40 Doniczkowych Historii Miłosnych
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych
Saeyl ? a czy wiesz, że można już ?zamknąć zapach? w fiolce? Spróbujmy. Ja zamknę oleandra, a Ty goździczki ...
Marcin01988 ? zapraszam, ciesz się widokiem bo za chwilę zima
A na żółtego nie patrz, zgadzam się z Tobą - nie dość, że mało kwitnie, to w dodatku ten ?żółty? z opisu to raczej ?bladokremowy?
Patusia ?
Koniczynka ? przygotowuję powoli sesję nowości
Kasiula17 ? A poniżej specjalnie dla Ciebie fotka ?szczawika?, który tak naprawdę jest zwykłą koniczyną polną, popatrz na jej kwiatki - jak na trawniku pod blokiem (ale mnie zachwyciła)
A z błędu (że to nie szczawik) wyprowadziła mnie Raflezja, od której mam ten prezencik
To inna niż nasza, ale piękna odmiana koniczyny, którą zakupiła w Niemczech w jakimś markecie
Beaby ?
Madosia ? A jak się ma Twój wątek
Bogsaf ? nie trać czasu, lato mija Gdybyś był w pobliżu Krakowa, to chętnie sprezentowałabym Ci parę ukorzenionych już szczepek
Shestiger ? baaardzo dziękuję i witam Cię
Obcięłam tylko parę małych pędów bez kwiatów. Co do konkretnego cięcia to wiem o dwóch szkołach. Jedna - żeby na wiosnę, ale niestety często roślinka nie zdąży się rozrosnąć i rozwinąć kwiatów przed zimą. Druga ? żeby ciąć późną jesienią, tuż przed zimą, wtedy jest szansa, że będzie szybsze i bardziej obfite kwitnienie.
To tyle teorii Ja wypróbuję druga szkołę i będę cięła przed zimą. A szczepek ?do adopcji? mam sporo. Teraz jest najlepszy czas na ukorzenianie ? do jesieni podrosną, a na wiosnę już zakwitną. Poza tym moje nie są jakieś gigantyczne, poszły tylko wszerz ? w kwiaty.
Poniżej porównanie ? tuż po zakupie i teraz (czerwony, różowy jasny, różowy pełny)
Katiusha - A sesja doniczkowców wkrótce
Tryamour ? Tak, jak zbliżam się do balkonu to już zapach się unosi. Zauważyłam, że zwłaszcza teraz ? podczas opadów jak jest duża wilgoć.
Baseda ? Z moich obserwacji wynika, że wszystko, czego oleandry potrzebują to ? woda, woda, woda (podlewam codziennie, a co 3 dni nawożę na zmianę biohumusem i florovitem do warzyw) i duuużo słońca
Marcin01988 ? zapraszam, ciesz się widokiem bo za chwilę zima
A na żółtego nie patrz, zgadzam się z Tobą - nie dość, że mało kwitnie, to w dodatku ten ?żółty? z opisu to raczej ?bladokremowy?
Patusia ?
Koniczynka ? przygotowuję powoli sesję nowości
Kasiula17 ? A poniżej specjalnie dla Ciebie fotka ?szczawika?, który tak naprawdę jest zwykłą koniczyną polną, popatrz na jej kwiatki - jak na trawniku pod blokiem (ale mnie zachwyciła)
A z błędu (że to nie szczawik) wyprowadziła mnie Raflezja, od której mam ten prezencik
To inna niż nasza, ale piękna odmiana koniczyny, którą zakupiła w Niemczech w jakimś markecie
Beaby ?
Madosia ? A jak się ma Twój wątek
Bogsaf ? nie trać czasu, lato mija Gdybyś był w pobliżu Krakowa, to chętnie sprezentowałabym Ci parę ukorzenionych już szczepek
Shestiger ? baaardzo dziękuję i witam Cię
Obcięłam tylko parę małych pędów bez kwiatów. Co do konkretnego cięcia to wiem o dwóch szkołach. Jedna - żeby na wiosnę, ale niestety często roślinka nie zdąży się rozrosnąć i rozwinąć kwiatów przed zimą. Druga ? żeby ciąć późną jesienią, tuż przed zimą, wtedy jest szansa, że będzie szybsze i bardziej obfite kwitnienie.
To tyle teorii Ja wypróbuję druga szkołę i będę cięła przed zimą. A szczepek ?do adopcji? mam sporo. Teraz jest najlepszy czas na ukorzenianie ? do jesieni podrosną, a na wiosnę już zakwitną. Poza tym moje nie są jakieś gigantyczne, poszły tylko wszerz ? w kwiaty.
Poniżej porównanie ? tuż po zakupie i teraz (czerwony, różowy jasny, różowy pełny)
Katiusha - A sesja doniczkowców wkrótce
Tryamour ? Tak, jak zbliżam się do balkonu to już zapach się unosi. Zauważyłam, że zwłaszcza teraz ? podczas opadów jak jest duża wilgoć.
