Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja ogrodowa
W tamtym roku posadziłem swoją pierwszą hortensję ogrodową. Okryłam na zimę. Zastanawiam się teraz kiedy odkryć. Robi się ciepło. Może już? Czy poczekać jeszcze? Nie mam doświadczenia z hortensjami ogrodowymi. Proszę o radę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Jeszcze zaczekaj z tydzień,dwa . Nocami może jeszcze trochę przymrozić (chociaż prawdę mówiąc,nie powinno to za bardzo zaszkodzić)
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Dzięki miki
Już odkryłam... Będę śledzić temp nocne. Najwyżej okryję jak będzie miała mocno spaść.
Już odkryłam... Będę śledzić temp nocne. Najwyżej okryję jak będzie miała mocno spaść.
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Najchłodniej ma być ok. 5-8 marca - we wschodnich i płn. wschodnich rejonach ma byc troche opadów śniegu i sniegu z deszczem, a potem juz podobno z górki (tzn. tylko cieplej)
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Powiedzcie mi czy pod hortensje 50-70cm ziemi a pod nią glina wystarczy,czy korzenie będą gnić?Szykuje grunt na działce a mam samą glinę - nawieziona - i teraz ściągam część i nasypuje pod rabaty ziemi.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Posadź je na niewielkim wzniesieniu.
- natalia88q
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:01
Witam
Mam problem, otóż dostałam 2 hortensje ogrodowe a że jestem kompletnym laikiem to mam pytanie Poniżej
wstawiam zdjęcia malutkiej sadzonki (z biedronki) i tu pytanie co z nią zrobić kiedy jest tak zimno i w ogóle co to za odmiana bardzo przepraszam za takie pytania ale jestem nowa na forum i nowa w świecie ogrodnictwa
Mam problem, otóż dostałam 2 hortensje ogrodowe a że jestem kompletnym laikiem to mam pytanie Poniżej
wstawiam zdjęcia malutkiej sadzonki (z biedronki) i tu pytanie co z nią zrobić kiedy jest tak zimno i w ogóle co to za odmiana bardzo przepraszam za takie pytania ale jestem nowa na forum i nowa w świecie ogrodnictwa
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=85629" onclick="window.open(this.href);return false;
Do gruntu po zimnej Zośce czyli po 15 maja, chyba ze ogród masz pod domem i możesz zabezpieczyć gdy nadejdą przymrozki. Jeżeli przymrozek je "załatwi "to nie zakwitną w tym roku
Pozdrawiam. Ewa
- natalia88q
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:01
Dziękuje A do tego czasu moge mieć na parapecie? Mam jeszcze kwitnąca troszke wiekszą juz jak nie sypało śniegiem to w dzień wystawiałam na podwórko... Ale jakoś mam strach do nich
Zapraszam do mojego miejsca na ziemi:))
Re: Hortensja ogrodowa - gdzie posadzić ?
Kochani, kupiłam hortensję ogrodową, fioletową. Pomijam kwestię odczynu gleby, bo problem znam, ale znalazłam jej miejsce w cieniu obok posadzonej już hortensji ogrodowej różowej. I przeczytałam gdzieś, że ogrodowe w cieniu mogą nawet w ogóle nie zakwitną. ma ktoś ogrodowe w cieniu, które kwitną?
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Kontakt:
A ja całe życie czytałam, że hortensje kochają cień. Sama nie mam ogrodowej w pełnym cieniu, ale widuję wielkie egzemplarze w ogródkach od strony północnej - pięknie kwitną. Chyba że masz jakąś nową odmianę wyhodowaną specjalnie na słoneczne stanowisko.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
- niebieska_iza
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 kwie 2015, o 17:54
Moja mama też dostała taki prezent. Po sezonie niestety w doniczce nie przetrwała zimy...