Mięsko bez pieczenia
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Mięsko bez pieczenia
Marzenko spokojnie,zostaw w zalewie po drugim gotowaniu i zimne wyjmij
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
Mój schabik stygnie po drugim gotowaniu.
Ciekawa jestem efektu, bo do zalewy dodałam sporo sosu sojowego
Ciekawa jestem efektu, bo do zalewy dodałam sporo sosu sojowego
Re: Mięsko bez pieczenia
żeby nie był za słony
ja gotowałam 3x z wędzonymi śliwkami, świetny wyszedł
ja gotowałam 3x z wędzonymi śliwkami, świetny wyszedł
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2317
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: między Łodzią a Warszawą
- Kontakt:
Re: Mięsko bez pieczenia
Przezornie zmniejszyłam ilość soli@.monka pisze:żeby nie był za słony
-
- ZBANOWANY
- Posty: 3526
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Kochani,być może przegapilam te informacje,ale czy to mięsko w/g przepisu Kasi ma być zakryte w tej zalewie czy nie? Poczytalam sobie ciutkę i nabralam chęci na wędliny domowej roboty (co u mnie rzadko się zdarza bo mam dwie lewe ręce)
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja zawsze gotuję pod przykryciem i po wyłączeniu kuchni zostawiam na goracej płycie.
-
- ---
- Posty: 448
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
@.monka pisze:żeby nie był za słony
ja gotowałam 3x z wędzonymi śliwkami, świetny wyszedł
Już kiedyś pisałem, że do przyprawienia kilograma mięsa daje się 18 gram soli (płaska łyżeczka). Do gotowania - na litr wody też wystarcza łyżeczka soli i jak mniej przypraw i innych dodatków to mięso zachowuje swój smak.
Kiedyś, przed stanem wojennym byłem w RFN i tam w sklepach było około 150 rodzjów wędlin, ale (o zgrozo) wszystkie wędliny miały ten sam smak.
Do nas to przyszło 20 lat później, ale wygląda podobnie.
Jeśli robimy coś na własny użytek, dbajmy o to, to było zdrowe i aby smak mięsa miał smak mięsa, smak ryby miał smak ryby itp.
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Każdy ma swoje smaki i upodobania :P
Jeśli mam swoje przyzwyczajenia i coś mi nie pasuje to zrobię raz ( żeby wypróbować ) i jak mi nie pasuje nie robię więcej :P
Nie ważne co komu smakuje > ważne żeby nam smakowało :P
Jeśli mam swoje przyzwyczajenia i coś mi nie pasuje to zrobię raz ( żeby wypróbować ) i jak mi nie pasuje nie robię więcej :P
Nie ważne co komu smakuje > ważne żeby nam smakowało :P
Re: Mięsko bez pieczenia
Ja dziś po raz "n" robie to pyszne mięsko
tym razem z szynki
Co do przepisu to już wsypuje co się da i co mi smakuje,
więc za każdym razem mam małą niespodziankę
Naprawdę polecam, tak prostego przepisu nie łatwo znaleść,
no i oszczędza się prąd w piekarniku, a gazu wystarczy minimum
Na niedzielę :
Z części mięska robie porcje obiadową w sosie + kasza gryczana
i surówka własnego wymysłu - tarte jabłko + cebula + czerwona kapusta ze słoika (Biedronka)
;:106
tym razem z szynki
Co do przepisu to już wsypuje co się da i co mi smakuje,
więc za każdym razem mam małą niespodziankę
Naprawdę polecam, tak prostego przepisu nie łatwo znaleść,
no i oszczędza się prąd w piekarniku, a gazu wystarczy minimum
Na niedzielę :
Z części mięska robie porcje obiadową w sosie + kasza gryczana
i surówka własnego wymysłu - tarte jabłko + cebula + czerwona kapusta ze słoika (Biedronka)
;:106
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Bardzo się cieszę
Życzę kolejnych znakomitych dań z dodatkiem mięska
Życzę kolejnych znakomitych dań z dodatkiem mięska
- RomciaW
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5311
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Dzisiaj dopiero trafiłam na ten wątek .Też często piękę mięso w rękawie i jemy zamiast wędliny, której staram się nie kupować . Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję i już czuję że będzie to nasz ulubiony . Latem na działce w beczce wędzimy mięso a także rybki i kurczaki .Przez zimę możemy spróbować gotowane Drzewka masz podlane .
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Mięsko bez pieczenia
Pięknie dziękuję za podlanie :P
Koniecznie napisz jak Wam smakowało :P
Koniecznie napisz jak Wam smakowało :P
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 2
- Od: 2 mar 2010, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mięsko bez pieczenia
Witam!
Trafiłam na forum poszukując przepisu na wędlinki z szynkowara i wpadł mi w oko przepis Figi Świetny przepis! Dziś kupiłam schabik i będę próbować. Mam tylko do Ciebie Figa jedno pytanie, jaką rolę odgrywa majonez. Być może głupawe pytanie , ale u mnie w domu nie używa się majonezu i jeśli już go kupię (bo potrzebuję łyżki czy dwóch) to połowę zawsze wyrzucam (przeterminuje się). Stąd tez moje kolejne pytanie: czy można użyć np. oleju? czy też można zastąpić majonez czymś innym. Jeśli majonez odgrywa tu rolę wyłącznie "smakową" to "jestem w domu" , ale jeśli jego dodatek ma związek z skutecznością marynowania to juz inna sprawa... Tak więc prosiłabym o odpowiedź. Dziękuje z góry, pozdrawiam wszystkie forumowiczki/ forumowiczów i mam nadzieję, że będę mogła do Was czasem zajrzeć
Trafiłam na forum poszukując przepisu na wędlinki z szynkowara i wpadł mi w oko przepis Figi Świetny przepis! Dziś kupiłam schabik i będę próbować. Mam tylko do Ciebie Figa jedno pytanie, jaką rolę odgrywa majonez. Być może głupawe pytanie , ale u mnie w domu nie używa się majonezu i jeśli już go kupię (bo potrzebuję łyżki czy dwóch) to połowę zawsze wyrzucam (przeterminuje się). Stąd tez moje kolejne pytanie: czy można użyć np. oleju? czy też można zastąpić majonez czymś innym. Jeśli majonez odgrywa tu rolę wyłącznie "smakową" to "jestem w domu" , ale jeśli jego dodatek ma związek z skutecznością marynowania to juz inna sprawa... Tak więc prosiłabym o odpowiedź. Dziękuje z góry, pozdrawiam wszystkie forumowiczki/ forumowiczów i mam nadzieję, że będę mogła do Was czasem zajrzeć