Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomysły na doświetlanie i podlewanie roślin.
Każde źródło światła nadaje się do doświetlania ale nie każde robi to efektywnie.W interesującej nas fazie wzrostu potrzeba dużo światła niebieskiego.Poszczególne typy świetlówek mają różną zawartość widma niebieskiego w emitowanym świetle:
Ostatni wykres to świetlówka niebieska kolor 180.Jak widać z wykresów kolory 865-6500 K i 880-8000 K, około 50% mocy promieniują w widmie niebieskim a świetlówka 180 -100%.Świetlówka 2700K w zasadzie tylko PODGRZEWA POWIETRZE.
Ostatni wykres to świetlówka niebieska kolor 180.Jak widać z wykresów kolory 865-6500 K i 880-8000 K, około 50% mocy promieniują w widmie niebieskim a świetlówka 180 -100%.Świetlówka 2700K w zasadzie tylko PODGRZEWA POWIETRZE.
Jak widać teoria rozmija się z praktyką
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzeba pamiętać, że chlorofile dobrze absorbują też w okolicach barwy czerwonej, więc świetlówka 180 (o ile produkuje się takie w ogóle) nie jest jedyną słuszną.
-
Ależ oczywiście że nie jest jedyną słuszną a nawet nie może być!Jeżeli rozsada ma być mocna i rozkrzewiona to odpowiedniejsze jest doświetlanie świetlówkami o zimnym świetle i tylko to obrazują przedstawione wykresy.dyrydyry7 nie krytykuję twojego punktu widzenia .Twierdzę jedynie że doświetlanie światłem 2700 K jest mniej ekonomiczne niż 6500 K.Świetlówki są produkowane w różnych kolorach są zielone ,żółte,niebieskie i czerwone.Jeżeli ktoś uprawia rozsadę w warunkach oświetlenia naturalnego to wskazane jest doświetlanie kolorem niebieskim bo właśnie takiego koloru jest deficyt w widmie światła docierającego do Ziemi w miesiącach zimowych(słońce jest nisko nad horyzontem i światło jest filtrowane przez grubszą warstwę atmosfery). http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Dos ... oslin.html .W tym artykule jest w zasadzie wszystko co każda dziewczynka i chłopiec powinni wiedzieć o doświetlaniu.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Również gorąco polecam zamiszczony w wyżej artykuł
Sama także doświetlam świetlówką 865 - czyli 6500K (dla tych co jeszcze nie wiedzą, to 2 ostatnie cyfry w tym 3cyfrowym oznaczeniu to właśnie temp. w Kelvinach np. 880 - 8000K; 827-2700K).
Poza tym abstrachując już od wszelkich wykresów na mojej świetlówce jest również napisane "cool daylight", czyli zimne światło dzienne, więc nawet dla kompletnego laika w kwestii zakresów i wykresów na logikę światło najbardziej zbliżone do światła dziennego będzie odpowidenie do doświetlania
Polecam 18W świetlówki, ponieważ są tańsze w eksploatacji
Sama także doświetlam świetlówką 865 - czyli 6500K (dla tych co jeszcze nie wiedzą, to 2 ostatnie cyfry w tym 3cyfrowym oznaczeniu to właśnie temp. w Kelvinach np. 880 - 8000K; 827-2700K).
Poza tym abstrachując już od wszelkich wykresów na mojej świetlówce jest również napisane "cool daylight", czyli zimne światło dzienne, więc nawet dla kompletnego laika w kwestii zakresów i wykresów na logikę światło najbardziej zbliżone do światła dziennego będzie odpowidenie do doświetlania
Polecam 18W świetlówki, ponieważ są tańsze w eksploatacji
Mi bardziej chodziło o to, że warto spróbować choćby ze zwykłą świetlówką, bo niektórzy pewnie zastanawiają się czy to nie będzie skorka za wyprawkę, czy warto się starać, ponosić jakieś koszty, czas itd.
a więc warto, różnica jest ogromna, a pewnie jak światło było by idealne to była by jeszcze większa.
a więc warto, różnica jest ogromna, a pewnie jak światło było by idealne to była by jeszcze większa.
- Dziunia87
A propos kosztów, to przy organizowaniu kolejnego growboxa i po przeanalizowaniu kosztów zwykłych świetlówek i świetlówek kompaktowych (tzw. żarówki "energooszczędne") zdecydowaliśmy się z moim M na kompaktówki.
