Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 26 cze 2012, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Jo20
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2010, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Kochani pomóżcie nie wiem gdzie zrobiłam błąd ?
moje pomidory w środku mają białą obwódkę pod czerwoną skórką
znajoma powiedziała że musiałam je czymś poświęcić
co to jest i od czego?
moje pomidory w środku mają białą obwódkę pod czerwoną skórką
znajoma powiedziała że musiałam je czymś poświęcić
co to jest i od czego?
Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wydaje mi się, że to brak potasu - też tak miałam w zeszłym roku, po obfitych opadach, które wypłukały pierwiastki z gleby (mam piaszczystą, taka jest na to najbardziej wrażliwa). Powinnaś podać potas dolistnie, a może również trochę podsypać.
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też mam San Marzano a dokładnie San Marzano 3 - nasiona są z Plantico - w notatkach mam info, że jest samokończący. Pewnie z opakowania wzięłam tą informację - ale sprawdzę jeszcze.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Mam pytanie dotyczące pozyskiwania nasion z odmian F1. Mam pyszne pomidorki koktajlowe Sungold, niestety są one F1. Kilkanaście nasion kosztowało sporo, chyba 8 zł i ciekawa jestem czego mogłabym się spodziewać po wysianiu nasion zebranych z moich pomidorków. Czy ktoś z Was siał może nasiona z F1, w jakim stopniu powtarzają cechy i czy w ogóle?
Pozdrawiam Joanna
-
- 100p
No tyle mówi teoria, interesowały mnie praktyczne doświadczenia. Nie wiadomo też jakie cechy u tych pomidorków są dominujące, jakie recesywne itp.
Ciekawa jestem czy ktoś próbował bawić się w sianie F1 i czy warto. Jaki mniej więcej procent owoców jest wartościowych.
Ciekawa jestem czy ktoś próbował bawić się w sianie F1 i czy warto. Jaki mniej więcej procent owoców jest wartościowych.
Pozdrawiam Joanna
Poczytaj forum, szczególnie wątek Pomidory od Kozuli, tam zobaczysz jakie my siejemy F, inne wątki pomidorowe też polecam.
-
- 100p
Oczywiście że czytam forum, od kilku lat regularnie. Watki "kozulowe" znam, jednak poruszają one głównie temat krzyżówek Ani i ich losów w kolejnych pokoleniach. Nie kojarzę natomiast opisu doświadczeń z siewem F1 "sklepowych". No ale jeśli nikt się w to nie bawił, ja spróbuję z moim sungoldem i w przyszłym roku zdam relację
Pozdrawiam Joanna
Dobry pomysł. Megagron też pochodzi zdaje się z wysiewu nasion sklepowych pomidorków, więc może się trafić coś oryginalnego.
Ja mam prawie samokończącego san marzano. Jak przy budowie foliaka dostał w łeb dechą to mu klepki się pomieszały, poszedł na 3 pędy i się skończył... po 2 miesiącach stwierdził ,że chyba jednak urośnie i z boków liści wypuścił pędy. Tak więc "samokończący" ma dopiero 2 grono, bo zakończył się na 1...
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joanno tu jest kilka wątków o pomidorach Kozuli. Ona żeni pomidory i co jakiś czas puszcza w obieg różne pokolenia od F1 do F7. Mnóstwo ludzi tu ma pomidory od Kozuli i z tych krzyżówek selekcjonuje co lepsze okazy. W 10 pokoleniu odmiana się ustala, ale tak od ok. 5-6 powtarza wiekszość cech 2-3 to najwięcej cudaków. Powtarzanie cech zależy od tego co z czym się skrzyżuje, a to jest najczęściej tajemnica producenta. Posiej kilka sztuk i zobaczysz co wyjdzie. I jeszcze jedna uwaga producenci często piszą że coś jest F1 żeby podnieść cenę i zachęcić do kupowania nowych nasion.
Dorota
To prawo jest sformułowane na bazie empirycznej, to nie jest teoria powstała np. w symulacjach komputerowych.Joamor pisze:No tyle mówi teoria, interesowały mnie praktyczne doświadczenia.
Jeżeli masz miejsce, to posiej. Na pewno trafi się coś fajnego w którymś pokoleniu. Jak nie z tych nasion, to z innych.
Tylko miej na uwadze, że może być kompletna klapa. Co nie jest powodem, żeby nie spróbować.
Na przykład?Dorcinda pisze:producenci często piszą że coś jest F1 żeby podnieść cenę i zachęcić do kupowania nowych nasion.