Na emigracji ogrodowo i nie tylko.

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Na emigracji ogrodowo i nie tylko.

Post »

Pati ;:180 Jak bym o sobie czytała ;:215 tylko ja nie potrafię tak pięknie ubierać w słowa, ot taki ze mnie niezbyt wykształcony komunistyczny wyskorobek
survivor26 pisze: wspominać dobre, proste dni życia własnego nie narodu
;:63
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zaczälem z Mlynarskim, to mnie naszlo i wyszukuje jego kawalki gdzie popadnie. Nawet ksiäzke z jego tekstami z regalu wyszperalem i cholera spac mi nie da :wink:

A na jutubie znalazlem nie taki znowu nowy i nie taki znowu zgrabny, ale taki dosyc ciekawy kawalek tekstu z czyms co mozna od biedy nazwac melodiä. Oprawcä muzycznym byl Pan Jerzy Derfel i jego fortepianu w tle, mozna posluchac z przyjemnosciä.
http://www.youtube.com/watch?v=adbhfok6-E8

Przyjemnej nocy :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Jerome pisze:I to jest fakt, Azjaci trzymajä sie razem, Afrykanczycy to w ogöle oddzielna kasta,Turcy tak samo. A my jak trzeba sie w jakis sposöb zjednoczyc, to najpierw trzy lata dyskutujemy czy warto, a potem przez nastepne pietnascie lat ustalamy warunki.
Typowo Polska postawa. Widać ją wszędzie. Przykładem jest choćby Eurowizja, gdzie Polacy na obczyźnie nie głosują na Polskich kandydatów. A np. Skandynawia czy Bałkany jednoczą siły i zawsze są wysoko. Może przykład nie do końca w tematyce, ale to też jakiś obraz solidarności społecznej.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Boszszsz... Jaka tu dyskusja jest!! Ja pitolę! :;230

Nie chce podpaść już na wstępie, ale... ...jak tam ogród? Nie, żebym nie doceniała wartości! Uchowaj! Tylko mi, jak Pat, tak strasznie życia szkoda. Byłam wcześniej społecznikiem, pod pewnymi wzgledami nadal jestem, ale po tym jak wielokrotnie nie byłam pewna, czy tym razem dożyję do rana, wiem lepiej niz kiedykolwiek, jak cenna jest każda chwila. Dla mnie są sprawy, którymi warto sie zajmować i są takie, którymi nie warto, nawet jeśli z pozoru sa "wielkie i ważne", bo w ostatecznym rozrachunku są puste jak balon ;:130 No, ale wiadomo, dla każdego coś innego jest tą najcenniejsza sprawą w życiu i po podobnych doświadczeniach ktoś inny miałby może inne priorytety, ale z pewnościa miałby priorytety, tzn. dokonywałby bezlitosnej selekcji docierających informacji, także z telewizji.

NO, to sie wypowiedziałam. A teraz uprzejmie zagaję - Jerome, jak tam ogród??
Bea
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Tez juz zagajalem i nic :| Jerome masz wogole ogrod?
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

alphax pisze:Tez już zagajalem i nic :| Jerome masz wogole ogrod?
Ja zagajałam wielokrotnie...zaczynam podejrzewać, że Piotr mieszka w kawalerce na 10 piętrze szarego wieżowca, ale że ma wyobraźnię i potoczysty styl narracji, to nam sugestywnie przedstawił wizję nieistniejących posiadłości w najajfajniejszym landzie świata ;:224
Jerome
100p
100p
Od: 30 sie 2012, o 19:05

Post »

To juz w niektörych wätkach opisalem. Kupilem chalupe i troche ziemi. Pole mam i rosliny uprawiam dla zysku. Kolo domu mam kawalek czegos co w przyszlosci mozna bedzie nazwac ogrodem i na razie walcze o przywödztwo nad tym kawalkiem planety z moimi psami, ktöre tez odkryly w sobie ogrodniczä pasje i kopiä na potege gdzie popadnie. Walka jest chyba skazana na porazke, poniewaz psiory sä ulubiencami moich dziewczyn i robiä co chcä. W zwiäzku z tym zaczynam miec wätpliwosci kto u nas jest samcem alfa. Ale ze wiek stepil u mnie troche chec do walki, to na razie sie na to godze, pözniej sie zobaczy. :wink:
Poza tym ja tez te cholery lubie i nie za bardzo mi sie chce caly czas möwic "a ty, ty niedobry", zwlaszcza jak takä poddanczä postawe prezentujä po odwaleniu czegos spektakularnego.

W dziale "Möj piekny ogröd" nie ma co otwierac wätku, bo zakätek ani piekny, ani tez ogrodem mienic sie nie da. W cannowym wätku sie ciut udzielam, bo poza zurawkami i hostami ktörymi zajmuje sie zawodowo i uprawiam ich po kilkanascie tysiecy , to moje ulubione rosliny. W ubieglym roku kupilem w jednym miejscu 2 tys liliowcöw i od jednego z forumköw troche ponad 1000 i zobacze w tym roku jak mi to wyjdzie. Podobnie lilie, tez kupilem troszke, to znaczy w sumie kilka tysiecy i tez zobacze jak na tym wyjde.

