Dalie wymagania,problemy - cz.2
Re: Dalie - cz.2
Dziękuję za porady Zibi i Galadriela.
Robienie sadzonek odpada -nie mam możliwości i warunków do tego.
Robienie sadzonek odpada -nie mam możliwości i warunków do tego.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Mój ogródek
- Malgolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
W tym roku kupiłam swoje pierwsze dalie ( siedzą już w doniczkach) i ładnie rosną, gdzieś wyczytałam że powinno się uszczykiwać dalie, czy Wy też tak robicie? Jeśli tak to bardzo proszę o poradę jak to się robi i kiedy, bo jestem zielona w tych sprawach.
Jeszcze jedno pytanie czy nie za wcześnie posadziłam je do donic?
pozdrawiam
Małgośka
W tym roku kupiłam swoje pierwsze dalie ( siedzą już w doniczkach) i ładnie rosną, gdzieś wyczytałam że powinno się uszczykiwać dalie, czy Wy też tak robicie? Jeśli tak to bardzo proszę o poradę jak to się robi i kiedy, bo jestem zielona w tych sprawach.
Jeszcze jedno pytanie czy nie za wcześnie posadziłam je do donic?
pozdrawiam
Małgośka
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
pozdrawiam Małgośka
- Krystek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2012, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Canna -Paciorecznik 4
Witam serdecznie wszystkich.
Przez całą zimę przeglądałam to forum, szczególnie wątki z kannami. Jestem nowicjuszem i pewnie Państwo uśmiejecie się ze mnie. Kępy, jakie dostałam od sąsiada z działki, przechowywałam w zimie na klatce schodowej w schowku. Moje karpy wyglądały trochę inaczej. Pełno twardych jak kamień bulw. Tam, gdzie wystawał "kieł", taki jak na Waszych zdjęciach, to posadziłam do doniczek 2 tygodnie temu.
Jednakże nie daje mi spokoju, co sobie jeszcze wyhodowałam. To jest taki odrost od dołu zeschniętej łodygi.
Mam tego jeszcze kilka sztuk i nie wiem, czy to sadzić do doniczek, czy wywalić?
Z góry przepraszam za jakość zdjęć.
Przez całą zimę przeglądałam to forum, szczególnie wątki z kannami. Jestem nowicjuszem i pewnie Państwo uśmiejecie się ze mnie. Kępy, jakie dostałam od sąsiada z działki, przechowywałam w zimie na klatce schodowej w schowku. Moje karpy wyglądały trochę inaczej. Pełno twardych jak kamień bulw. Tam, gdzie wystawał "kieł", taki jak na Waszych zdjęciach, to posadziłam do doniczek 2 tygodnie temu.
Jednakże nie daje mi spokoju, co sobie jeszcze wyhodowałam. To jest taki odrost od dołu zeschniętej łodygi.
Mam tego jeszcze kilka sztuk i nie wiem, czy to sadzić do doniczek, czy wywalić?
Z góry przepraszam za jakość zdjęć.
- cantati
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna -Paciorecznik 4
To nie canna, wygląda na dalię
Dalie można sadzić od razu do gruntu jak minie niebezpieczeństwo przymrozków, nie wywalaj, tylko z końcem kwietnia/początkiem maja myk do ziemi i będziesz miała piękne dalie
Dalie można sadzić od razu do gruntu jak minie niebezpieczeństwo przymrozków, nie wywalaj, tylko z końcem kwietnia/początkiem maja myk do ziemi i będziesz miała piękne dalie
Pozdrawiam, Dorota
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Wszystko zależy od odmiany i wielkości karpy Takie standardowe dostępne w handlu ładnie sobie do wysadzenia podrosną , ale stare duże karpy takie jak na zdjęciach u mnie mogą się w doniczce dusić
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Krystek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2012, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm, chyba masz rację, to mogą być dalie.
Odrazu poszukałam ich karpy na forum i faktycznie były podobne.
