat wytrzyma bo za bardzo nie będzie miało od czego się pobrudzić... Jedynie na tych chodnikach bardziej się o brudzi... Ale jak jest myty to daję radę :) A jak nie będzie myty to będzie wyglądał jak ta szara :D Dla mnie przemawia ta biała fuga bo właśnie widać wtedy jaki ten polny jest ładny :) Ale szara fuga też nie jest zła. Po prostu inne gusta i tyle. Pozdro ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”