Pilea peperomiowata, pieniążek (Pilea peperomioides) - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2020, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pieniążek (Pilea peperomioides)
Dzień dobry, potrzebuję porady co dzieje się niedobrego z moją roślinką i co mogę zrobić, żeby ją uratować.
Roślina została zakupiona przez internet. Gdy została dostarczona nie miała żadnych niepokojących zmian, postanowiłem ją podlać.
Następnego dnia na liściach pojawiły się ciemne plamy jak na załączonych fotografiach. Początkowo myślałem, że jest to skutek przelania rośliny, więc postanowiłem ją osuszyć (wyjąłem je z doniczki na cały dzień i noc). Gdy ziemia przeschła, przesadziłem ją do nowej doniczki (ale z tą samą ziemią) i lekko podlałem, przez dwa dni nie pojawiały się nowe plamy, a trzeciego na obwódkach liści zaczął pojawiać się brązowy kolor (jak na zdjęciu).
Bardzo proszę o pomoc, co mogę zrobić, aby uratować roślinkę.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.
Roślina została zakupiona przez internet. Gdy została dostarczona nie miała żadnych niepokojących zmian, postanowiłem ją podlać.
Następnego dnia na liściach pojawiły się ciemne plamy jak na załączonych fotografiach. Początkowo myślałem, że jest to skutek przelania rośliny, więc postanowiłem ją osuszyć (wyjąłem je z doniczki na cały dzień i noc). Gdy ziemia przeschła, przesadziłem ją do nowej doniczki (ale z tą samą ziemią) i lekko podlałem, przez dwa dni nie pojawiały się nowe plamy, a trzeciego na obwódkach liści zaczął pojawiać się brązowy kolor (jak na zdjęciu).
Bardzo proszę o pomoc, co mogę zrobić, aby uratować roślinkę.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pilea peperomiowata,pieniążek(Pilea peperomioides)
Dlaczego nie zadałeś od razu jak pojawiły się pierwsze plamy?
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do nowego podłoża.
To jest infekcja grzybowa.
Wyciągnij z doniczki, oczyść dokładnie bryłę korzeniową ze starego podłoża, przygotuj mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Odetnij zarażone liście, zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Postaw w jasnym miejscu w pobliżu okna, a nie z dala od niego.
Odczekaj z podlaniem parę dni, wtedy podlej.
Rośliny przesadzamy zawsze niezwłocznie po zakupie do nowego podłoża.
To jest infekcja grzybowa.
Wyciągnij z doniczki, oczyść dokładnie bryłę korzeniową ze starego podłoża, przygotuj mieszankę ziemi do sukulentów i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Odetnij zarażone liście, zrób oprysk preparatem grzybobójczym.
Postaw w jasnym miejscu w pobliżu okna, a nie z dala od niego.
Odczekaj z podlaniem parę dni, wtedy podlej.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lut 2020, o 09:33
Witam,
Mam pytanie odnośnie mojego pieniążka... Mam go 1.5 tyg, od razu przesadziłam do ziemi z drenażem, niestety bez perlitu bo nie miałam i to był chyba duży błąd.
Mam dwa, mały z którym jest ok a ten większy... wydaje mi się , że oklapł.... coś pojawia się drobnego, na liściach...nie umiem tego zidentyfikować.... Nie umiem ocenić czy wszystko z nim ok ale nie daje mi spokoju. Podlewam co 3/4dn w momencie gdy widzę, że ziemia jest przesuszona. Trzymam na parapecie, w pokoju jest nawilżacz.
Oceńcie proszę.
Mam pytanie odnośnie mojego pieniążka... Mam go 1.5 tyg, od razu przesadziłam do ziemi z drenażem, niestety bez perlitu bo nie miałam i to był chyba duży błąd.
Mam dwa, mały z którym jest ok a ten większy... wydaje mi się , że oklapł.... coś pojawia się drobnego, na liściach...nie umiem tego zidentyfikować.... Nie umiem ocenić czy wszystko z nim ok ale nie daje mi spokoju. Podlewam co 3/4dn w momencie gdy widzę, że ziemia jest przesuszona. Trzymam na parapecie, w pokoju jest nawilżacz.
Oceńcie proszę.
- norbert76
Nawilżanie jest zbędne w przypadku tych roślin.
