Kobea i jej uprawa cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.3

Post »

Wow ;:138 Pokaż koniecznie jak zakwitnie ;:215 Idę swoją obejrzę, może mi coś szykuje ;:224
Awatar użytkownika
patii
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej!

Komuś kwitnie już kobea? Jeśli tak, to wklejajcie zdjęcia. Zawsze to jakiś powiew nadziei :)

Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
anasmiet
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 22:12

Post »

U mnie kwitnie biała mimo, że ciężko przeszła przesadzanie do gruntu. Na fioletowej jeden pączek. Piękne są, choć potraciły liście. Jutro zrobię zdjęcia, jeśli nie będzie padać.
Awatar użytkownika
patii
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 19:17

Post »

Moje własnie też ciężko przeszły przesadzenie do gruntu. Dziś im zrobiłam małe cięcie. Nie wiem czy dobrze. Kieruję się bardziej instynktem niż wiedzą. Pierwszy raz mam to pnącze. Ale mam jednego maleńkiego pączka. Nie mogę się doczekać aż zakwitnie :)

Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Awatar użytkownika
agat
100p
100p
Od: 8 mar 2013, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani :wit
Z 6 nasionek wykiełkowała mi jedna roślinka (2-ga połowa kwietnia). Teraz wciąż jest maleńka (ok. 30 cm), ale była już od kwietnia kilka/kilkanaście razy na spacerze, gdy była piękna pogoda. A z 5x pozwoliłam nawet tejże młodzieży nocować na dworzu. Przez ostatni tydzień znów w domu wygrzewa listki (bo brzydko jest). Ale dziś przyczepiłam kratkę do kolumny (ok. 40cm szerokości na 300 cm wysokości), po której ma się piąć i jak poprawi się pogoda kobyłka trafi do donicy. Ale jakiej? Czy donica 20cm na 20 cm powinna jej wystarczyć, aby wspięła się tak wysoko? Jakie macie doświadczenia? Dosadzę do niej jednego wilca. Wystawa południowo/zachodnia.

Czy mam szansę na kwitnienie w lipcu przy dobrym zasilaniu? Jak zasilać? Jak często podlewać?

Proszę poradźcie. Z góry dziękuję. ;:108
Serdeczności
Agata
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

Witajcie

Co za koszmarna pogoda:( Zgniją mi w końcu te kwiatki w skrzynkach na balkonie,już drugi tydzień w nie leje:( Ech
Kobea też stoi,znaczy rośnie ale pąki nie rozkwitają

Obrazek

Obrazek

-- 6 cze 2013, o 13:02 --

Chyba już się upewniłam na 100% że biała kobea szybciej kwitnie i na niższych pędach,zwykle miałam fioletową kobeę i stad pewnie późne i liche kwitnienie,mam niską pergolę na balkonie i obcinam regularnie te pędy które ją przerosną:) A teraz po prawej stroni e balkonu rośnie biała a po lewej fioletowa kobea na której nie ma ani jednego pąka:)
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Ja też się martwię o swoje ,bo powiesiłam na bramie w dużych donicach , a tutaj leje cały czas, nie miałam już czasu aby im podstawki pod doniczki zamontować - mam nadzieje że to je uchroni
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ale piękny okaz ;:oj I już kwitnie ;:63
Moje na szczęście stoją w osłoniętej części balkonu i deszcz im nie straszny. Rosną spokojnie, teraz są takie:
Obrazek
Awatar użytkownika
agat
100p
100p

Post »

Ależ wszyscy pomocni :shock:

Moja jakoś nie wygląda najlepiej. Sfioletowiały/zbordowiały jej listki i nawet jakieś białe plamki się pojawiły ;:145
Serdeczności
Agata
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agat pisze:Kochani :wit
Z 6 nasionek wykiełkowała mi jedna roślinka (2-ga połowa kwietnia). Teraz wciąż jest maleńka (ok. 30 cm), ale była już od kwietnia kilka/kilkanaście razy na spacerze, gdy była piękna pogoda. A z 5x pozwoliłam nawet tejże młodzieży nocować na dworzu. Przez ostatni tydzień znów w domu wygrzewa listki (bo brzydko jest). Ale dziś przyczepiłam kratkę do kolumny (ok. 40cm szerokości na 300 cm wysokości), po której ma się piąć i jak poprawi się pogoda kobyłka trafi do donicy. Ale jakiej? Czy donica 20cm na 20 cm powinna jej wystarczyć, aby wspięła się tak wysoko? Jakie macie doświadczenia? Dosadzę do niej jednego wilca. Wystawa południowo/zachodnia.

