Kaktusy, czyli same plusy - Liczi123

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusy, czyli same plusy :D - Liczi123

Post »

Echinocereusy ;:224 śliczne, gdzieś Ty takie upolował? Teraz tylko lekkie mrożenie dupska przez zimę i na drugi rok oglądamy u Ciebie cudną łączkę :uszy
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Witam najmłodszego forumowicza :wit
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Echinocereusy bez kwiatów ładnie się prezentują ;:63 Na pewno będę tu zaglądać, by podziwiać ich w pełnej okazałości ;:136
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Liczi123
100p
100p
Od: 18 paź 2012, o 19:28

Post »

Tak, wiem, nie pisałem, ale Forum oglądam prawie codziennie.
nyskadu pisze:Echinocereusy ;:224 śliczne, gdzieś Ty takie upolował? Teraz tylko lekkie mrożenie dupska przez zimę i na drugi rok oglądamy u Ciebie cudną łączkę :uszy
Nazwa miejscowości zaczyna się na "R", a kończy na "umia" :D
mgr_ pisze: najmłodszego :wit
Najmłodszym Forumowiczem raczej nie jestem :wink: (ale jednym z młodszych)
Dzisiaj już ani siły, ani chęci zbytnio nie mam, dlatego tylko zdjęcia pozostałych nowości z Rumii. Jeśli będę mógł edytować posta, to nazwy dodam jutro lub w piątek. Przepraszam też za zdjęcia, robione dzisiaj, w pochmurny dzień, musiałem użyć lampy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jedne z ostatnich, jeśli nie ostatnie już kwiaty w tym roku:
Obrazek
Obrazek

Uf, to chyba wszystko. Jeszcze mam kilka nowości, już nie z Rumii, ale to następnym razem :wink:
Dziękuję wszystkim odwiedzającym :wit
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Te dwa grubasy opisane jako Chamaecereus silvestrii to z pewnością mieszańce także powinny zostać opisane jako Chamaecereus hybr. :wink: Poza tym po korpusach widać, że to dwa, różne klony.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Bartku, mam sentyment do tego imienia, więc już mnie ująłeś na "dzień dobry", ale bardzo się cieszę, kiedy młodzi ludzie fascynują się uprawą kaktusów, tak niecodziennego wydawałoby się hobby. Już widać, jak się powiększyła kolekcja, a ja z przyjemnością będę patrzeć, jak się nadal powiększa. Życzę dalszego zapału i chęci do uprawy tych fascynujących roślin!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Liczi123
100p
100p

Post »

Artur89 pisze:Te dwa grubasy opisane jako Chamaecereus silvestrii to z pewnością mieszańce także powinny zostać opisane jako Chamaecereus hybr. :wink: Poza tym po korpusach widać, że to dwa, różne klony.
One nie są opisane jako zwykłe silvestrii. Po prostu dalsza część nazwówki jest w ziemi :wink: Jeden jako "v. violaciflora" (czyli po naszemu "rainbow"), a drugi jako "Ch.s. x Lobivia tiegeliana" (Czyli Chamaelobivia/ Chamaecereus hybrid). Muszę im sam nazwówki napisać, bo były ołówkiem pisane i w ziemi wyblekają. Jak ja używam mazaka do płyt, to do tej pory wszystko się trzyma :)
piasek pustyni pisze:Życzę dalszego zapału i chęci do uprawy tych fascynujących roślin!
A ja dziękuję za bardzo miłe słowa ;:180
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciekawe rośliny. I jaki rozrzut co do rodzajów! Widać, że do specjalizacji jeszcze bardzo daleko. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Liczi123 pisze:Jeden jako "v. violaciflora" (czyli po naszemu "rainbow"), a drugi jako "Ch.s. x Lobivia tiegeliana" (Czyli Chamaelobivia/ Chamaecereus hybrid). Muszę im sam nazwówki napisać, bo były ołówkiem pisane i w ziemi wyblekają. Jak ja używam mazaka do płyt, to do tej pory wszystko się trzyma :)
Jeśli mnie pamięć nie myli to w rodzaju Chamaecereus jest tylko i wyłącznie Chamaecereus silvestrii o pomarańczowych kwiatach. Wszystko ponad to mieszańce.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Liczi123
100p
100p

