Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.3
Matko przecież tam ziemia jest spękana - tak sucho!
No chyba, ze jakiś eksperyment to jest na roślinach efemerycznych czy coś w tym stylu to ok - nie znam się na tym
I ten biały nalot na powierzchni - odpowiedz sobie sam i wybierz:
- nawóz? już? nie za wcześnie? chyba to "białe" to przez to...
- podlewasz wodą bieżącą, nieodstana i to "białe" to przez chlor z wody
"podlałem je 2 razy dzień po dniu nawozem z NPK w stosunku 2ml/l"
- kiedy?
-A ten nawóz NPK to znaczy co?
niewiele mi to mówi, zresztą jak chyba większości tutaj
Na przykład NPK 3-3-3 - to już bardziej konkretna informacja.
"za zimno? Około 24 C mają."
- przeglądać forum nie wystarczy, trzeba też czytać bo pisało o tym wielokrotnie
"przy rozpoczęciu praktykowania pojawiło mi się jedno pytanie"
- oj nieładnie nieładnie.. kłamstewko się pojawiło i to już w pierwszym zdaniu !
Pozdrawiam
No chyba, ze jakiś eksperyment to jest na roślinach efemerycznych czy coś w tym stylu to ok - nie znam się na tym
I ten biały nalot na powierzchni - odpowiedz sobie sam i wybierz:
- nawóz? już? nie za wcześnie? chyba to "białe" to przez to...
- podlewasz wodą bieżącą, nieodstana i to "białe" to przez chlor z wody
"podlałem je 2 razy dzień po dniu nawozem z NPK w stosunku 2ml/l"
- kiedy?
-A ten nawóz NPK to znaczy co?
niewiele mi to mówi, zresztą jak chyba większości tutaj
Na przykład NPK 3-3-3 - to już bardziej konkretna informacja.
"za zimno? Około 24 C mają."
- przeglądać forum nie wystarczy, trzeba też czytać bo pisało o tym wielokrotnie
"przy rozpoczęciu praktykowania pojawiło mi się jedno pytanie"
- oj nieładnie nieładnie.. kłamstewko się pojawiło i to już w pierwszym zdaniu !
Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 gru 2010, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, początkuję na forum, ale taaak tu ciekawie, że w mgnieniu oka godzina minęła na przeglądaniu Waszych postów Uwielbiam ostre papryczki, tego roku chcę sama po raz pierwszy wyhodować chili i jak na razie kiepsko idzie. 2 tyg. temu wysiałam si zero wschodów. Podłoże jest wilgotne, miejsce słoneczne, wystarczająco ciepłe- w kuchni na parapecie od strony południowej... Chyba będę zmuszona ponowić próbę.
Pozdrawiam pasjonatów roślin
Pozdrawiam pasjonatów roślin
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2014, o 21:56
@sachel
Rzeczywiście woda "odstawała" góra 2-3h ;/ plus nawóz raczej to przyczyna, bo paprykę wczoraj podlewałem, dzisiaj wróciłem z pracy i już było sucho ale po zrobieniu zdjęcia podlałem. Wezmę sobie Twoje uwagi do serca i zobaczę jak wszystko będzie przebiegać.
Rzeczywiście woda "odstawała" góra 2-3h ;/ plus nawóz raczej to przyczyna, bo paprykę wczoraj podlewałem, dzisiaj wróciłem z pracy i już było sucho ale po zrobieniu zdjęcia podlałem. Wezmę sobie Twoje uwagi do serca i zobaczę jak wszystko będzie przebiegać.
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
DoRosa
Warto zrobić lub zainwestować w choćby najprostszą szklarenke np. taniąplastikową, lub przykryć doniczki folią (nie zapomnij wietrzyć!) i na słońce, nagrzeje się ładnie, będzie ciepło, wilgotno czyli to co lubią najbardziej i musi rosnąć
czolgista89
Nie trzymaj ich w takim razie w pełnym słońcu, masz za sucho w pomieszczeniu i w mig odparuje Ci wszystko - im mniejsze doniczki tym szybciej, polecam zakup wilgotnościomierza, choćby za 11zł z wysyłką na allledrogo, przydaje się to coś w domu
A propo chloru to lepiej żeby odstała, ja mam np. czasami białą wodę, jak to Pan z wodociągów ujął "pięknie" - "pewnie znów się dozownik chloru zje*ał, nic Panu nie poradze"- koniec cytatu. ehh..
