Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 sty 2013, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Oberżyna - uprawy z rozsady cz2.
Odpowiem za Mkwapisz bo my tak wespół w zespół
Oberżynki są w tunelu a nie w gruncie więc jest szansa, że deszcze im nie zaszkodzą. W zeszłym sezonie też były na włókninie w tunelu, rosną sobie od strony wschodniej tuneliku, z zachodu mają pomidorki. W dni upalne tunel na przestrzał jest otwierany więc chyba wietrzenie powinno być wystarczające.
Co do pryskania czymkolwiek to już temat dla mamżona - on dba o stronę ochronną a ja o typowo ręczne robótki (sianie, pikowanie, przesadzanie, sadzenie i tp )
Oberżynki są w tunelu a nie w gruncie więc jest szansa, że deszcze im nie zaszkodzą. W zeszłym sezonie też były na włókninie w tunelu, rosną sobie od strony wschodniej tuneliku, z zachodu mają pomidorki. W dni upalne tunel na przestrzał jest otwierany więc chyba wietrzenie powinno być wystarczające.
Co do pryskania czymkolwiek to już temat dla mamżona - on dba o stronę ochronną a ja o typowo ręczne robótki (sianie, pikowanie, przesadzanie, sadzenie i tp )
"Niecierpliwość to okropnie brzydka wada"
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Trzeba nad nią ciężko pracować
Lila
Jak w tunelu to spoko. Tylko nie rozumiem jaki jest sens używania czarnej agro w tunelu. zwykle i tak w tunelach jest zbyt gorąco i czy pomidorom nie szkodzi takie smażenie korzeni? Ja rozumiem, ze u Kozuli wszystko wyłozone agro, ale mamy juz maj. Niedługo przyjdzie czerwiec i moze się zrobić trochę za gorąco. Ocienianie radzę ;)
Agro w tunelu jest super, zaoszczędza sporo pracy, nie ma objawów przegrzania korzeni, sama stosuje i polecam.
Ale agrowłóknina jest droga. za 12m kawałek zapłaciłem 50 zł. Chcąc wyłożyć tunel musiał bym wydać około 100 zł a słomę zytnią i owsianą mam za darmo z własnego pola. Jedna kostka kosztuje 2zł a pełni tę samą funkcję co agrowłóknina. A moze nawet lepiej, bo jest biodegradalna, nawozi ziemię, stanowi doskonały drenaz, ułatwia podlewanie i tak dalej i tak dalej. agrowłóknina jest przereklamowana Ale stosuję ją pod arbuzy i melony, bo jest czarna, podgrzewa ziemię i chroni lezące na niej owoce przed gniciem.
No cóż, ja słomy w mieście nie kupię, a ta sama czarna agro służy mi już pare lat.
Wystarczy pojechać na wieś i zapytać w jakimś sklepie. Albo przed sklepem poszukać ogłoszeń. Słoma jest genialna i nie powoduje takich chorób grzybowych, jak siano. Ja ją pod wszystko sypię, nawet pod kapustę
Na moich baklazanach pojawiły sie już pierwsze paki kwiatowe.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje oberżyny zaatakowała stonka ziemniaczana, na szczęście w porę zadziałałam Karate.
Nie łatwiej było zabić ręcznie? To były pewnie tylko ze dwa chrząszcze
U mnie oberżyna w tej chwili wygląda raczej marnie. zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu sadząc ją w miejsce po ubiegłorocznych brokułach. Jeśli w maju pojawiały się pączki to obrywałem.
U mnie oberżyna w tej chwili wygląda raczej marnie. zastanawiam się, czy nie popełniłem błędu sadząc ją w miejsce po ubiegłorocznych brokułach. Jeśli w maju pojawiały się pączki to obrywałem.
-
- 500p
Zabić ręcznie
PS. I nie były to tylko dwa chrząszcze niestety
PS. I nie były to tylko dwa chrząszcze niestety
A pokażcie zdjęcia swoich oberżyn. U mnie na razie wyglądają trochę nieszczęśliwie i ani w głowie im kwitnienie. Myślę, ze nawet stonki by nimi pogardziły
-
- 500p
Alembik stonki to by miały u Ciebie wspaniałą ucztę! Masz bardzo ładne sztuki.
Moje baklazany w gruncie dobrze sobie radzą, nawet nie zarzuciły pączków czego sie obawiałam.