Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

Grzegorzu, to ciekawe rozwiązanie, które mogłoby cieszyć się uznaniem naszych winiarzy. Niestety nie znalazłem nigdzie sposobu prowadzenia krzewów metodą reńsko-heską, a taki szkic, czy zdjęcie ułatwiłoby nieco sprawę od strony oglądowej. Cieszę się, że od czasu do czasu dajesz o sobie znać i dzielisz się z nami swoją wiedzą.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

kt70

Też mnie to bardzo zaciekawiło, prosiłabym o więcej szczegółów,
bo mam trochę vinifer i prowadzę je przy palikach w formie głowy.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kt70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2015, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sposób reńsko-hesski prowadzenia winorośli opisał p. prof. Jerzy Lisek w swojej pracy "Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej" (wyd. 2, W-wa 2011, s. 139-141). Autor zamieścił tam też rysunek, z którego wynika, że pierwszy drut konstrukcji jest 55 cm na ziemią, drugi drut 70 cm, pierwsza para drutów pomocniczych 100 cm, druga para 130 cm a trzecia para 160 cm nad ziemią. Na Morawach zauważyłem, że stosuje się też nieco wyższe rusztowania dla odmian silniej rosnących. Wówczas pierwszy drut konstrukcji znajduje się ok. 70 cm nad ziemią. W szpalerach dominują krzewy z jednym ramieniem, rzadziej spotyka się krzewy dwuramienne z dwoma pniami.
Istotą tej metody jest wyginanie łozy na wyższym drucie nośnym i przywiązywanie jej końca do drutu zawieszonego najniżej. Dzięki temu latorośle rozwijają się bardziej równomiernie, gdyż osłabia się siłę wzrostu latorośli na końcu ramienia.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Grzegorz ( kt 70 ) był tak uprzejmy i przesłał mi rysunek rusztowania w formie reńsko-heskiej. Jak wynika z opisu przedstawionego przez Grzegorza, jest forma ciekawa i godna polecenia jako alternatywa głowy w prowadzeniu vinifer w amatorskiej uprawie. Vinifery w winnicach towarowych prowadzone są u nas w formie jednoramiennego Guyot na wysokim pniu, a może i ten sposób byłby rozwiązaniem godnym zastosowania w tych uprawach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winorośle zakończyły kwitnienie, zawiązując grona.
Weissburgunder
Obrazek
lokalny "blauer"
Obrazek Obrazek domniemany Oberlin Noir Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś wykonałem część zaplanowanych na najbliższe dni prac. Przekopałem koniczynę rosnącą w części przerobowej ogrodu, dzięki czemu krzewy odmian Riesling i Weissburgunder otrzymają więcej ciepła do dojrzewających gron.
Riesling
Obrazek Obrazek Obrazek
Weissburgunder
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Całe szczęście ogród winoroślowy ominęły ostatnie zawirowania pogodowe. Jutro czas na prace w części historycznej ogrodu.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tauberschwarz ( zawiązały grona krzewy z "e-sadzonki" i przedwojenne ze Starego Kisielina w woj. lubuskim - łącznie mam 6 krzewów tej odmiany, co pozwoli zidentyfikować lokalnego blauera, co do którego mam podejrzenie, że może być to właśnie Tauberschwarz, czyli Oderschwarz ):
Obrazek
Merlot z 2010 r. wszedł w pełne owocowanie, jednak zawiązał przestrzelone grona ( dwa młodsze krzewy z 2013 r. zawiązały pełniejsze , kontrolne grona ) :
Obrazek
Grona zawiązał również Pinot Meunier, Pinot Noir, Portugieser i Cabernet Sauvignon.
kt70
