Bananowiec (Musa)Bananowce w Polsce - temat ogólny
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bananowiec Ensete Ventricosum Maurelli , Musa basjoo i inne
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu.
W rogu dużego akwarium umieściłem mniejsze wypełnione wodą i umieszczoną grzałką z termostatem (ustawione 29 stopni). Woda podgrzewa się i paruje utrzymując stałą temp. w dużym akwarium. Na zdjęciu widać pudełeczko na lód z umieszczonymi w nim nasionami bananowców zalane wodą i pływające na powierzchni mniejszego akwarium, aby temp. w pojemniczku była stała i nasiona miały świetne warunki do namoknięcia. Po lewej stronie widać mały wentylatorek podłączony do włącznika czasowego ustawionego 4x15min w ciągu 24h. Wiatraczek ma za zadanie mieszać wilgotne powietrze wewnątrz akwarium. W niebieskich pojemnikach kiełkuje stevia i hibiskus. Hibiskus pozytywnie mnie zaskoczył bo już 2 dni po wysianiu nasion zaczynają kiełkować, zapewne przez stałą wilgotność i temp.
Przewidziałem też małą ilość światła o tej porze, więc zastosuje cztery 18 watowe świetlówki akwariowe powodujące bujny rozrost roślin. Mam nadzieję, że taka ilość światła wystarczy roślinom lądowym bo na wodnych znakomicie się sprawdzało.
Tak wygląda całość, bardzo liczę na porady kogoś doświadczonego, czy tu czy na pw.
Pozdrawiam
W rogu dużego akwarium umieściłem mniejsze wypełnione wodą i umieszczoną grzałką z termostatem (ustawione 29 stopni). Woda podgrzewa się i paruje utrzymując stałą temp. w dużym akwarium. Na zdjęciu widać pudełeczko na lód z umieszczonymi w nim nasionami bananowców zalane wodą i pływające na powierzchni mniejszego akwarium, aby temp. w pojemniczku była stała i nasiona miały świetne warunki do namoknięcia. Po lewej stronie widać mały wentylatorek podłączony do włącznika czasowego ustawionego 4x15min w ciągu 24h. Wiatraczek ma za zadanie mieszać wilgotne powietrze wewnątrz akwarium. W niebieskich pojemnikach kiełkuje stevia i hibiskus. Hibiskus pozytywnie mnie zaskoczył bo już 2 dni po wysianiu nasion zaczynają kiełkować, zapewne przez stałą wilgotność i temp.
Przewidziałem też małą ilość światła o tej porze, więc zastosuje cztery 18 watowe świetlówki akwariowe powodujące bujny rozrost roślin. Mam nadzieję, że taka ilość światła wystarczy roślinom lądowym bo na wodnych znakomicie się sprawdzało.
Tak wygląda całość, bardzo liczę na porady kogoś doświadczonego, czy tu czy na pw.
Pozdrawiam
Super to sobie rozplanowałeś,te nasionka pływają tylko na czas moczenia rozumiem,a później do ziemi?
ile wyniosły Ciebie wszystkie nasiona>?
ile wyniosły Ciebie wszystkie nasiona>?
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
Kilka pytań dotyczących uprawy bananowca.
Witam.
Dzisiaj chcę zamówić bananowca, ale chcę zadać jeszcze pare pytań
1.
Przeczytałem, że sadzonki bananowca nie będę mógł wkopać do gruntu od razu, tylko muszę go w domu do następnego lata trzymać.
I w związku z tym mam pytanie: Do jakich rozmiarów dorośnie w domu, w doniczce?
2.
Jak już podrośnie, i za rok wsadzę go do gruntu to na zimę trzeba wykopać i wsadzić do doniczki. Ale na dworze są dżdżownice i mrówki. Mrówki chyba nie zaszkodzą, ale rozejdą sie po domu, a tego nie chcę. Ale co do dżdżownic to mam wątpliwości, bo czytałem że w doniczce szkodzą roślinom. Więc pytanie: Jak to wytępić?
3.
Jakiego bananowca lepiej kupić ( Jestem początkujący, więc dopiero będę sie uczył i nie wiem który jest łatwiejszy w uprawie )
Musa basjoo, czy ensete ventricosum maurelli?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
Dzisiaj chcę zamówić bananowca, ale chcę zadać jeszcze pare pytań
1.
Przeczytałem, że sadzonki bananowca nie będę mógł wkopać do gruntu od razu, tylko muszę go w domu do następnego lata trzymać.
