Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

Violunia te nie zapylone zaczynają żółknąć i ani tyci nie urosły.Wiszą takie zasuszone i smutne, niestety mam kilka takich :( Dwie zaczynają rosnąć. Myślę, że przyczyna tkwi w suszy i wysokich temperaturach, u nas dawno nie padało :( Chociaż z drugiej strony, tykwy rosną w takim właśnie klimacie :roll:
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Dziękuję Elu bo tym sposobem dowiedziałam się, ze moje parę tykw będzie jednak mieć owoce bo są zawiązki i ciut urosły chociaż do Karlsa im daleko he he tzn tykw Karlsa :D Mam jedną w wiadrze na tarasie a pięć w gruncie. Muszę przyznac, ze jednak nawet z jednej paczki a były pomieszane nasionka bo z Birthause wyłazi mi długi taki węzowy owoc wcale nie kulisty :wink:
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Dorota46
100p
100p
Od: 2 lip 2014, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit . Bedac w Polsce na odwiedzinach w czasie Swiat Wielkanocnych dostalam od znajomej piec sadzonek tykwy. Nie wiedzialam co to za roslina wiec zaczelam szukac w internecie informacji na ten temat. Tak mnie to zafascynowalo, ze wyczytalam juz chyba wszystko co bylo napisane. To forum rowniez przeczytalam od pierwszego wpisu i od tej pory sledzilam na biezaco, a teraz postanowilam tez napisac. Z moich pieciu sadzonek zostaly tylko dwie ( DWIE ZJADLY SLIMAKI A JEDNA WYKOPAL PIES ). Jedna szybko zaczela rosnac, szybko zakwitla i ma duzo zawiazkow owocow - dwa owoce juz dosyc duze. Druga roslinka rosnie wolniej ale ma wieksze, grubsze i mocniejsze liscie. Teraz dopiero zaczely pojawiac sie kwiaty ale na razie tylko meskie. Po owocach widze, ze to chyba kobra, ale nie ta ciemna,z centkowana skorka ale taka jasna. Chodze codziennie do ogrodka, podlewam, obserwuje i serce mi rosnie razem z tymi dwoma owocami ;:3 . Cz na tej drugiej roslinie zdaza dojrzec owoce skoro do tej pory jeszcze nie ma zadnego ?(jest kilka malych zawiazkow ale nie wiem czy zapylone, bo w ostatnich dniach ciagle padalo i nie zapylalam). będę dalej na biezaco odwiedzac forum i korzystac z doswiadczenia piszacych tu osob. Juz teraz wiem, ze w przyszlym roku posadze jeszcze inne odmiany tykwy ale wtedy będę bardziej przygotowana. Dodam zdjecia jak tylko opanuje te sztuke. Pozdrawiam wszystkich serdecznie :D
Dorota46
100p
100p

Post »

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Pierwsze dwa zdjecia to tykwa wczoraj, a nastepne dwa z przed tygodnia
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

Nie wygląda to jak Cobra te z założenia są cętkowane :), już prędzej short-handle dipper chociaż dosyć jasne są. A może to w ogóle jakaś krzyżówka. Spokojnie, druga roślina też pewnie zdąży zaowocować jest jeszcze dosyć wcześnie. W zasadzie wszystkie owoce które zawiążą się do końca lipca mają sporą szansę dojrzeć. Oczywiście to też zależy od regionu, są takie miejsca gdzie przymrozki przychodzą szybciej i tam jest z tym gorzej ale na południu może poza górami to tykwy można do końca października przetrzymać a nawet dłużej.
tomek911
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2013, o 09:36

Post »

Witam,
Ja przygodę z tykwami zacząłem w tym roku. Nasiona dostałem od Forumowiczów. Obecnie mam posadzonych 4 sadzonki w szklarni, na każdym po 2 owoce- odmiany Birdhouse oraz tykwa butelkowa (tak mi się wydaję) oraz jedną sadzonkę w gruncie (ledwo ją uratowałem przed ślimakami).
Obrazek
Z 11 malutkich owoców przetrwały 4 sztuki, które rosną w oczach:)
Obrazek
Obrazek
Dwa różne kształty owoców na tym samym pędzie:)
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Czy ktoś może mi pomóc?
Wszystkie moje Birdhouse'y uschły. Dziwnie to wyglądało, bo schły od szyi korzeniowej, a dopiero potem dalej...
Rosnące tuż przy nich Cobry nie usychają, ale zrzucają zawiązki. Jedna tykwa była na 3-4cm (największa, myślałam, że się uchowa) i też odpadła.
Marnie w ogóle rosną, a ziemia na 100% jest dobra, wokół inne warzywa rosną elegancko. Są nawiezione, a grymaszą. To mój pierwszy rok z tykwami i chyba zaliczę go do eksperymentalnych...
Dorota46
100p
100p

Post »

Widze, ze nie tylko ja jestem poczatkujaca ;:oj . Moje dwie, a wlasciwie trzy (jedna troche mniejsza odkrylam calkiem nisko) tykwy troche przyhamowaly, bo ostatnio ciagle padalo i bylo malo slonca. Od dzisiaj znowu mabyc cieplo wiec powinny dalej rosnac. Kilka zawiazkow, ktore byly, zolkna i usychaja - tak jak myslam, przez ten deszcz, nie byly zapylone. Roslina, na ktorej rosna tykwy ma stosunkowo male i rzadkie liscie na dlugich pedach. Druga jest bardzo gesta z wielkimi liscmi ale duzo mniejsza. na razie ma kilka malych zawiazkow ale przez ostatnie dni nic nie urosly - zobaczymy co bedzie dalej. Czylam ciagle wszelkie informacje o tykwach i juz nie moge sie doczekac jesieni i nastepnego etapu: zerwania, suszenia i "wyczarowania" jakiegos cuda. Mam nadzieje, ze chociaz jedna uda mi sie bez problemow wysuszyc. Wiem, ze zanim wyschnie to musze jeszcze bardzo dluuuugo czekac ale wierze, ze zrobie cos z wlasnej tykwy :tan :tan
Chcialam jeszcze zapytac dlaczego nie moge korzystac jeszcze z dzialu gdzie mozna kupic, sprzedac lub wymienic sie nasionami? Trzeba spelniac jakies warunki?
Pozdrawiam
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy ja się doczekam jakiegoś kwiatka żeńskiego ,na razie to ogromna ilość męskich
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Jak na razie tylko Thai Bottle i Corsican Flat myślą o owocach, dopiero zawiązki kwiatów żeńskich widzę. Musze jednak przyznać, że Corsican i Bushel Basket rosną jak durne, aż zacząłem część pędów bocznych wycinać bo mnie szlag trafia gdy to po ziemi pełznie.
Czy to tylko ja, czy kwiat męski ma bardzo delikatny ogórkowy zapach? Ledwo wyczuwalny z kwiatem w nosie.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Drako, ma ogórkowy zapach, choć w zeszłym roku kwiat tykwy dla mnie inaczej pachniał :shock: Ale pewnie tylko mi się zdaje 8-)
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

O matko, Patasko wrócił! :wit Pochwal się uprawami. :D
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

No to zanim Patasko się pochwali to może ja bo potem już pewnie nie będzie czym :wink: Rosną jak na drożdżach z dnia na dzień. ;:138
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”