Chwasty w trawniku - jaki zastosować skuteczny środek niszczący
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2008, o 12:13
Chwasty na trawniku
Mam problem bo nie bardzo wiem co dalej robic , 2 tygodnie temy uzylam randapa na moim trawniku bo byly przewaznie same chwasty , teraz uschły i co mam dalej z nimi zrobic ? i kiedy moge posadzic nową trawe?
poczytaj tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 96&start=0
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lip 2008, o 12:13
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a nie za wcześnie ???? słyszałem że dobrze jest poczekać przynajmniej 3 tyg by oprysk dotarł do najdalszych korzeni , inaczej po wzruszeniu , przekopaniu jak się poodrywa korzonki to chwasty znów mogą wybić ....Erazm pisze:Po 2 tygodniach od oprysku możesz wysiewać trawę. Oczywiście musisz uporządkować teren i wzruszyć ziemię. Z uwagi na zapowiadane upały musisz nasiona trawy podlewać prawie codziennie.
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Jak przejedziesz działkę glebogryzarką, to powinnaś najpierw powyjmować pozostałe w glebie korzenie chwastów, potem wymieszać z glebą nawóz, ubić wałem i poczekać 2 tygodnie. Dopiero potem wysiewaj trawę.monika90300 pisze:bardzo dziekuje ,
wiec mysle ze bedzie dobrze jak działke przejade glebogryzarka i wtedy zasieje trawe.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- lukasek-1988
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 lip 2008, o 05:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tępienie chwastów
Mam pytanie .
Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie . Jest jakiś środek na to by zlikwidować chwasty a nie uszkodzić trawy?
Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie . Jest jakiś środek na to by zlikwidować chwasty a nie uszkodzić trawy?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Re: Tępienie chwastów
Podaj jakie masz gatunki chwastów w trawniku. Ułatwi to dobranie odpowiedniego herbicydu. Temat odchwaszczania chemicznego trawników był juz poruszany kilkakrotnie na forum.lukasek-1988 pisze:Mam pytanie .
Poczytaj - jest też o innych chwastach: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=15468
Pozdrawiam
Michał
Michał
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Jeżeli ten < ładny trawniczek> założyłeś w tym roku to zrezygnuj z oprysków trawy bo młoda trawa może nie przeżyć opryskiwania, poczekaj do następnego roku z opryskami.Mam ładny trawniczek , lecz dużo też jest chwastów w trawie
Większość chwastów ginie w czasie kilkakrotnego koszenia. Pozdrawiam.Tadeusz.
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Chwast okropnie niszczy mi trawnik
Mam problem
Jesienią ubiegłego roku teren ogrodu pod trawnik strannie spryskałam randapem. Na wiosnę skopaliśmy i starannie przygotowaliśmy teren pod zasiew trawnika. Wielka radość - kiedy zrobiła się wreszcie murawa. Ale zauważyłam po ostatnich deszczach, że na trawniku jest sporo jednego rodzaju chwastów. Ten chwast rośnie zupełnie podobnie jak trawa, tylko mocno rozkłada sie na powierzchni i ma żdżbła dużo szersze od trawy. Jak dowiedziałam się, podobno jest to jakaś odmiana prosa. Rozmnaża się z nasion. Widocznie one były w glebie i sobie zaczyna nieźle pozwalać.
Co tu robić?
Obawiam się, że ta trawa zniszczy - zagłuszy trawę.
Czy to by spryskać jakimś środkiem - może ktoś miał podobny problem i mi doradzi.
Szkoda mi tego trawnika i naszej pracy.
Jesienią ubiegłego roku teren ogrodu pod trawnik strannie spryskałam randapem. Na wiosnę skopaliśmy i starannie przygotowaliśmy teren pod zasiew trawnika. Wielka radość - kiedy zrobiła się wreszcie murawa. Ale zauważyłam po ostatnich deszczach, że na trawniku jest sporo jednego rodzaju chwastów. Ten chwast rośnie zupełnie podobnie jak trawa, tylko mocno rozkłada sie na powierzchni i ma żdżbła dużo szersze od trawy. Jak dowiedziałam się, podobno jest to jakaś odmiana prosa. Rozmnaża się z nasion. Widocznie one były w glebie i sobie zaczyna nieźle pozwalać.
Co tu robić?
Obawiam się, że ta trawa zniszczy - zagłuszy trawę.
Czy to by spryskać jakimś środkiem - może ktoś miał podobny problem i mi doradzi.
Szkoda mi tego trawnika i naszej pracy.
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Koś systematycznie chwasty jednoroczne pojawiają się w pierwszym roku po założeniu trawnika. Tym chwastem jest prawdopodobnie chwastnica jednostronna (Echinochloa crus-galli (L.) P.B. ) - też trawa, gatunek jednoroczny i tutaj Starane nie pomoże. O ile masz czas możesz smarować ją pędzelkiem zanurzonym w stężonym roztworze Roundup 360SL. Istotnie jest ona poważnym zagrożeniem dla upraw - podaje się próg szkodliowści na poziomie 3-6 sztuk na 1m2.