Post »

Arturze, pamięć Cię nie myli :) Nie wyraziłem się zbyt precyzyjnie w poprzednim komentarzu. Gdybym to ja im robił nazwówki, to pierwszy byłby "Chamaecereus hybrid "rainbow", a drugi Chamaecereus hybrid (Ch. silvestrii x L. tiegeliana). Zdanie: "One nie są opisane jako zwykłe silvestrii" wprowadziło coś, że można byłoby myśleć, że uważam je za jakąś formę Ch. silvestrii. Ja doskonale zdaję sobie sprawę, że to są hybrydy, więc zapis: "Ch. silvestrii v. coś tam coś tam" jest niepoprawny. Dostałem je już z nazwówkami, które zostawiłem by móc się orientować, który jest który z zamiarem zapisania ich nazw we właściwej formie przy zmianie etykietek (Jak już napisałem, te były pisane ołówkiem i stają się nieczytelne). Mam nadzieję, że tym razem przedstawiłem sprawę dość jasno :)
hen_s pisze:Ciekawe rośliny. I jaki rozrzut co do rodzajów! Widać, że do specjalizacji jeszcze bardzo daleko. :)
Sam nie miałem zamiaru robić aż takiego rozrzutu ;:oj lecz niektórych poszukiwałem już od jakiegoś czasu a tam je znalazłem (Np. A. heliosa czy R. violaciflora), a w innych mnie ciernie urzekły, mimo, że jakoś niespecjalnie interesuję się danym rodzajem.
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne nowości, każdy dla siebie znajdzie coś ulubionego ;:304
Mi akurat do gustu najbardziej przypadły kaktusy z rodzaju Parodia ;:167
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Liczi123
100p
100p

Post »

No dobra, przez 4 miesiące trochę kurzu się zalęgło, więc pora odkurzyć :wink:
U mnie na razie wszystko ok, z zimowaniem strat nie mam. Choć zgniła mi kwitnąca mammillarka z poprzedniej strony, ale to jeszcze przed zimowaniem :? I miałem plagę przędziorków. Musiałem wyrzucić ładną kępę Chamaelobivia, ale zostawiłem sobie z niej 2 odrosty i nie widzę, by przędziorek na nich postępował ;:134 Pozostałe były zainfekowane w bardzo niewielkim stopniu (no, może poza Ch. silvestrii), ale po wyniesieniu na zimowisko plaga przestała postępować, lecz chore przechodzą kwarantannę. :wink:
Skoro wszyscy dodają zdjęcia z zimowiska, to zrobię to i ja:
Echinocereus'y zimują w garażu na oknie, temperatura zwykle 3-6 stopni (choć wczoraj było 1,5):
Obrazek

Notocactus'y, Parodie i Ferrocactus'y zimują w piwnicy, gdzie mają ok. 10-11 stopni (raz spadło do 7, ale to przez to, że drzwi były długo otwarte)
Obrazek

I są jeszcze Lobivie od Tomka. 3 największe trzymam z innymi, pozostałe stoją u mnie w pokoju na parapecie. (Spokojnie, ta pierwsza też ma nazwówkę :wink: )
Obrazek

No a wszystkie pozostałe są w tym samym garażu co Echinocereus'y, jednakże stoją po drugiej stronie pomieszczenia, gdzie mają ok. 7 stopni. (Grzejnik jest zakręcony)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie to tyle. Chciałbym, aby zimowanie do końca przebiegło tak bezproblemowo jak do tej pory ;:218
Moja kolekcja kaktusów
Pozdrawiam, Bartek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liczi123 pisze:Chciałbym, aby zimowanie do końca przebiegło tak bezproblemowo jak do tej pory ;:218
Już bliżej, jak dalej! :heja
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”