Rozluźniacz jest akurat potrzebny, zamów przez internet perlit albo żwirek kwarcowy i przesadź jeszcze raz.
Jaką ilością wody podlewasz, że po 3 dniach masz suche podłoże i to bez dodatku rozluźniacza?
Zmiany na liściach to korkowacenie, pojawia się gdy podłoże (nawet w głębi doniczki) jest zbyt wilgotne albo przy zbyt wysokiej wilgotności powietrza i zbyt ciemnym stanowisku. Tutaj to by się zgadzało.
Jak daleko od okna stoi?
Rozluźniacz jest akurat potrzebny, zamów przez internet perlit albo żwirek kwarcowy i przesadź jeszcze raz.
Jaką ilością wody podlewasz, że po 3 dniach masz suche podłoże i to bez dodatku rozluźniacza?
Zmiany na liściach to korkowacenie, pojawia się gdy podłoże (nawet w głębi doniczki) jest zbyt wilgotne albo przy zbyt wysokiej wilgotności powietrza i zbyt ciemnym stanowisku. Tutaj to by się zgadzało.
Jak daleko od okna stoi?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Położony na parapecie, nawilżacz powietrza jest dlatego, że mam w tym pomieszczeniu rośliny które tego potrzebują np Calathee,
Nie podlewam dużo... Może 1/4 szklanki ? Robię to na oko...ale nie jest to dużo. Podlewać więcej a rzadziej?
Perlit zamówię i przesadze.
-- 14 kwi 2020, o 14:48 --
I w jakiej proporcji zmieszać perlit z ziemią ???
Nie podlewam dużo... Może 1/4 szklanki ? Robię to na oko...ale nie jest to dużo. Podlewać więcej a rzadziej?
Perlit zamówię i przesadze.
-- 14 kwi 2020, o 14:48 --
I w jakiej proporcji zmieszać perlit z ziemią ???
- norbert76
1/4 szklanki to za mało. Lepiej podlewać większą ilością wody, a rzadziej. Wtedy po podlaniu cała bryła korzeniowa będzie namoknięta. Kolejne podlanie w przypadku tej rośliny, jak delikatnie przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Natomiast perlitu/żwirku dajesz około 30% w stosunku do ziemi.
Natomiast perlitu/żwirku dajesz około 30% w stosunku do ziemi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Dzięki wielkie ! Zamawiam perlit, przesadzę i przeniosę do innego pokoju daleko od nawilżacza... może to coś pomoże.
Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu/N.
Nie cytuj bezpośrednio poprzedzającego postu/N.
- norbert76
Powinno być lepiej, już jak zmienisz system podlewania. Oczywiście zakładając, że system korzeniowy jest w porządku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
Hej,
Przesadziłam jak mówiłeś, znalazłam resztki perlitu w domu.
Usunełam ile się dało starej ziemi, mam nadzieje że nie naruszyłam zbytnio korzeni,
przeniosłam do innego pokoju z dala od nawilżacza, na stolik zaraz przy samym oknie. Dalej wydaje mi sie jeszcze bardziej oklapnięta, ale to pewnie efekt po przesadzaniu...
Kiedy radzisz podlać pierwszy raz po przesadzeniu ?????
Dzięki z góry za pomoc.
Przesadziłam jak mówiłeś, znalazłam resztki perlitu w domu.
Usunełam ile się dało starej ziemi, mam nadzieje że nie naruszyłam zbytnio korzeni,
przeniosłam do innego pokoju z dala od nawilżacza, na stolik zaraz przy samym oknie. Dalej wydaje mi sie jeszcze bardziej oklapnięta, ale to pewnie efekt po przesadzaniu...
Kiedy radzisz podlać pierwszy raz po przesadzeniu ?????
Dzięki z góry za pomoc.
- norbert76
Jeśli podłoże było suche to od razu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 kwie 2020, o 14:03
Pieniążek - liście
Witam,
Chciałbym się zapytać czy po odcięciu liścia pieniążka, na pozostawionej łodydze wyrośnie nowy liść?
Czy jednak tak się nie stanie i pozostaje sama pusta lodyga?
Chciałbym się zapytać czy po odcięciu liścia pieniążka, na pozostawionej łodydze wyrośnie nowy liść?
Czy jednak tak się nie stanie i pozostaje sama pusta lodyga?
- Shorty Meeks
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2020, o 11:35