Mech w trawniku
Re: Mech zamiast trawy
Mech ktory u mnie rosnie to po prostu naturalny efekt koszenia chwastow, bo trawy nikt tu nie sial. Problem polega na tym, ze ogrod za domem jest tak na prawde dopiero do zrobienia. Tzn. trzeba nawiezc troche ziemii zeby go wyrownac. I tu jest moja obawa, czy po takim zabiegu nie będę czekal kilka lat zanim sie ten mech pojawi. Druga rzecz co do ktorej mam watpliwosci, to czy podczas bardziej goracego lata nie porobia sie jakies wyschniete plamy?
Generalnie mech bardzo mi sie podoba, nie tylko ze wzgledow wizualnych. Trawy nie znosze, a jej koszenie to dla mnie prawdziwy koszmar, stad pomysl z mchem ktory ma sie u mnie znakomicie.
Asperula,
te japonskie ogrody to mistrzostwo swiata, czyste, eleganckie, z tymi kamieniami, strumykami i drewniana zabudowa. Tylko czy ich utrzymanie nie jest bardziej pracochlonne niz ogrodu z trawnikiem?
H.
Generalnie mech bardzo mi sie podoba, nie tylko ze wzgledow wizualnych. Trawy nie znosze, a jej koszenie to dla mnie prawdziwy koszmar, stad pomysl z mchem ktory ma sie u mnie znakomicie.
Asperula,
te japonskie ogrody to mistrzostwo swiata, czyste, eleganckie, z tymi kamieniami, strumykami i drewniana zabudowa. Tylko czy ich utrzymanie nie jest bardziej pracochlonne niz ogrodu z trawnikiem?
H.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 mar 2012, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę, że na pewno utrzymanie takiego perfekcyjnego mchownika byłoby bardziej pracochłonne niż trawnika, szczególnie biorąc pod uwagę wielkość i nakład pracy. Japończycy są do tego zdolni chyba dlatego, że ich ogródki są tak maleńkie.Hex2 pisze: te japonskie ogrody to mistrzostwo swiata, czyste, eleganckie, z tymi kamieniami, strumykami i drewniana zabudowa. Tylko czy ich utrzymanie nie jest bardziej pracochlonne niz ogrodu z trawnikiem?
H.
A jak chcesz mech zamiast trawy, to wydaje mi się, że szkoda kasy na nawożenie ziemi - mech sobie poradzi na słabej, a na żyźniejszej będzie więcej chwastów. Gdzieś czytałam, że rozwój mchu można przyspieszyć polewając rozcieńczonym zsiadłym mlekiem / maślanką / serwatką itp.
Może warto rozważyć też rośliny okrywowe - jak się rozrosną to są prawie bezobsługowe.
Latem faktycznie może być trudniej utrzymać zielony mech na słońcu, z drugiej strony parę deszczowych dni i znowu jest zielony.
Asperula
Też mam w ogródku miejsce, gdzie lepiej rośnie mech niż trawa. Ostatnio stwierdziłam, że nie będę z nim walczyć, bo ślicznie wygląda niezależnie od pory roku i ilości wody, a że miejsce jest przez okrągły rok zacienione drzewami, to raczej nie mam wielkiego wyboru. Myśleliście o urozmaiceniu takiego mchowego trawnika odmianami o różnych barwach? Kompozycja ze złotych, srebrnych i zieloniutkich mchów cieszyłaby oko cały rok
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zwalczyć mech w trawniku
Witajcie,
Ruszyłem dziś trawnik, ale mimo wszystko potrzebuję porady z mchem na trawniku oraz elementach betonowych.
Trawnik:
- około 2lat, teraz 3
- miejsce zacienione
- podlewany 2 razy w tygodniu normalnie i 3 razy w porze suchej
- brak chwastów itp, na bieżąco wyrywane
- ukorzenienie może nie jest super, ale trawa rośnie szybko
Zastosować jakiś środek z zawartością żelaza (np.Mikrovit chelat żelaza), czy po zimie mamy jakieś lepsze preparaty warte zastosowania ??
Pozdrawiam
Ruszyłem dziś trawnik, ale mimo wszystko potrzebuję porady z mchem na trawniku oraz elementach betonowych.