W tym roku, jak przyroda sie rozchusta to cos tam pofotografuje i pewnie pokaze kawalek ogrödka, a przynajmniej jego czesci bardziej nadajäce sie do pokazania. Brandenburgia to tereny raczej rolnicze, bo przemysl tutaj nie istnieje w wymiarze znaczäcym i poniewaz ja mam swojä firme, a Gosia bedäca mojä sliczniejszä polowä siedziala w domu i sie nudzila, powstal pomysl na uprawe roslin ozdobnych, bo to dziewczyna aktywna i wkur...nie jä bierze jak ma siedziec i nic nie robic. Sam wiesz Janusz, ze Niemcy majä na punkcie roslin zdrowego kopa i jak przyjdzie wiosna to kupujä na potege. Dlaczego nie majä tego robic u nas? A ze w Polsce mielismy nawet fajny ogrödek, to postanowilismy zainteresowania przekuc na prace.
(wedlug nowego slownika jezyka polskiego postanowilismy przerobic hobby na business ;:306 )

Mamy jeden punkt sprzedazy w Berlinie, jeden w Eberswalde i kombinuje teraz zeby sie do Prenzlau wcisnäc. Miasto biedne, ale powstal tam fajny ogröd pokazowy i jest lokal na trasie do tego ogrodu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ten rok w Prenzlau to juz mozna odpuscic, ale od wiosny mus jest ruszyc.
Poza roslinami mamy nawozy, motyki, szpadle, nasiona, ziemie w workach i wszystko co ogrodnikowi potrzeba.

Tak wiec jeśli ogrodem mozna nazwac ziemie, ktöra potencjalnie moze byc obsadzona roslinami ozdobnymi to mam ogröd. A nawet kawalek sadu i warzywnik.
jeśli natomiast uznamy ze ogrodem jest pieknie i przemyslanie obsadzony i zadbany kawalek planety, tak jak u Ciebie na przyklad, to ze wstydem musze przyznac ze jeszcze nie mam. Ale trawnik juz jest i zywoplot takoz :wink:

Pat to nawet nie kawalerka, tylko lözko w pokoju wieloosobowym w poangielskim budynku dla sluzby w Delhi. :;230
A opisy zywcem z Discovery. :wink:
A w ogöle Pat to sprawe będę do Ciebie mial, ale to na PW.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 15&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Slyszeliscie cos na ten temat czy to jest propaganda?

Obrazek
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

mirzan pisze:Dzisiejsza informacja o kolejach śląskich - firma dobrała 6 milionów kredytu,czyli jej wartośc
wzrosła z 15 do 21 milionów złotych.Księgowość kreatywna?
Wartość firmy nie wzrosła, wzrosły tylko jej zobowiązania i suma bilansowa.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Comcia pisze: Wartość firmy nie wzrosła, wzrosły tylko jej zobowiązania i suma bilansowa.
Wzrosły też aktywa, jeśli kredyt jest na rachunku bankowym.

Dla niektórych wartość aktywów i pasywów jest równoznaczna z wartością firmy. Dzięki naszej niewiedzy politycy i media łatwo nami manipulują. A przynajmniej usilnie się starają. :roll:
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

Jerome! To pokazuj te tysiace sztuk, pokazuj! Ty myślisz, że nas to nie kręci? Kręci nas!
No i kto wie, może od Ciebie taniej byloby kupować niz płacic polskim sprzedawcom, co na niektóre rośliny narzucaja 100-krotna marżę ... ;:224 Ja np. chciałam kupic sobie pewną funkie, taka duża odmiane, ale jak zobaczyłam cene w necie - 50 zł, to mnie wkurzyło i nie kupiłam oczywiście. Przy moich obecnych wydatkach na leczenie nie stac mnie na takie ekstrawagancje, ale chyba nawet bedąc przy forsie nie dałabym tyle za sadzonkę, bądź co bądź popularnej rośliny ;:219
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Syringa pisze:Jerome! To pokazuj te tysiace sztuk, pokazuj! Ty myślisz, że nas to nie kręci? Kręci nas!
No i kto wie, może od Ciebie taniej byloby kupować niz płacic polskim sprzedawcom...
zwłaszcza jak odpowiednio pokadzimy sprzedawcy i/lub się z nim pokłócimy, zależnie czego będzie oczekiwać :) Obawiam się jednak, sadząc po cenach nasion, że i sadzonki w Niemczech są droższe... ;:224
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Kombinujesz nie po kapitalistycznemu. Trzeba myśleć,co mu sprzedać,wtedy będzie
na funkię. Taka duża,biała pachnąca? Niedawno widziałem u siebie w doniczce, rozejrzę się,może znajdę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”