Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
patasko a jak i o jakiej porze podlewasz (np z góry po liściach) ? bo to też może być powód
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wytłumaczę ładnie w mailu jak z nimi postępuję. Poza tym zanim wyszły z ziemi to podlewałem spryskiwaczem. Teraz podlewam tylko ziemię, nie leję po roślinach. Też uważam, że nic nie zdziałam, ale warto ich poinformować. forumowicz, może i wyślą, ale coś mi sie zdaje, że z nią będą takie same problemy
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tyg, prawdopodobnie tak, poczytaj o zgorzeli siewek, jest i zgorzel przedwschodowa i wtedy nawet nie wzejdzie.
Pozdrawiam! Gienia.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jutro ten pierwszy raz wysiew pomidorów specjalnie dla nich dziś targałam worek ziemi, więc po cichu liczę, że się odwdzięczą
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
jakiej?Yvona pisze:Jutro ten pierwszy raz wysiew pomidorów specjalnie dla nich dziś targałam worek ziemi, więc po cichu liczę, że się odwdzięczą
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Ja wysiałem dziś pomidory. Mam nadzieję, że mój trud się opłaci
To parę dni mnie wyprzedziłeś, ja będę siać w niedzielę. Korciło mnie, ale jak sobie pomyślałem, że znowu będę woził na działkę dorosłe krzaki a nie sadzonki, to dałem na luz. I tak się jeszcze można spoko wstrzymać z wysiewem ze dwa-trzy tygodnie.patasko pisze:Ja wysiałem dziś pomidory. Mam nadzieję, że mój trud się opłaci
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Ja w sobotę będę wysiewać pomidory, to będziemy mieli porównanie i tez zastanawiam się czy to nie za wcześnie. W ubiegłym roku część siewek padło mi, dodatkowo wysiałam początkiem kwietnia które akurat nadawały się do wysadzenia po 15 maja.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Jaka jest najlepsza temperatura do kiełkowania nasion pomidora? Przeczytałam w gazecie ogrodniczej ,że 16-18 stopni....zawsze myslałam ,że ma być im cipelej....bo jak tak ,to musze doniczki z nasionami wyprowadzić z ciepłej łzaienki na parapety
Asia
Asia
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
Dziękuje za tak cenne informacje tu zawarte. hmmm tylko żałuje że o parę godzin za późno przeczytałam bo troszkę mnie poniosło i popikowałam poziomkę ale jak tu czytam to widzę ze popełniłam błąd bo ona dopiero na poziomie liścieni jest mam tylko nadzieje że za bardzo jej nie zaszkodziłam (dopiero się uczę jak wyhodować sobie własną roślinę).
Pozdrawiam Kamila
Coś się komuś pomyliło. Temperaturę 16-18 * C powinna mieć rozsada w nocy. Do kiełkowania zaśPelasia pisze:Przeczytałam w gazecie ogrodniczej ,że 16-18 stopni.
wymagana jest temperatura 22-25 * C
Patrz tabela nr 5
http://www.odr.net.pl/publikacje/0128.pdf
Nie przenoś w chłodne miejsce . Im szybciej nasiona wykiełkują tym lepiej dla zdrowotności siewek
Pozdrawiam
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Pelasia ja stawiałam na parapet i podkręcałam grzejnik do 25stopni na kilka minut, część wykiełkowała na 4 dzień pozostałe po 8 dniach, czytałam na forum, że nasiona pomidorów z symbolem F1 dłużej kiełkują niż te zwykłe, posiałam 1,5 tygodnia temu nasiona pomidora Ping King F1 i jeszcze nie wyszedł
Pozdrawiam
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Dzięki forumowicz....ja taka miałam wiedzę ,że musi im być ciepło, ale jak przeczytałam w tej gazecie o uprawie pomidorów ,(karłowych), to w końcu zgupiałam. No to niech się grzeją.
Pozdrawaim
Asia
Pozdrawaim
Asia