Porównanie:
2 świetlówki ok.12 zł + oprawka (podwójna) 30zł + startery ok. 6zł = 48 zł
2 świetlówki kompaktowe 34zł + 2 oprawki 3zł = 37zł
Kabli i wtyczek nie liczyłam, bo potrzeba je i do jednej i do dugiej ocji
ps. Oczywiście pierwsza opcja wyszłaby znacznie taniej przy założeniu, że oprócz jednej wizyty w Casto należałoby wybraś się jeszcze do jakiejś hurtowni elektrycznej, gdzie zakup poszczególnych elementów składowych oprawki wyniósłby niecałe 10 zł + oczywiście dodatkowa praca przy składaniu własnej oprawki Ale to juz zabawa dla majsterkowiczów
Porównanie:
2 świetlówki ok.12 zł + oprawka (podwójna) 30zł + startery ok. 6zł = 48 zł
2 świetlówki kompaktowe 34zł + 2 oprawki 3zł = 37zł
Kabli i wtyczek nie liczyłam, bo potrzeba je i do jednej i do dugiej ocji
ps. Oczywiście pierwsza opcja wyszłaby znacznie taniej przy założeniu, że oprócz jednej wizyty w Casto należałoby wybraś się jeszcze do jakiejś hurtowni elektrycznej, gdzie zakup poszczególnych elementów składowych oprawki wyniósłby niecałe 10 zł + oczywiście dodatkowa praca przy składaniu własnej oprawki Ale to juz zabawa dla majsterkowiczów
- lucas070707
- 100p
Jednak przy planowanej dłuższej eksploatacji trzeba wziąć pod uwagę, że po zużyciu się świetlówki kompaktowej trzeba ją wymienić całą, a w przypadku niezintegrowanej (np. liniowej) wystarczy kupić samą "rurę" a oprawka i układ zapłonowy nam zostaje.
Sam chciałem zamontować w swojej szafie świetlówki liniowe, bo w rzeczywistości są dość tanie w eksploatacji, ale ograniczała mnie ich długość (max. 70cm) i zostałem przy kompaktach.
Sam chciałem zamontować w swojej szafie świetlówki liniowe, bo w rzeczywistości są dość tanie w eksploatacji, ale ograniczała mnie ich długość (max. 70cm) i zostałem przy kompaktach.
-
Kalkulacja jest poprawna przy założeniu że zakup jest jednorazowy i kompaktówki będą świeciły do końca świata a nawet jeden dzień dłużej.Jak się spali jedna to trzeba wydać tyle co za trzy rury.I jeszcze najważniejsze,elektronika w kompaktówkach jest narażona na wilgoć która nie musi ale może wpływać na większą awaryjność tych lamp.90% wkręcanych to 827 lub 830,więkrzy wybór jest w takich: http://narva.com.pl/category/produkty/p ... ronicznym/ ale oprawa też jest inna.Wniosek jest taki że nie wszystko jest takie tanie jak się początkowo wydaje.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bez problemu można kupić 120cmlucas070707 pisze: ale ograniczała mnie ich długość (max. 70cm) i zostałem przy kompaktach.
- lucas070707
- 100p
Max. 70cm w sensie, że tyle szerokości ma szafka i dłuższe nie wejdą. Ale znalazłem kompromis - kupiłem oprawy 2x18W na świetlówki T8 o długości 60cm, do tego komplet "rur" firmy OSRAM o barwie 4000K (niestety nie znalazłem 6500K w przyzwoitej cenie) i strumieniu 1350lm. 4 takie świetlówki dadzą w okolicy 20000lx, więc wystarczająco.
- Dziunia87
Oczywiście jak najbardziej należy brać pod uwagę "długość życia świetlówek", tak więc mając na uwadze, że od kilku lat mamy akwarium ze zwykłymi liniowymi świetlówkami, które "kończą" swój żywot po upływie roku ( a świecąc tuż nad powierzchnią wody nie mają łatwo) i porównaniu tego okresu czasu do średniej "żywotności" świetlówek kompaktowych wynoszących ok. 10.000h, to te kompaktowe powinny wystarczyć na 2.28 lat czyli ponad na 2 latalucas070707 pisze:Jednak przy planowanej dłuższej eksploatacji trzeba wziąć pod uwagę, że po zużyciu się świetlówki kompaktowej trzeba ją wymienić całą, a w przypadku niezintegrowanej (np. liniowej) wystarczy kupić samą "rurę" a oprawka i układ zapłonowy nam zostaje.
Poza tym po około 2 latach użytkowania świetlówek liniowych zużywają się także "startery"...
Ale wiadomo każdy zamontuje to co uważa za słuszne
Jedyną wadą moich kompaktówek uważam, że jest 20W mocy, a nie 18W jak w przypadku liniowych...
- lucas070707
- 100p
Starter to kwestia kilku PLN. Statecznik magnetyczny, jeśli nie ma jakiejś wady fabrycznej, posłuży bardzo długo. Jeśli dysponujemy balastem elektronicznym, to również powinien chwilę posłużyć. Niestety, ale mocniejsze świetlówki zintegrowane bardzo mocno się rozgrzewają (mojej 30W podczas pracy nie idzie dłużej przytrzymać w ręce), co wraz ze zwiększoną wilgotnością itp. powoduje, że padają dość szybko w growbox'ach.
Dużo dłużej służą świetlówki kompaktowe, niezintegrowane (link w poście kaLo), a ewentualna wymiana to koszt około 10zł za samą świetlówkę. Elektroniczny układ zapłonowy sprawuje się u mnie bezawaryjnie, a podczas pracy jest lekko ciepły.
Dużo dłużej służą świetlówki kompaktowe, niezintegrowane (link w poście kaLo), a ewentualna wymiana to koszt około 10zł za samą świetlówkę. Elektroniczny układ zapłonowy sprawuje się u mnie bezawaryjnie, a podczas pracy jest lekko ciepły.