I w związku z tym mam pytanie: Do jakich rozmiarów dorośnie w domu, w doniczce?
2.
Jak już podrośnie, i za rok wsadzę go do gruntu to na zimę trzeba wykopać i wsadzić do doniczki. Ale na dworze są dżdżownice i mrówki. Mrówki chyba nie zaszkodzą, ale rozejdą sie po domu, a tego nie chcę. Ale co do dżdżownic to mam wątpliwości, bo czytałem że w doniczce szkodzą roślinom. Więc pytanie: Jak to wytępić?
3.
Jakiego bananowca lepiej kupić ( Jestem początkujący, więc dopiero będę sie uczył i nie wiem który jest łatwiejszy w uprawie )
Musa basjoo, czy ensete ventricosum maurelli?
Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Ja tylko wtrącę w sprawie oszczędności energii. Czy konieczne jest doświetlanie od razu, jak nasiona jeszcze nie wykiełkowały?
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Russski
Oczywiście że nie, włączę je dopiero przy wykiełkowaniu roślin. Nie sądzę też, że włączę od razu 4, najpierw sprawdzę czy 2 nie wystarczą.
- tomekb1
Tak pomyślałem, ale dopiero po napisaniu postu.
Rozumiem, ze podświetlone akwarium na zdjęciu to tylko prezentacja jak ma wyglądać docelowo.
Ogólnie super.
Rozumiem, ze podświetlone akwarium na zdjęciu to tylko prezentacja jak ma wyglądać docelowo.
Ogólnie super.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- stalewiak
- Od: 13 kwie 2009, o 10:49
- Kontakt:
Super pomysł ;)
Maniak roślin egzotycznych
- tomekb1
Teraz tak pomyślałem, że powinieneś wyłożyć tę pokrywę na której zamocowane są oprawy ze świetlówkami folią aluminiową, żeby wykorzystać jak najwięcej światła ze świetlówek.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Russski
Z pewnością zastosuję się do porady, dorzucę jeszcze białe kartki lub folię na 3 ściankach.
Dzięki
Dzięki
- Russski
Re: Kilka pytań dotyczących uprawy bananowca.
Masz wszystko kilka tematów poniżej, wymagasz żeby pisać Ci to po raz któryś bo nie chce Ci się przeczytać?
Są różne odmiany bananowców, Musa basjoo będzie dla Ciebie dobrym wyborem.
Chleb z pszenicy, czy jabłka z jabłoni spożywasz mimo dżdżownic w ziemi, bananowcom także nie zaszkodzą, a wręcz pomogą.
W jaki sposób chcesz te mrówki przenieść?, wykopać je łącznie z gniazdem? .
Pozdrawiam serdecznie.
Są różne odmiany bananowców, Musa basjoo będzie dla Ciebie dobrym wyborem.
Chleb z pszenicy, czy jabłka z jabłoni spożywasz mimo dżdżownic w ziemi, bananowcom także nie zaszkodzą, a wręcz pomogą.
W jaki sposób chcesz te mrówki przenieść?, wykopać je łącznie z gniazdem? .
Pozdrawiam serdecznie.
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
No ale jak mrówki sobie założą między korzeniami gniazdo, to trzeba przed wniesieniem do domu jakoś je
wytępić, nie ? A co do dżdżownic, to czytałem że jak są w doniczce z rośliną to szkodzą.
wytępić, nie ? A co do dżdżownic, to czytałem że jak są w doniczce z rośliną to szkodzą.
- Russski
Jak już pisałem, kilka tematów niżej masz temat z bananowcami, zobacz jak wyglądają korzenie po wykopaniu.
Nie sądzę, że akurat zagnieżdżą się w jego korzeniach, bo są krótkie i znajdują się dość głęboko.
Dżdżownice nie zaszkodzą roślinie i nie musisz się tym martwić.
Nie sądzę, że akurat zagnieżdżą się w jego korzeniach, bo są krótkie i znajdują się dość głęboko.
Dżdżownice nie zaszkodzą roślinie i nie musisz się tym martwić.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bananowce w Polsce - temat ogólny
GeorgeLucas nie irytuj się
Czytaj forum warto.
Tutaj masz kilka wątków które warto przeczytać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=29983
To zbiór doświadczeń dot. bananowców,przyda Ci się z pewnością.
Czytaj forum warto.
Tutaj masz kilka wątków które warto przeczytać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=29983
To zbiór doświadczeń dot. bananowców,przyda Ci się z pewnością.