Warto zrobić lub zainwestować w choćby najprostszą szklarenke np. taniąplastikową, lub przykryć doniczki folią (nie zapomnij wietrzyć!) i na słońce, nagrzeje się ładnie, będzie ciepło, wilgotno czyli to co lubią najbardziej i musi rosnąć
czolgista89
Nie trzymaj ich w takim razie w pełnym słońcu, masz za sucho w pomieszczeniu i w mig odparuje Ci wszystko - im mniejsze doniczki tym szybciej, polecam zakup wilgotnościomierza, choćby za 11zł z wysyłką na allledrogo, przydaje się to coś w domu
A propo chloru to lepiej żeby odstała, ja mam np. czasami białą wodę, jak to Pan z wodociągów ujął "pięknie" - "pewnie znów się dozownik chloru zje*ał, nic Panu nie poradze"- koniec cytatu. ehh..
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Czołem Ostrohlicy
Dawno nic nie zamieszczałam, więc pokazuję kilka ostatnich moich
Piri-piri przybyło mnóstwo kwiatów, ale u mojej Siostry w domu nie chce coś zawiązywać kolejnych owoców heh... Poczekam aż wróci do mnie...może wtedy coś się zmieni
Chili czerwone NN
Yamaican Hot Yellow
Resztę rozsady dam jakoś na dniach...
Dawno nic nie zamieszczałam, więc pokazuję kilka ostatnich moich
Piri-piri przybyło mnóstwo kwiatów, ale u mojej Siostry w domu nie chce coś zawiązywać kolejnych owoców heh... Poczekam aż wróci do mnie...może wtedy coś się zmieni
Chili czerwone NN
Yamaican Hot Yellow
Resztę rozsady dam jakoś na dniach...
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Jedna z 5 skrzynek annumów
Rocoto Guatemala Orange bardzo jestem ich ciekawa
annum
BJ Yellow
BJ orange
habanki red
Rocoto Guatemala Orange bardzo jestem ich ciekawa
annum
BJ Yellow
BJ orange
habanki red
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ładne macie te sadzonki U mnie się już pąki kwiatowe pojawiają i wczoraj pierwszy poszedł pod nóż. Dwie sadzonki ogłowiłem wczoraj zobaczymy czy się lepiej rozgałęzią niż te z wierzchołkami.
Jalapeno, Cyklon, Pepperoncini, Rokita, Poblano, Pasilla Bajio, to są jednoroczne odmiany?? Basoto, Syberian, Cayenki to wieloletnie?? Jak możecie to mnie poprawcie:P
Jalapeno, Cyklon, Pepperoncini, Rokita, Poblano, Pasilla Bajio, to są jednoroczne odmiany?? Basoto, Syberian, Cayenki to wieloletnie?? Jak możecie to mnie poprawcie:P
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
W naszym klimacie wszystkie są jednoroczne, ale możemy je zimować w domu i trzymać nawet kilka lat.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam ponownie ;)
Moje papryki mają już nowe doniczki. Oczywiście nie obyło się bez przygód. Po przesadzeniu papryczki zwiędły - tylko habanero wygląda normalnie.
Mam nadzieję, że wstaną. Ta w zółtej doniczce dosłownie wisi na aloesie. Mają piękną, nową ziemię i zostały podlane roztworem do fertygacji pomidorów ;)
A oto delikwentka tuż po przeprowadzce do nowej donicy. Wsadziłam ją głębiej, ale nie zlikwidowałam jej czubka, ponieważ niestety, z pojemnika po soku nie udało mi się tak łatwo wydostać rośliny jak z kubeczków i niestety, pozbawiłam ją niechcący sporej ilości korzeni Postanowiłam dać jej parę dni, niech się biedaczka przyzwyczai do nowego miejsca, za dużo zmian na raz, to nie dobrze, zwłaszcza, ze też więdnie
edit
Papryki wstały
Moje papryki mają już nowe doniczki. Oczywiście nie obyło się bez przygód. Po przesadzeniu papryczki zwiędły - tylko habanero wygląda normalnie.
Mam nadzieję, że wstaną. Ta w zółtej doniczce dosłownie wisi na aloesie. Mają piękną, nową ziemię i zostały podlane roztworem do fertygacji pomidorów ;)
A oto delikwentka tuż po przeprowadzce do nowej donicy. Wsadziłam ją głębiej, ale nie zlikwidowałam jej czubka, ponieważ niestety, z pojemnika po soku nie udało mi się tak łatwo wydostać rośliny jak z kubeczków i niestety, pozbawiłam ją niechcący sporej ilości korzeni Postanowiłam dać jej parę dni, niech się biedaczka przyzwyczai do nowego miejsca, za dużo zmian na raz, to nie dobrze, zwłaszcza, ze też więdnie
edit
Papryki wstały
Obie cudne,ale Rocoto szczególnie mi się podoba.
Pomorze...klimat łagodniejszy .
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 gru 2010, o 22:13
sachel - dziękuję, przykryłam moje papryczki plastikowym przeźroczystym pudełeczkiem i czekam
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
KaLo- taki maluch i już kwitnie? Jak ty to robisz?
Pozdrawiam serdecznie- Ela