Moja mała "dżungla" - part IV

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja mała "dżungla" - part IV

Post »

A on ma "skórzane" listki? Bo ja się doczytałam, że ten typ tak ma. Jak ma, to go masz ;:219 i cieszyć się proszę, bo pięknie kwitną. ;:oj
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Listki ma twarde jak hoja, zaczęłam myśleć, że może to ona właśnie, ale raczej nie ;:222 ze względu na te kwiaty...
Madzia kwitną może i pięknie, moja teściowa wszystkie kwiaty wyhoduje na giganty ;:202 a tego esz..coś tam to nie tak łatwo podobno ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

No.....słuchaj kochanie. Jak zakwitnie będziem wiedzieć. Ja dostałam "cóś" kwitnącego na wiśniowo i mającego kwiatki jak stokrotka, a okazało się być hojką ( gdzie się pytam hojka ma kwiatki delikatne i przypominające stokrotkę? ;:202 ) Mamy naszych eMków często podkoloryzowują...niekoniecznie Twoja. Najlepiej jak się jej podpytasz jak to "pędziła", skoro teściu miał pretensje o bałagan kwiatkowy. Tzn. ona wie jak toto się pielęgnuje. Nie ważne jak się nazywa. I mocno czekam na kwitnienie, bo jestem strrrrasznie ciekawa.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

A to ci się cudaczek trafił ;:215 Fajnie ;:172
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kochani moi... od kilku dni dostaję ślinotoku oglądając w co drugim wątku wypasione zamiokulkasy ;:152 z zazdrością na nie gapię się i myślę, co mojemu robię nie tak, że nie rośnie ;:223 więc go w ręce biorę przenieść do salonu a tam:

Obrazek

no... niby się ucieszyłam... ale z dnia na dzień łodygi, które posiada już zdychają ;:222 co to ma być? 1:1??? ;:303 i tak mam od lat... pojawi się nowa łodyga to jedna z uhodowanych musi mi zdechnąć.. no jakiś przeklęty czy co?

Obrazek

uczciwie.. zaczynam mieć go dość ;:150
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Ago a czy twój okaz nie ma zbyt mokro??
Ja ze swoim też miałam ten problem i stwierdziłam że ziemia mu nie odpowiada i był przelewany ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

nie ma zbyt mokro ;:185 ja go podlewam raz na miesiąc, wpycham palucha, ziemia sucha na wiór i wtedy mu letko chlup h2o ;:108 już myślałam, że miejscówka mu nie pasi, ale w pokoju obok na tej samej wystawie tyle samo od okna rośnie drugi i jest ładny :shock: ten większy zami już rok temu i dwa - wypuszczał po 2-3 liście i w tym samym czasie 2-3 stare death ;:223 normalnie 1 do 1 - tak to on się nigdy nie zagęści ;:145 może faktycznie ziemię zmienię...
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

No to zmień ziemię jak to już nie pomoże to jakiś słaby okaz się trafił. ;:134
Tylko kochana ja zawsze ziemię do piekarnika na 230stopni żeby wszystko ruszające się unicestwić ;:134 ;:134
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Aga wywal go z tej doniczki. Jest za duża. To raz. Dwa zmień mu ziemię. Możesz mu machnąć ziemie do kaktusów i sukulentów, albo wzbogacić/przemieszać to co masz (po wyparzeniu) w piasek albo drobny żwirek.
Jak wywleczesz z doniczki, możesz go zostawić na jakiś czas na gazecie. Obeschnął mu korzonki i bulwy i wtedy łatwo wszystko obsypiesz przyglądając się co on tam w nóżkach ma. Wyczyść dokładnie, zobacz która bulwa wygląda nieciekawie i ewentualnie kwalifikuje się do eutanazji ( to pewnie będą te, które kończą się żółtymi liśćmi, nieraz samo wycięcie liścia nie wystarcza)
Jak go potem podniesiesz do góry obejmij bulwy w dłoni i ni diabła nie dawaj większej doniczki niż ta, która wielkością tą dłoń/dłonie przypomina ( nie ważne czy dasz radę paluszki zacisnąć, czy nie, czy tez będziesz potrzebowała dwóch dłoni)...no może minimalnie większą. Więcej ziemi daj mu na spód doniczki i na górę. Po bokach tak aby aby...żeby sie nie kiwał. I zrób to teraz....nie czekaj do wiosny. Jak widziałam Twój zamio ma potencjał i teraz właśnie (u większości dziewczyn też) rusza z kopyta. To chyba dla niego najlepszy czas.

Btw
Doniczka max powinna się kończyć 0,5 do 1cm od łodyżek liści.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana ten kwiat o który pytasz to najprawdopodobniej eszychnanthus mona lisa :wit
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Masik genialny opis przesadzania zamioculcasa ;:304
Musze więc swojego jeszcze raz przesadzić, bo się okazało, że.... przesadziłam z doniczką :;230 :;230 :;230
Dałam wprost olbrzymią, jak wynika z opisu z dłońmi ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madzia - ten zami siedzi w tej konkretnie doniczce jakieś conajmniej 4 lata! :shock: mniejszej się nie dało, bo wcześniej był w plastikowej, która zrobiła się jajowata ;:108 ale to co mówisz o bulwach do likwidacji to może być główna przyczyna sobie myślę... choć z drugiej strony - póki nowy przyrost się nie pojawia to obecne liście mi nie żółkną.. to ja już nic nie wiem ;:219
Filigranowa27 pisze:to najprawdopodobniej eszychnanthus mona lisa

Patrycja dziękuję Ci ;:196 teraz poczytam o nim...
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Aguś zrobiłabym tak, jak poradziła Ci Madzia ;:108 Według mnie on ma faktycznie za dużą tą doniczkę. ;:172
Spieszę Ci donieśc kochana, że malutki skrętniczek od Ciebie ;:167 chyba się przyjął :tan bo mimo, że największy listek zgnił ;:145 to właśnie przed chwilą wypatrzyłam tyci tyci nowiutkie zielone maleństwo ledwie wystawiające nosa spod ziemi :heja :heja :heja
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”