Sansewieria (Sansevieria) - wszystko o uprawie cz.1
- -SONIA127-
- 200p
- Od: 1 lut 2013, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sansewieria / Sansevieria - wszystko o hodowli
Marlenka tą którą masz to odmiana Hahni. Bardzo wdzięczna i szybko się rozrasta. A ta wysoka to Gwinejka.Stoi u mnie w dosyć ciemnym miejscu ,ale jak na razie dobrze sobie radzi.
Z takich wyższych na pewno mogę Ci polecić dosyć rzadką odmianę sansevierii Bantels sensatione. Ma ślicznie wybarwione liście
Z takich wyższych na pewno mogę Ci polecić dosyć rzadką odmianę sansevierii Bantels sensatione. Ma ślicznie wybarwione liście
Pozdrawiam Sylwia
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Soniu bardzo dziękuje za podanie nazwy moich sansewierii. Wodzę że jest bardzo dużo odmian. Z ciekawości zmierzyłam jak długie są moje s.
i nie uwierzyłam. Wydawało mi się że mają koło 1 m a tu niespodzianka. Ta ciemnozielona ma 130 cm wys. a żółto-zielona 115 cm. Ciekawa jestem do jakiej wysokości dorosną. Obie stoją niedaleko siebie, żółto-zielona bardziej przy słońcu. Wtedy ładniej wybarwiają się jej liście. Zielonej jak widać służy to miejsce i rośnie jak najęta. Czy są jeszcze jakieś odmiany które też tak rosną?
i nie uwierzyłam. Wydawało mi się że mają koło 1 m a tu niespodzianka. Ta ciemnozielona ma 130 cm wys. a żółto-zielona 115 cm. Ciekawa jestem do jakiej wysokości dorosną. Obie stoją niedaleko siebie, żółto-zielona bardziej przy słońcu. Wtedy ładniej wybarwiają się jej liście. Zielonej jak widać służy to miejsce i rośnie jak najęta. Czy są jeszcze jakieś odmiany które też tak rosną?
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dziewczyny - ale nie ma takiej sansewierii. Jest S. 'Bantel's Sensation' . Odkrył ją Gustav E Bantel w 1946 roku, stąd nazwa na jego cześć. Warto dbać o poprawne nazewnictwo-SONIA127- pisze: rzadką odmianę sansevierii Bantels sensatione. Ma ślicznie wybarwione liście
- Judyta84
- 200p
- Od: 12 maja 2010, o 17:41
Piękne okazy. PW
- -SONIA127-
- 200p
Sylwik ,ale Twoje roślinki są wysokie Z ciekawości zmierzyłam również swoje, ale do Twoich jeszcze sporo im brakuje Gwinejska ma 108 cm ,a black coral tylko 94 cm Pytasz o inne odmiany które będą podobne do Twoich ... Jest taka odmiana jak Silver Queen też rośnie dosyć wysoka .
Pozdrawiam Sylwia
- -SONIA127-
- 200p
Pozdrawiam Sylwia
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne ma te kolorki! Czy jej liście urosną jeszcze ze 20 cm?
Marlenka pewnie pytasz czy będzie tak wysoka jak np. bantel's sensation. Otóż nie, słyszałem że liście mogą dorosnąć do około 40 cm. W porównaniu z grupą tych wysokich sansevierii, gold flame ma niższe, szersze liście.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda. Piękna. Taką wysoką mogłabym mieć
- -SONIA127-
- 200p
Zgadzam się z wypowiedzią Bartka. Tą odmianę kupiłam sobie wiosną tego roku także mam ją krótko. Najdłuższy liść ma 32 cm.
Pozdrawiam Sylwia
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam piszę tu bo chyba to najlepsze miejsce. Szukam osób które chciały kupić sansewierie wysokie, z powodu awarii komputera wszystkie wiadomości zostały utracone. Proszę o kontakt
- -SONIA127-
- 200p
Mamy prawie połowę listopada ,a sansevierie wypuszczają kolejne młodziutkie odrosty. Bardzo mnie to cieszy Oto kilka zdjęć...
Pozdrawiam Sylwia
Ja mam w domu sansevierię gwinejską. Dopóki stała na oknie to miała idealne warunki do rozwoju i muszę przyznać, że kwitła co roku. Kwiaty tak intensywnie pachniały że niekiedy musiałam ją wynosić z sypialni na noc do innego pokoju. Bardzo szybko też się rozrastała aż dostała wielką donicę. W związku z tym, że prezentowała się wyśmienicie przeniosłam ją na komodę w głąb pokoju. I to był mój błąd. Rzeczywiście sansevierie ładnie rosną też powiedzmy w świetle rozproszonym, tworzą nowe sadzonki, jednakże już nie zakwitła przez 2 sezony. Wniosek - jeśli chcemy mieć kwiaty, koniecznie musi stać w oknie.
A na koniec małe pytanko: moja sanse nie rosła do góry tylko tworzyła nowe sadzonki ciągle ( czyli rosła wszerz). Ktoś wie dlaczego? Czy ta odmiana po prostu nie rośnie wysoko?
A na koniec małe pytanko: moja sanse nie rosła do góry tylko tworzyła nowe sadzonki ciągle ( czyli rosła wszerz). Ktoś wie dlaczego? Czy ta odmiana po prostu nie rośnie wysoko?