Baseda ? Z moich obserwacji wynika, że wszystko, czego oleandry potrzebują to ? woda, woda, woda (podlewam codziennie, a co 3 dni nawożę na zmianę biohumusem i florovitem do warzyw) i duuużo słońca
Pozdrawiam i zapraszam
ewa321 a trzeba je przycinać, bo moje są wysokie, ale takie pojedyncze badyle, stoją niestety w cieniu i nie ja się nimi zajmuję, ale coś mi się wydaje, że jak ja się za nie wezmę ... to może ... albo padną albo coś z nich będzie
Twoje sa tak ładnie rozkrzewione, śliczne
-- 24 lip 2014, o 15:33 --
oj nie zauważyłam, że napisałaś o cięciu
Twoje sa tak ładnie rozkrzewione, śliczne
-- 24 lip 2014, o 15:33 --
oj nie zauważyłam, że napisałaś o cięciu
- ewa321
Basiu - zrób wszystko, co w Twojej mocy, oleandry są takie kochane
A czemu stoją w cieniu Zabierz je stamtąd szybko w stronę słońca
Tylko obawiam się, że jak te teraz pociachasz, to już w tym sezonie nie zakwitną
A czemu stoją w cieniu Zabierz je stamtąd szybko w stronę słońca
Tylko obawiam się, że jak te teraz pociachasz, to już w tym sezonie nie zakwitną
Pozdrawiam i zapraszam
i tak nie kwitną, więc żadna strata, a opiekuje się nimi Kochana Babunia i dba, żeby słoneczko nie poparzyło oj żebym ja wcześniej wiedziała, że lubią słońce, dzisiaj dostają eksmisję z tarasu na pełne słońce , dzięki za porady
- ewa321
Basiu - centralnie w słonko, i duuużo podlewaj i duuużo nawozu do warzyw, a najlepiej do pomidorów
Pozdrawiam i zapraszam
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzeczywiście to koniczynka ale jak ślicznie wygląda.
A oleandry są przepiękne aż ślinka leci na takie widoki.
A oleandry są przepiękne aż ślinka leci na takie widoki.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lip 2014, o 11:12
Faktycznie pięknie kwitną, znajomej za to zamiast w kwiaty idzie w wysokość i wygląda już jak małe drzewko oO a jak ukorzeniasz? Ja ładnie proszę te dwie moje żeby jednak się ukorzeniły, mają być różowe kwiaty
Dominika
- ewa321
Dominika - ja zawsze wszystko ukorzeniałam (i przy tym zostanę) w wodzie. Do tej pory (z wyjątkiem strzałkowca grzechotkowego, ale też dałam mu radę) nie było problemu.
No i oleandry też stoją w wodzie. Często ją zmieniam, żeby nie pogniły.
I w dodatku jest 28 sztuk w jednym słoiku. I chociaż nie powinny mieć ciasnoty ponad połowa już się ukorzeniła.
Aha - szczepki siedzą 3 tygodnie. Każdy ma swoje sposoby. Moja znajoma natomiast wkłada wszystko jak leci prosto do ziemi ...
No i oleandry też stoją w wodzie. Często ją zmieniam, żeby nie pogniły.
I w dodatku jest 28 sztuk w jednym słoiku. I chociaż nie powinny mieć ciasnoty ponad połowa już się ukorzeniła.
Aha - szczepki siedzą 3 tygodnie. Każdy ma swoje sposoby. Moja znajoma natomiast wkłada wszystko jak leci prosto do ziemi ...
Pozdrawiam i zapraszam
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lip 2014, o 11:12
No i masz babo placek czyli ja mam jakieś uparte szczepki chyba trzeba im pogrozić
Dominika
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewa 321 Ale piękne oleandry , super, i takie kwitnące chociaż same małe. Jak ja uprawiałam oleandry to mi urosły do nieba, nie mieściły się w domu i poszły do wysokiego garażu a latem na dwór. W końcu były takie olbrzymie ,że oddalam bo nie dawałam rady. Podziwiam te oleandry ( głównie w sklepach) które są małe a gęste i kwitnące, tak jak u Ciebie , naprawdę super kolekcja
- ewa321
Karola - no właśnie, ja też niedawno się dowiedziałam, że oleandry można strzyc jak trawnik
Wszystko zależy tylko od Ciebie - czy chcesz mieć formę strzelistą prosto do nieba, czy bardziej kępkę.
Ja uwielbiam tą pierwszą opcję, no ale w bloku nie poszaleję, niestety
Ale Ty w swoim zaczarowanym ogrodzie masz baaardzo duże możliwości
Saeyl - ale mówisz serio o szczawiku pod blokiem
A nie mówisz przypadkiem o naszej polskiej, zwykłej, ale równie pięknej koniczynce
Wszystko zależy tylko od Ciebie - czy chcesz mieć formę strzelistą prosto do nieba, czy bardziej kępkę.
Ja uwielbiam tą pierwszą opcję, no ale w bloku nie poszaleję, niestety
Ale Ty w swoim zaczarowanym ogrodzie masz baaardzo duże możliwości
Saeyl - ale mówisz serio o szczawiku pod blokiem
A nie mówisz przypadkiem o naszej polskiej, zwykłej, ale równie pięknej koniczynce
Pozdrawiam i zapraszam
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Zdjęcia miniaturki - pękna prezentacja oleandrów!
Na porównawczych zdjęciach elegancko widać, jak pod Twoja rączką oleandry się rozszalały