POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.
Re: POMOC TECHNICZNA ! Urządzenia i narzędzia w użytkowaniu.
Też tak myślałem ale ani drgnęło. Po wyjęciu przełączników oś mechanizmu była zatrzaśnięta na coś w rodzaju tulejkę z ząbkami (wielowypust). Także to białe już mam wyjęte.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 maja 2019, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nóż w nowej kosiarce
Witam serdecznie,
mam pytanie - być może bardzo głupie, ale się nie znam
Kupiłem nową kosiarkę i zastanawiam się czy nóż w niej wymaga ostrzenia - bo wydaje się być nieostry jak dotykam
Pozdrawiam
mam pytanie - być może bardzo głupie, ale się nie znam
Kupiłem nową kosiarkę i zastanawiam się czy nóż w niej wymaga ostrzenia - bo wydaje się być nieostry jak dotykam
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nóż powinien być ostry.
Po wyłączeniu pompy woda się sączy ze zraszaczy.
Witam.
Posiadam następujący problem:
Do zbiornika 1000 litrów mam podłączoną pompę ogrodową Gardena 3500/4 za pomocą dedykowanego węża z zaworem zwrotnym.
Do pompy mam podłączone cztery zraszacze.
Pompa jest zamontowana powyżej lustra wody w zbiorniku.
Po włączeniu wszystkie zraszacze się unoszą i prawidłowo działają, problem powstaje po wyłączeniu pompy, ponieważ zraszacze opadają, a woda się z nich delikatnie sączy, tak długo dopóki nie zabraknie wody w zbiorniku.
Link do filmiku, który przedstawia opisana sytuację: https://youtu.be/j6fbPnoTKUc
Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to zastosowanie elektrozaworu.
Ma ktoś pomysł w jaki inny sposób można rozwiązać mój problem?
Pozdrawiam
Posiadam następujący problem:
Do zbiornika 1000 litrów mam podłączoną pompę ogrodową Gardena 3500/4 za pomocą dedykowanego węża z zaworem zwrotnym.
Do pompy mam podłączone cztery zraszacze.
Pompa jest zamontowana powyżej lustra wody w zbiorniku.
Po włączeniu wszystkie zraszacze się unoszą i prawidłowo działają, problem powstaje po wyłączeniu pompy, ponieważ zraszacze opadają, a woda się z nich delikatnie sączy, tak długo dopóki nie zabraknie wody w zbiorniku.
Link do filmiku, który przedstawia opisana sytuację: https://youtu.be/j6fbPnoTKUc
Jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to zastosowanie elektrozaworu.
Ma ktoś pomysł w jaki inny sposób można rozwiązać mój problem?
Pozdrawiam
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Po wyłączeniu pompy woda się sączy ze zraszaczy.
Prawdopodobnie zepsuty elektrozawór
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Zawór zwrotny najwyraźniej nic nie daje. Albo jest zamontowany nie w tę stronę (powinien odcinać wypływ gdy pompa nie daje ciśnienia) albo jest nieszczelny. Powinien to być zawór sprężynowy stale zamknięty i otwierany ciśnieniem pompy. Po wyłączeniu pompy działa lewar. Po prostu wylot jest jest niżej niż ssanie i woda sama cieknie pod własnym ciężarem.
Zawór zwrotny jest zamontowany na końcu węża ssącego, coś takiego: https://www.gardena.com/pl/produkty/wod ... 900917201/
On ma raczej za zadanie aby woda została w wężu.
Gdzie się montuje ten zawór sprężynowy stale zamknięty?
On ma raczej za zadanie aby woda została w wężu.
Gdzie się montuje ten zawór sprężynowy stale zamknięty?
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Najprostsze i najtańsze rozwiązanie to zawór od pralki. Zawór podłączony na wężu (zasilanie równolegle z pompą) i otwiera się kiedy pompa dostaje zasilanie.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Przy takiej pozycji zaworu zwrotnego rzeczywiście do niczego nie służy, a efekt lewara opróżnia zbiornik. Powinien być zawór ZA pompą. To o czym pisałem (zawór sprężynowy) może być trudny do dobrania. Pomysł asprokola niezły. Ale widziałem w internecie sporo elektrozaworów do celów ogrodniczych, można coś wybrać. Pompa pewnie 230 V więc i elektrozawór musi być na takie samo napięcie. Zawór stale zamknięty, otwiera się gdy startuje pompa.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Może nietypowo, ale też można założyć zawór odpowietrzający za pompą w najwyższym punkcie. Wówczas po wyłączeniu pompy przez zawór będzie wchodziło powietrze i nie będzie się zasysała woda ze zbiornika.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Zawór zwrotny. Nie może być zamontowany odwrotnie bo ciśnienie pompy by go zamknęło. Jest nieszczelny, a że lustro wody znajduję się powyżej zraszaczy to grawitacyjnie woda wypływa ze zbiornika. Na tej samej zasadzie jak się spuszcza wodę z akwarium czy wino z butli za pomocą wężyka. Polecam wymienić zawór zwrotny i wszystko będzie git. Ewentualnie można zrobić jakiś upgrade i kupić inny zawór zwrotny jakiś lepszy, np mosiężny taki jak do pomp głębinowych. Taki wytrzyma dużo więcej niż jakieś plastikowe zabawki.
Ktoś wyżej napisał o zamontowaniu zaworu za pompą i tak być powinno zrobione od początku. Jeśli pompa jest niewielka to polecam ja zabrać do sklepu wodno-kanalizacyjnego a tak już coś dobiorą żeby go gwintów pasowało;)
Ktoś wyżej napisał o zamontowaniu zaworu za pompą i tak być powinno zrobione od początku. Jeśli pompa jest niewielka to polecam ja zabrać do sklepu wodno-kanalizacyjnego a tak już coś dobiorą żeby go gwintów pasowało;)
Dziękuję wszystkim za sugestie
Chyba zdecyduje się na dedykowany do mojego systemu nawadniania (Gardena Sprinklersystem) elektrozawór 24V.
Sterowanie pompa mam za pomocą przekaźnika, który jest podłączony pod Domoticza.
Zasilacz 24V z elektrozaworu po prostu podłączę pod wyjście z tego przekaźnika, tak że będzie się włączał razem z pompą.
Mam tylko nadzieję, że tez zawór jest typu stale zamknięty i tylko podczas podania napięcia się otwiera, a później się sam zamyka.
Trudno dotrzeć do specyfikacji tego elektrozaworu.
Pozdrawiam
Chyba zdecyduje się na dedykowany do mojego systemu nawadniania (Gardena Sprinklersystem) elektrozawór 24V.
Sterowanie pompa mam za pomocą przekaźnika, który jest podłączony pod Domoticza.
Zasilacz 24V z elektrozaworu po prostu podłączę pod wyjście z tego przekaźnika, tak że będzie się włączał razem z pompą.
Mam tylko nadzieję, że tez zawór jest typu stale zamknięty i tylko podczas podania napięcia się otwiera, a później się sam zamyka.
Trudno dotrzeć do specyfikacji tego elektrozaworu.
Pozdrawiam
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Ekopom , no tak odpowietrznik automatyczny .