Adenium obesum(róża pustyni) cz.6

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.6

Post »

nicrum pisze:
nicrum pisze:Zaproponował bym Tobie moją mieszanke ale w zwykłej ziemi do kaktusów będzie jej dobrze, możesz dosypać ok. 20% drobnego piasku akwarystycznego.
[...]
;:14 No przeca napisołek że piosku akwarystcznygo cza dosypać :wink:
No toś napisał niejednoznacznie - "możesz" to znaczy "nie musisz, nie jest to konieczne", a jak ja nie muszę, to nie robię ;:224 a tu jednak trza 8-)

Reasumując - dla nowicjuszy: mieszać trzeba. Lepiej z czymkolwiek, niż z niczym. Wykluczamy tylko żwirek marmurowy!
Podłoże komponujemy na bazie podłoża do kwiatów/kaktusów, lub na bazie włókna/chipsów kokosowych. Do tego dorzucamy składniki, które czynią je przepuszczalnym i odpowiednio higroskopijnym.
Podłoże na bazie lawy i zeolitu pojawiło się tu ostatnio i jest w fazie testowania ;)

Co byśmy nie robili - opowiadamy o tym innym i uczymy się od siebie :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p
Od: 6 kwie 2013, o 21:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Drusia moim skromnym zdaniem tylko na dzień i to słoneczny wystawiaj na balkon. Nocki chyba już za zimne na adenium choć to roślinka pustynna i niskie temperatury, takie 10 stopni zna.
onectica dzięki za sprostowanie, następnym razem postaram się pisać bardziej konkretnie.
Co do zeolitu, lawy czy akadamy to myślę że we wcześniejszych postach o tych podłożach napisałem wystarczająco i o tym że sam trzymam w takiej mieszance adenia i wiele innych krzaczków i drzew i u mnie się sprawdza. Mam już ją przetestowaną i dla tego wam też ją proponuję. Jest mega przepuszczalna, niech ktoś z was spróbuje zalać-przelać rośline w takim podłożu :D Oczywiście u mnie doniczka stoi nie w podstawku tylko nad podstawkiem. Woda która spłynie do podstawka nie ma styczności z doniczką a robi mały mikroklimat z wilgotnym powietrzem wokół rośliny.
To tyle na tą chwilę.
Natura naszym najlepszym nauczycielem
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje wszystkim za rady. Martwi mnie jeszcze jedno. Zauważyłam, że dostaje żółtych listkow. Czy to normalne?
Ewa
Awatar użytkownika
AsiaG
200p
200p
Od: 27 cze 2009, o 21:47
Kontakt:

Post »

Ja swoje mini cudeńko też wystawiam na słoneczko, na balkon, jedynie za dnia. Mam okna wschód / zachód, także od rana stoi w kuchni( słońce od świtu do jakiejś 12:30), a jak słońce zawędruje na drugą stronę, to wędruje na balkon( słońce od 13-13:30 do zachodu). W nocy śpi sobie moje Adenium zazwyczaj koło lodówki, żeby miało ciepło, ponieważ często zostawiamy wszystkie okna uchylone na noc, nawet zimą.
A oto moje kilkudniowe maleństwo ;:138

Obrazek
nicrum
100p
100p

Post »

Dziś skończyłem prace nad szklarenkami, jutro jak znajdę chwilkę cyknę fotki i dodam do tematu. Zrobiłem też stelaż do doświetlenia ale jeszcze został mi odbłyśnik do skończenia. Takim sposobem będę miał "zestaw zimowy" do normalnego wzrostu. Na tym etapie rozwoju czyli na samym początku. Myślę że nie zakłuci to normalnego rozwoju różyczek.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Moje adenium znowu ma pąka :) dwa tygodnie temu przyniosłam je do domu a tu taka niespodzianka ;:138
W tym roku zmieniałam doniczkę ale widzę że system korzenny tak się rozwinął że dołem wychodzą już korzenie, znowu przesadzać czy czekać na wiosnę?

Obrazek

Obrazek
ewa84
100p
100p

Post »

Maqa super te Twoje adenium ! Mam nadzieję, że moje też tak kiedyś będzie wyglądać.... Aż się rozmarzylam ....
Ewa
Awatar użytkownika
anetka12
100p
100p
Od: 4 kwie 2013, o 12:32

Post »

witajcie :wit jakiś czas temu wsiałam swoje pierwsze adenia i tak trafiłam na to forum więc pochwalę się efektami:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

roślinki mają już ok. 10 cm a wsiane były na początku czerwca br. Mam nadzieję, że uda mi sie je doprowadzić do kwitnienia. Co ciekawe pod koniec czerwca wsiałam kolejne 5 nasionek z czego przetrwała mi tylko 1 sadzonka, która ma zaledwie 4 maleńkie listki...
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
ewa84
100p
100p

Post »

To wie ktoś może czemu mi listki zolkna ?
Ewa
nicrum
100p
100p

Post »

anetka12 pisze:witajcie :wit

Witamy w tych skromnych progach :wit
anetka12 pisze:Obrazek
roślinki mają już ok. 10 cm a wsiane były na początku czerwca br.
Super pędzą twoje krzaczki, gratulacje ;:138

Teraz moja szklarenka a raczej dwie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu małe zdziwienie dla mnie, oczywiście pozytywne. Mija dziesięć dni od namoczenia nasionek a Arabicum ma już 2,5 cm
Super, jestem bardzo zadowolony ;:215
Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ewa84 pisze:To wie ktoś może czemu mi listki zolkna ?
Powodów może być kilka - to zależy jak żółkną i w jakiej ilości, mogłabyś pokazać aktualną fotkę.
Generalnie żółknięcie i odpadanie listków, to nic nadzwyczajnego, ale czasem może być wynikiem choroby, albo nieprawidłowej pielęgnacji.
Pokaż jak to wygląda, będzie łatwiej coś powiedzieć :)

nicrum - gratulacje! ;:138
i brawo za szkalrenki ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
nicrum
100p
100p

Post »

onectica pisze: nicrum - gratulacje! ;:138
i brawo za szkalrenki ;:215
Dzięki, myślę że zimą w takich szklarenkach będzie im lepiej niż na samym parapecie gdzie wali ciepłe, suche powietrze prosto z kaloryfera. Jak zaczną grzać wstawie pojemniki z wodą żeby miały fajne, wilgotne powietrze.
Jutro więcej czasu więc postaram sie zrobić jakieś normalne fotki żeby szklarenki było widać w całej okazałości i postaram sie jakoś w skrócie opisać z czego i jak zrobione.
ewa84
100p
100p

Post »

a oto zdjęcia mojego adenium z żółknącymi listkami ;:145
Trochę nieostre te fotki, ale mam nadzieję że to w niczym nie przeszkadza

Obrazek
Obrazek
Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”