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lut 2015, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawiązując do poruszanych tu tematów pragnę przypomnieć postać zasłużonego polskiego ogrodnika i pedagoga - Ignacego Urbańskiego. Był on twórcą pierwszych polskich odmian winorośli szlachetnej (Vitis vinifera): 'Triumf', 'Julianna', 'Jadwiga' i 'Perran'.
Ignacy Urbański urodził się w rodzinie leśniczego Kazimierza Urbańskiego 25 stycznia 1840 r. w miejscowości Pieruszyce k. Pleszewa w ówczesnym zaborze pruskim. W latach 1860-1863 był słuchaczem seminarium nauczycielskiego w Paradyżu w pobliżu Świebodzina (obecnie miejscowość ta nosi nazwę Gościkowo). Po zakończeniu edukacji przez 40 lat pracował w katolickiej szkole powszechnej w Pleszewie. Na emeryturę przeszedł w 1903 r. Od początku swej kariery zawodowej zajmował się także ogrodnictwem. Opiekował się szkolnym ogrodem i sadem oraz założył kolekcję ampelograficzną. Pierwszą polską odmianę winorośli 'Triumf' (synonim 'Triumf Polski') wyselekcjonował na przełomie lat 70 i 80 XIX wieku. W następnych latach udało mu się wyprowadzić kolejne odmiany winorośli.
Po ukończeniu osiemdziesięciu lat, pod koniec 1920 r., już w wolnej Polsce Urbański zakończył swoją działalność ogrodniczą w Pleszewie. Całą kolekcję odmian winorośli przekazał szkole ogrodniczej w Koźminie. Odtąd jego dzieło kontynuował kierownik tej placówki Józef Marciniec - junior (1880-1971), który opiekował się kilkunastoarową winnicą szkolną i szkółką winorośli.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grzegorzu, to wspaniałe, że przypominasz postaci, które nie są znane ogółowi. To jak z P.Zarugiewiczem, czy rodzimym mi p. Hauptem, który opracował system uprawy winorośli pod osłoną, czyli w szklarniach, co jeszcze w początku XX w. cieszyło się popularnością w Austrii, Czechach i całych Niemczech.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grona dojrzewają w promieniach słonecznych. Ostatnie zdarzenia nie wyrządziły szkód w moim ogrodzie, choć w pobliskiej wsi wyrwało drzewo. Weissburgunder zaskakuje mnie i cieszy coraz bardziej.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Riesling Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj ogławiałem krzewy i powtórnie je podwiązywałem. Domniemany Oberlin Noir rozpoczął wybarwianie, punktualnie jak każdego roku.
Obrazek
Cieszy mnie również owocowanie Veltlinera. Z trzech jednorocznych krzewów jeden ma cztery, ładne grona.
Obrazek
I tradycyjnie już zdjęcie Weissburgunderów :) .
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj próbowałem pierwszych jagód alzackiego blauera. Czuć już słodycz, ale i kwas skórki. Wybarwia się i dojrzewa regularnie o tej porze, aż do drugiej połowy września :
Obrazek
Tauberschwarz z "e-sadzonki", czyli Karmazyn :
Obrazek Obrazek Obrazek
i lokalny, nadodrzański blauer, który gronami i kształtem liści jest bliźniaczo podobny do odmiany Tauberschwarz, zatem jego robocza nazwa to Oderschwarz :
Obrazek
Silvaner z charakterystycznymi kropkami na jagodach ( krzewy owocują trzeci sezon ) :
Obrazek
Podobnie Elbling :
Obrazek[/URL
A w ogrodzie pracował też taki tajemniczy pomocnik od sąsiada :
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d0c067ba7b92a125.html]Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybarwianie rozpoczęły też :
Pinot Gris
Obrazek
Pinot Meunier
Obrazek
Pinot Noir
Obrazek
St. Laurent
Obrazek
Weissburgunder i Silvaner zaczynają mięknąć, a do owoców domniemanego Oberlin Noir dosiadły się już szpaki, zajadając kilka gron ze smakiem. Wyprzedziły mnie łotry. Riesling 2010 opanowały przędziorki, a pogoda nie pozwala na oprysk przeciwko tym szkodnikom.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”