Trawnik:
- około 2lat, teraz 3
- miejsce zacienione
- podlewany 2 razy w tygodniu normalnie i 3 razy w porze suchej
- brak chwastów itp, na bieżąco wyrywane
- ukorzenienie może nie jest super, ale trawa rośnie szybko
Zastosować jakiś środek z zawartością żelaza (np.Mikrovit chelat żelaza), czy po zimie mamy jakieś lepsze preparaty warte zastosowania ??
Pozdrawiam
Jak zwalczyć mech w trawniku
Witam,
Mam pytanie odnośnie mchu, na moim ok 80 metrowym trawniku jest go dość sporo, wygrabienie tego z trawy chyba graniczy z cudem bo nie mamy na to aż tyle czasu. Powiedzcie proszę czy wystarczy polać mech Mikrovit'em Fe i później zebrać już suchy mech czy ten preparat nie zniszczy trawy i gdzie go mogę dostać. Sprawdziliśmy już wszystkie sklepy ogrodnicze w okolicy i nigdzie tego nie mają (nawet na allegro go nie ma). Czy może preparat zmienił nazwę na inną?
Czy po pozbyciu się mchu trzeba odczekać jakiś czas zanim dosieje się nową trawę? Jesteśmy początkujący w tej kwestii, trawnik ma niecałe 2 lata i wygląda tragicznie, trawa rośnie kępkami, jest sporo pustych miejsc, w których zadomowił się mech, a nawet wszedł pomiędzy trawę.
Czy po pozbyciu się mchu może lepiej było by posypać jakiś nawóz??
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie mchu, na moim ok 80 metrowym trawniku jest go dość sporo, wygrabienie tego z trawy chyba graniczy z cudem bo nie mamy na to aż tyle czasu. Powiedzcie proszę czy wystarczy polać mech Mikrovit'em Fe i później zebrać już suchy mech czy ten preparat nie zniszczy trawy i gdzie go mogę dostać. Sprawdziliśmy już wszystkie sklepy ogrodnicze w okolicy i nigdzie tego nie mają (nawet na allegro go nie ma). Czy może preparat zmienił nazwę na inną?
Czy po pozbyciu się mchu trzeba odczekać jakiś czas zanim dosieje się nową trawę? Jesteśmy początkujący w tej kwestii, trawnik ma niecałe 2 lata i wygląda tragicznie, trawa rośnie kępkami, jest sporo pustych miejsc, w których zadomowił się mech, a nawet wszedł pomiędzy trawę.
Czy po pozbyciu się mchu może lepiej było by posypać jakiś nawóz??
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Pozdrawiam
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zrób wertykulację i wapnowanie
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Czemu wapnowanie? Przecież nie zna pH gleby. Lepiej moim zdaniem preparat zwalczający mech z żelazem. Są dostępne nawozy niszczące mech od razu
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
Patrząc po zdjęciach to u mnie było mało mchu, ale praktycznie cała ziemia pod trawą była zielona.
Jak Radziliście - kupiłem żelazo w formie granulatu.
Opryskiwaczem spryskałem cały trawnik + murki i inne betony.
Po kilku dniach było widać zmiany ... w tej chwili mijają prawie 3 tygodnie, a po mchu nie widać śladu.
Myjką umyłem elementy betonowe i jest dobrze.
Gdzie nie gdzie został rudy ślad po preparacie.
Profilaktycznie delikatnie sypnąłem granulatem po trawniku.
Tydzień temu dostał jeszcze odżywki, zupkę kompostową itp ....
O tej porze miałem czarne klepisko, a w tym roku wygląda rewelacyjnie - jakby już 2 miesiące rósł.
pozdrawiam
Jak Radziliście - kupiłem żelazo w formie granulatu.
Opryskiwaczem spryskałem cały trawnik + murki i inne betony.
Po kilku dniach było widać zmiany ... w tej chwili mijają prawie 3 tygodnie, a po mchu nie widać śladu.
Myjką umyłem elementy betonowe i jest dobrze.
Gdzie nie gdzie został rudy ślad po preparacie.
Profilaktycznie delikatnie sypnąłem granulatem po trawniku.
Tydzień temu dostał jeszcze odżywki, zupkę kompostową itp ....