Czy mam szansę na kwitnienie w lipcu przy dobrym zasilaniu? Jak zasilać? Jak często podlewać?

Proszę poradźcie. Z góry dziękuję. ;:108
Ja swoją kobeę trzymam w dużej donicy 12 L. Rośnie jak szalona. Gdybym jej nie cięła, pewnie już byłaby u góry kratki.
Mojej też listki robią się fioletowe z plamkami, ale tylko te od dołu. Szkodników żadnych nie ma, więc może to normalne? Bo liście z góry bardzo ładne i ogólnie nic się nie dzieje z rośliną. Myślę, że to raczej pozostało jej po wystawieniu na słońce. Może Twoja tez tak ma?
Co do podlewania..Ja to robię na czuja, jak widzę, że przeschnie ziemia z góry. W słoneczne dni podlewam delikatnie nawet jak jeszcze ziemia jest wilgotna.
Zasilam nawozem NPK 20-20-20, żeby ładnie się rozrastała. niedługo dostanie może coś na kwitnienie. na razie zasilam co 4 dni połową dawki.
Awatar użytkownika
agat
100p
100p

Post »

Alenka pisze: Mojej też listki robią się fioletowe z plamkami, ale tylko te od dołu. Szkodników żadnych nie ma, więc może to normalne? Bo liście z góry bardzo ładne i ogólnie nic się nie dzieje z rośliną. Myślę, że to raczej pozostało jej po wystawieniu na słońce. Może Twoja tez tak ma?
Co do podlewania..Ja to robię na czuja, jak widzę, że przeschnie ziemia z góry. W słoneczne dni podlewam delikatnie nawet jak jeszcze ziemia jest wilgotna.
Zasilam nawozem NPK 20-20-20, żeby ładnie się rozrastała. niedługo dostanie może coś na kwitnienie. na razie zasilam co 4 dni połową dawki.
Moja - właśnie po przesadzeniu - jakoś zatrzymała się z rozrostem (ma ok. 40-50 cm) i wygląda na chorą przez te nieszczęsne liście; tym bardziej że są splatane na kratce, gdyż nie chciałam uszkodzić przy rozkładaniu pędów po przesadzeniu i rozłożyłam je tyle o ile. Zrobię może jutro zdjęcie. Rośnie sobie w donicy (ok. 10 l) od strony południowo-zachodniej i bezpośrednie słońce ma od ok. 13.00. Byłabym skłonna myśleć, że to słońce, ale niestety nie przyrasta i to jest zastanawiające. No i te białe plamki... Może przenawoziłam, bo dałam do donicy obornika trochę, warstwę ziemi i na to kobea. Dotychczas nawoziłam raz, nawozem do surfinii.
Serdeczności
Agata
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agat pisze:Może przenawoziłam, bo dałam do donicy obornika trochę, warstwę ziemi i na to kobea. Dotychczas nawoziłam raz, nawozem do surfinii.
Może...niestety nie wiem tego, bo nigdy nie używałam obornika ani żadnych nawozów sypanych do ziemi. Wolę sama dozować nawozy. Może zmień jej ziemię?Sama nie wiem, ale chyba bym tak zrobiła..
W każdym bądź razie trzymam kciuki za Twoją kobeę ;:333 Napisz jak jej się poprawi i czy coś robiłaś..
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Moja kobea na balkonie urosła do 3 m wysokości .Systematycznie ją podcinam , bo łapie się balkonu sąsiadki. Teraz w zastraszającym tempie rozrasta się również wszerz. Dopiero mamy początek czerwca i aż się boje co będzie za miesiąc , nie mówiąc juz o sierpniu i wrześniu. Ostro ją zasilam .
Natomiast ta sama kobea w gruncie na działce u rodziców rośnie bardzo słabo , właściwie stoi w miejscu , ma ok 1m.
Aga
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”