Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kwiat nietoperz (Tacca chantrieri) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Zdjęcia są zbędne. Podłoże musi być lekkie i przewiewne i odpowiednio rozluźnione. Jeśli zbyt długo trzyma wilgoć, to takie nie jest, proste.
Jednak nie można przesadzać w drugą stronę, bo wtedy roślina może cierpieć na niedobór wody, jeśli podłoże będzie zbytnio szybko przesychać. Trzeba znaleźć równowagę i dobrać takie, które sprawdzi się najlepiej w danych warunkach uprawy.
U mnie bardzo dobrze się sprawdza mix ziemi, żwirku, kory albo podłoża do storczyków. Przy cięższej ziemi stosuję więcej pozostałych składników, np 2:1:1.
Jednak nie można przesadzać w drugą stronę, bo wtedy roślina może cierpieć na niedobór wody, jeśli podłoże będzie zbytnio szybko przesychać. Trzeba znaleźć równowagę i dobrać takie, które sprawdzi się najlepiej w danych warunkach uprawy.
U mnie bardzo dobrze się sprawdza mix ziemi, żwirku, kory albo podłoża do storczyków. Przy cięższej ziemi stosuję więcej pozostałych składników, np 2:1:1.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Niestety mój nietoperz był na tyle kłopotliwy i chimeryczny, że po prostu się go pozbyłem. Wegetował około rok. Liście są niezwykle podatne na jakiekolwiek zmiany środowiska, wilgotność etc. Dałem sobie spokój. Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2024, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Po pierwsze beznadziejne podłoże. Albo nie przesadziłeś bezpośrednio po zakupie, albo posadziłeś do samej ziemi uniwersalnej, co oznacza pierwszy krok do gnicia korzeni.
Po drugie, z tego co widzę to ta roślina nie ma już liści, więc ciężko będzie.
Po trzecie, kupiłeś jedną z trudniejszych w uprawie w warunkach domowych.
Dlatego dobra rada, odpuść sobie tą roślinę. W przypadku jej trzeba mieć określone warunki uprawy oraz większe doświadczenie.
Po drugie, z tego co widzę to ta roślina nie ma już liści, więc ciężko będzie.
Po trzecie, kupiłeś jedną z trudniejszych w uprawie w warunkach domowych.
Dlatego dobra rada, odpuść sobie tą roślinę. W przypadku jej trzeba mieć określone warunki uprawy oraz większe doświadczenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 kwie 2024, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety została mi sprzedana w
takim stanie
takim stanie
- norbert76
To się reklamuje od razu....
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta