Truskawki choroby i szkodniki
Re: Truskawki - choroby,szkodniki
To antraknoza truskawki. Choroba grzybowa truskawki, porażająca zarówno krzaki jak i owoce. Na owocach występują takie właśnie charakterystyczne plamy. Chorobie sprzyja ciepła i wilgotna pogoda. Jest dość groźna bo powoduje znaczne straty w plonie.
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 1&start=84
Poczytaj ten wątek, mogą to być jakieś błędy w ściółkowaniu.Wyglada że zasypane są zbyt grubo korą te małe sadzonki.Odgarnij korę z 'serca', środka kępek, bo mogą powodować choroby, zagniwanie korzeni i podstawy liści.Nie wiem jaka gleba, ale wilgotnych z natury glebach najlepiej ściółkować słomą.
Poczytaj ten wątek, mogą to być jakieś błędy w ściółkowaniu.Wyglada że zasypane są zbyt grubo korą te małe sadzonki.Odgarnij korę z 'serca', środka kępek, bo mogą powodować choroby, zagniwanie korzeni i podstawy liści.Nie wiem jaka gleba, ale wilgotnych z natury glebach najlepiej ściółkować słomą.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam podobny problem, przesadzałam truskawki w marcu, przykryłam agro i wczoraj zobaczyłam, że niektóre sadzonki mają brązowe dolne listki, a że pada cały czas, to może być choroba grzybowa. Niektóre zaczynają wytwarzać pąki kwiatowe. Zastanawiam się, czy nie odkryć je i wyściółkować słomą? Jakiś oprysk ?
Asia
Asia
Może masz wilgotną, gliniastą glebę, zatrzymuje dużo wilgoci, korzenie mają przez to mało powietrza.Na takiej glebie lepiej zrezygnować z agrowłókniny, po posadzeniu wzruszać glebę gdy się zasklepi po opadach czy podlewaniu.Ściółkę dać dopiero gdy rośliny dobrze się ukorzenią i na dobre zaczną rosnąć.Można dawać ściętą trawę, słomę.Nie praktykowałam, ale mój znajomy na glinie agrowłókniną wykłada tylko międzyrzędzia (truskawki w rządkach na lekkim wzniesieniu), bo tam zbiera się wilgoć i najwięcej chwastów rośnie, a ponadto rozrośnięte krzaczki czerpią stamtąd wilgoć, a jednocześnie nie są zalewane korzenie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tak właśnie myślałam ,że mogą mieć z wilgotno. Jutro zdejmę agro ,napowietrzę glebę... a słomę dam trochę później
Asia
Asia
Re: Schną truskawki
Witam.
Podbijam temat. Mam ten sam problem z truskawkami jak wyżej przedstawiony.
Może ktoś coś doradzi jak go rozwiązać.
Jerzy
Ktoś podpowie co to za stworzenie? Żeruje w truskawkach, ale i nie tylko, bo czereśnie, maliny nie są mu obce.
Zdjęcie
Zdjęcie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2022, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.