Może sąsiad miał jedno na drugim i poplątały się. W każdym bądź razie szybko wyciągnęłam z kosza na śmieci i posadziłam do doniczek. Zobaczę co z tego wyrośnie.
Odrazu poszukałam ich karpy na forum i faktycznie były podobne.
Może sąsiad miał jedno na drugim i poplątały się. W każdym bądź razie szybko wyciągnęłam z kosza na śmieci i posadziłam do doniczek. Zobaczę co z tego wyrośnie.
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
Jej, dobrze, że Was poczytałam. Zakupiłam pierwsze swoje Dalie i już jutro miałam je w ogrodzie wysadzać - tak było na opisie, na opakowaniu. A ja czytam teraz, że jeszcze miesiąc muszę czekać i siup do ziemi. Mogę od razu? Nie trzeba do donic?
- carissima
- 50p
- Od: 17 mar 2012, o 00:39
Aaaa i jeszcze jeśli chodzi o zakupy - bo mam zamiar zaopatrzyć się w większą ilość Dalii. Czy możecie mi poradzić gdzie najlepiej? Znalazłam na all sprzedawcę który ma sporo dalii i nie wiem czy ryzykować i u niego zakupić. Tu chyba nazwy podać nie mogę. Może proszę na pw mi coś doradzić. Gdzie najbezpieczniej się obkupić
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Kupowałem tu : http://www.floranet.pl/index.php
I ogólnie byłem zadowolony. W jednym przypadku dalia wysoka urosła na ... 40 cm ale kwiaty zgadzały się ze zdjęciem
I ogólnie byłem zadowolony. W jednym przypadku dalia wysoka urosła na ... 40 cm ale kwiaty zgadzały się ze zdjęciem
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- Malgolinka
- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Witam,
a co z tym uszczykiwaniem czubków, bo już sama nie wiem co mam zrobić ...
a co z tym uszczykiwaniem czubków, bo już sama nie wiem co mam zrobić ...
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
pozdrawiam Małgośka
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Jak dalie masz już w donicach, to zapewnij im dużo światła, bo już widzę, że się wyciągają.
Z reguły wkopuje się je wprost do gruntu pod koniec kwietnia, na początku maja.
Karpy były zdrowe, choć wyglądały na suche. One po prostu tak wyglądają. Zapraszam do daliowych wątków, bo tu tylko o kannach!
Z reguły wkopuje się je wprost do gruntu pod koniec kwietnia, na początku maja.
Karpy były zdrowe, choć wyglądały na suche. One po prostu tak wyglądają. Zapraszam do daliowych wątków, bo tu tylko o kannach!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Witam, no właśnie, co z tym uszczykiwaniem?
posadziłam do doniczek zestaw dalii - 5 szt. (niecierpliwa jestem ) i 3 już mi wyrosły na ok 50 cm. Chyba będą wyskie i czy je też można (trzeba) uszczykiwać? Niskie to już wiem że tak, ale wysokie ??? poradżcie coś, błagam
posadziłam do doniczek zestaw dalii - 5 szt. (niecierpliwa jestem ) i 3 już mi wyrosły na ok 50 cm. Chyba będą wyskie i czy je też można (trzeba) uszczykiwać? Niskie to już wiem że tak, ale wysokie ??? poradżcie coś, błagam
Pozdrawiam Grażyna
UPRAWA DALI
moje dalie zle przezimowaly,mama pytanie czy mozna teraz do doniczki je wsadzic,czy podlewcac je ,na razie je raz podlalam i gdzie je teraz trzymac, czy na noc dogarazu pod domem je wstawiac ale tam jest cieplo ,czy trzymac w chlodniejszym miejcu poradzcie
Proszę, używaj polskich liter, znaków interpunkcyjnych i wielkich liter.
Bardzo źle się czyta posty niestarannie napisane.
Comcia
Proszę, używaj polskich liter, znaków interpunkcyjnych i wielkich liter.
Bardzo źle się czyta posty niestarannie napisane.
Comcia