O tej porze miałem czarne klepisko, a w tym roku wygląda rewelacyjnie - jakby już 2 miesiące rósł.
pozdrawiam
można stworzyć piękną kompozycję na ogródku, np między kamieniami na kamiennej scieżce - wygląda naprawdę superelaska pisze:A co robić z wygrabionym z trawnika mchem ?-mam go dość dużo.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Albo ściółkować rośliny. Nadaje się świetnie
A w jakich dawkach stosować roztwór (powiedzmy 1:100) Florovitu FE w celu usuwania mchu? Litrem roztworu 1:100 mam opryskać 1,10 czy 100m2 trawnika z mchem ?
Bo nie wiem ile mam kupić tego Florovitu. Dziś kupiłem jakiś nawóz anty mech, ale bardzo sypki, strasznie się to stosowało. Czuję do tej pory, wolę granulaty albo płyny
Bo nie wiem ile mam kupić tego Florovitu. Dziś kupiłem jakiś nawóz anty mech, ale bardzo sypki, strasznie się to stosowało. Czuję do tej pory, wolę granulaty albo płyny
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zapach czujesz bo każdy taki nawóz, preparat zawiera siarczan żelaza i jak bez rękawiczek robiłeś lub wdychałeś to to czujesz taki specyficzny zapach.
Te nawozy są bardzo skuteczne i za kilka dni mech zrobi się czarny to wygrabisz go.
1:100 czyli 1L środka na 100L wody. Masz pewnie podane w ulotce na jaką to starcza powierzchnię mniej więcej. Jeżeli zrobisz np 100ml na 10L wody braknie Ci tego na 100m kw to sobie dorobisz. Zależy czy z sercem będziesz opryskiwał czy sknerą będziesz
Załóż odzież, którą będziesz mógł zabrudzić bo odbarwisz sobie ubrania na kolor brązowy.
Redukcja
100ml na 10L
10ml na 1L
1ml na 100ml
PS: Ten nawóz co masz możesz także rozcięczyć w wodzie i dokonać oprysku.
Te nawozy są bardzo skuteczne i za kilka dni mech zrobi się czarny to wygrabisz go.
1:100 czyli 1L środka na 100L wody. Masz pewnie podane w ulotce na jaką to starcza powierzchnię mniej więcej. Jeżeli zrobisz np 100ml na 10L wody braknie Ci tego na 100m kw to sobie dorobisz. Zależy czy z sercem będziesz opryskiwał czy sknerą będziesz
Załóż odzież, którą będziesz mógł zabrudzić bo odbarwisz sobie ubrania na kolor brązowy.
Redukcja
100ml na 10L
10ml na 1L
1ml na 100ml
PS: Ten nawóz co masz możesz także rozcięczyć w wodzie i dokonać oprysku.
Robiłem w rękawiczkach ale i tak się to poprzyczepiało do ciuchówgemciu83 pisze:Zapach czujesz bo każdy taki nawóz, preparat zawiera siarczan żelaza i jak bez rękawiczek robiłeś lub wdychałeś to to czujesz taki specyficzny zapach.
Rozsypałem 10kg (bo tyle kupiłem - drogie dziadostwo) na jakieś 250-300m2, instrukcja mówiła o 200m2, a mech już się zaczyna robić czarny, faktycznie skuteczne ale cena (prawie 30 zł za 10kg, pewnie da się taniej ale sklep miałem pod ręka) i stosowanie trochę zniechęcagemciu83 pisze: Te nawozy są bardzo skuteczne i za kilka dni mech zrobi się czarny to wygrabisz go.
Dzielić przez 100 to dam radę . Pytanie jak z sercem mam opryskiwać . Instrukcja nie wiem czy mówi coś o zwalczaniu mchu. Z danych w internecie wynika że podają dawkowania dla wzmocnienia warzywek, truskaweczek itpgemciu83 pisze: 1:100 czyli 1L środka na 100L wody. Masz pewnie podane w ulotce na jaką to starcza powierzchnię mniej więcej. Jeżeli zrobisz np 100ml na 10L wody braknie Ci tego na 100m kw to sobie dorobisz. Zależy czy z sercem będziesz opryskiwał czy sknerą będziesz
Po jednym oprysku będę miał spokój na sezon czy trzeba ponawiać oprysk ?
Po prostu nie wiem kupić 1L czy może 10L tego nawozu Mikrovit Fe. Ok 1300m2 powierzchni trawnikopodobnej
Dzięki za cenną uwagęgemciu83 pisze: