Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Gosiu w tym roku moje hortensje dostały dużo nawozu i pilnowałam by nie miały za sucho, więc lałam im sporo wody. Rosną w pełnym słońcu więc wymagają większej uwagi. Tegoroczne, które posadziłam od wschodniej strony mają lepsze warunki mniej palącego słońca i mam nadzieję, że lepiej będą sobie radziły.

Niestety w tym sezonie nie zdążę ze wszystkimi swoim tegorocznymi planami. Jest jeszcze wrzesień, październik ale porostu już mi się nie chce. A jak już mam chwilę na szczerość to jeszcze znalazłam kilka miejsc do poprawek ;:223
Więc w następnym roku też będzie ciekawie i pracowicie

A tym czasem ponownie rozszalały się róże . Nie wszystkie, ale jest kilka, które drugie kwitnienie mają równie obfite jak pierwsze
Ballade i Claire Marshall

Obrazek Obrazek

Baronesse i Roxy
Obrazek Obrazek

Artemis i Pastella
Obrazek Obrazek

Granny i Leonardo

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wierzę, że jest czas kiedy Ci się nie chcę. ;:oj Twój upór w osiągnięciu doskonałości jest dla mnie motorem do pokonania mojego lenia.
Róże fantastyczne, pogoda im sprzyja.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moni uwierz naprawdę mi się już w tym sezonie nie chce. Przerabianie rabaty ze świerkami serbskimi i hortensjami dało mi nieźle w kość. Jak pomyślę że miałabym jeszcze w tym roku wyrywać trawę, wysypywać kamienie to dostaję gęsiej skórki
Ale zimę mamy długą i na pewno nie raz zatęsknię za pracą w ogrodzie. A na następny rok już mam listę z kolejnymi rewolucjami. Nie będzie ich tak dużo jak w tym roku ale trochę pracy i czasu będę musiała na nie poświęcić.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Tydzień temu w sobotę byłam na wystawie Zieleń to życie i jak dla mnie szału nie było. Większość roślin znałam i widziałam wcześniej w szkółkach
W rezultacie nie nastawiałam się na nic szczególnego więc rozczarowania nie było. Bardziej ważne było dla mnie towarzystwo osób z którymi mogłam spędzić kilka przyjemnych godzin. Pozdrowienia i podziękowania za miło spędzony dzień dla Asi, Ali i Dominiki ;:196
Kilka roślin przykuło naszą uwagę. Furorę robiły biało różowe jeżówki ( niestety sprzedane już pierwszego dnia).
Z zazdrością patrzyłam na bukszpanowe kule.
Obrazek Obrazek

Zwróciłyśmy uwagę na ciekawe zestawienie kolorystyczne traw z bordową pęcherznicą. A ja nie mogłam przejść obojętnie obok najbardziej kolorowego stoiska.

ObrazekObrazek

Tak prezentowało się stoisko Państwa Szmitów
Chyba najbardziej okazałe.
Obrazek Obrazek

I na koniec pochwale się, że zakupiłam po bardzo dobrej cenie świerk Omorika Nana, ale zdjęcia bedą jak świerk trafi na rabatę.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Twoja Ballade piękna ;:224 cieszę się, że też zagościła u mnie.
Artemis ;:333 widzę, że wybił długie pędy...nie ujmuje mu to urody. To jeden czy dwa krzaczki?
Zamknęłaś już listę zamówień jesiennych różyczek, czy jeszcze się zastanawiasz?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorotko Artemisy są trzy. Moje raczej do wysokich nie należą ale wiem , że ta róża potrafi zaskoczyć wysokością. U mnie ma małe możliwości. Zakupy różane pewnie przełożę na wiosnę. W planach są 2 lub 3 szt Kosmosy, 1-3 szt Lions Rose, Eva i Roseninsel.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Też się zastanawiam nad Lions Rose ;:173
Ciągle coś zmieniam w zamówieniu w F, bo prawie codziennie pojawiają się jakieś nowości. A jeszcze dostałam ofertę z R i pewnie coś zamówię.... a miałam tylko dwie szt. na jesieni zamówić :wink:
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Monika, zdjęcia śliczne.
Moja Claire właśnie została ogołocona z liści ;:174 Lepiej mi jest jak nie patrze na nakrapiane liście. Zresztą nie ona jedna dziś została "ogolona". Przy Twoich zdjęciach byłam pewna, że to pierwsze kwitnienie - zupełnie nie widać jakichkolwiek plam.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dorotko ja niestety już miejsca nie mam na kolejne róże. Te co zamawiam są na miejsce tych róż z których jestem niezadowolona.
Czasami strasznie ciężko przychodzi mi oglądanie nowych odmian bo wiem że raczej już sobie na nie nie pozwolę.

Moniko u mnie Claire Marshall zdrowiusieńka tak jak na zdjęciach widać i dostała tylko 2 opryski w kwietniu. Jestem bardzo zadowolona z tej róży. Nawet kwiaty które się przewieszały obecnie stoją sztywno. Myślę że i Twoja gdy się dobrze ukorzeni i nabierze sił również zyska na zdrowotności. Spróbuj ją w przyszłym roku porządnie podlewać i nie dopuścić do przesuszania.
Ja zamierzam dać jeszcze jedną szansę Gemmie która obecnie stoi łysa ( i niestety strasznie mnie drażni taki widok). Za namową i porad Ali Georginii spróbuję ją regularnie nawadniać i sprawdzę czy będzie zdrowsza. U niej ta róża jest cała zielona.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
Mam prośbę... Chodziłam wczoraj po ogrodzinie i właśnie podjęłam decyzję o wymianie róż.
Masz u siebie, w większosci, niskie, kompaktowe róźyczki. Potrzebuję 5 - 6 sztuk jednej odmiany na obwódkę, szerokość do 80 cm. Coś szczególnie mi polecisz ze swojej kolekcji? Kolorystyka bez znaczenia w tej chwili... W przeciwieństwie do ciągłości kwitnienia i dobrego zdrowia..... na miejsce wyeksponowane, tuż przed domem.
Czy nasuwa Ci się na myśl jakaś faworytka?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
napatrzeć się nie mogę na te Twoje widoczki ogrodowe ;:333
Róże cudne wszystkie ;:108
Ja też planuję jeszcze kilka róż dokupić w październiku ;:7
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hejka :wit zniknęłam na troszkę, wybacz.
Znów dawka twoich doskonałych zdjęć podkręciła mnie do popracowania nad moimi rabatami ;:306
Ale to nie łatwe. Porobię fotki planowanej rabatki, jak ją opróżnię z tego co tam chwilowo przetrzymuję... i się zgłoszę. To jakieś 5 metrów na 3 ale w nietypowym miejscu i kształcie, obok rabaty rododendronowej. Porozmawiamy sobie o tym zimą. Na razie mam inne sprawy na głowie.
W międzyczasie postudiuję sobie szczegółowo twoje piękne kompozycje ;:180
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja już nie chcę nic mówić o poprawkach na moich
Twoje są rewelacyjne. Ja nigdy nie osiągne takiego spokoju jaki Ty masz
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Wybaczcie ale na trochę zniknęłam i ja. W domu mam szósto i pierwszoklasitę, którym muszę poświęcić więcej czasu, pomagając im przy nauce. Na szczęście widzę efekty w ocenach jednakże nadal pracuje nad ich motywacją do nauki. ;:224

W ogrodzie zaczyna robić się jesiennie, ale jest jeszcze dużo zieleni i kwitną róże.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Justi
nie wiem czy nie za późno odpisuję. Pewnie już podjęłaś decyzję. Zabiłaś mi ćwieka tym pytaniem.Prawdę mówiąc nie wiem. Na pewno musi być zdrowa zwarta i nie za duża i najlepiej by kwitła przez cały sezon lub z krótkimi przerwami.
Jeśli chodzi o spełnienie tych pierwszych cech to trochę odmian mogłabym polecić ale już z doradzeniem tych które mają dosyć krótkie odstępy w kwitnieniu jest już gorzej.
Ja jestem zadowolona z Roxy, Botticelli, Garden of Rose. Na myśl przychodzi mi Lions Rose, Kosmos.
Z okrywowych może coś typu Heidetraum
Obrazek Obrazek

HoneyMilk, Lupo ?
Avalon, Geisha

A czy tam mają być same róże? Może dodaj między nie okrągłe cisy lub bukszpany, zwiewne małe trawki?

April więc czekam na fotki rabaty i więcej szczegółów. Pewnie Ci  już świta jakiś pomysł.

Aniu dziękuję. Pochwal się jakie róże zamierzasz zamówić, może coś ciekawego znajdę dla siebie. Boję się , że mam klapki na oczach, uparłam się na kilka odmian a może coś jest ładniejszego.

Gosiu ja nie do końca jestem pewna czy ten spokój w ogrodzie odpowiadałby Twojemu temperamentowi :D Masz ogromną różnorodność ładnych i ciekawych roślin. Wystarczy je trochę pogrupować by tworzyły kolorystyczne palny, dać im więcej przestrzeni i będzie ok. Nadal mam w głowie Twoją kompozycję niskiego miskanta z rozchodniem
Dziękuję za spotkanie. Było mi bardzo miło gościć Ciebie i Isię ;:168
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A nie wiesz jak mi było znowu gościć w Twoim ogrodzie.
Bardzo mi się podoba. Jest przeciwieństwem mojego.
Staram się troche go rozluźnić, ale jak mi to wyjdzie?
Na razie walczę z sobą, żeby nie kupowac kolejnych roślin :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”