Trawy pampasowe
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tamta była z siewu i raczej typ niż odmiana - Katedra Roślin Ozdobnych zostawiała dla siebie po 3-5 sztuk roślin po zakończeniu doświadczeń na kolekcje dydaktyczną. Przez szereg lat badali metody uprawy traw z nasion. Są tego efekty, Znajomy ma szkólkę bylin gdzie rdzeniem produkcji są trawy i funkie.
Witam,
To moj pierwszy post na tym forum, choc forum czytalam juz wczesniej
Mam na imie Kasia i od niedawna jestem wlascicielka ogrodu. Jest to moj pierwszy ogrod i rosliny ktore w nim rosna zostaly zasadzone przez poprzednich wlascicieli.
Jestem szczesliwa posiadaczka dwoch olbrzymich traw pampasowch, no i wlasnie nie za bardzo wiem jak sie nimi opiekaowac, tzn czy przycinanie traw jest konieczne na kazda zime?
Niestety jestem w tym temacie zielona jak trawa na wiosne
Pozdrawiam
Pozniej postaram sie wstawic zdjecia
To moj pierwszy post na tym forum, choc forum czytalam juz wczesniej
Mam na imie Kasia i od niedawna jestem wlascicielka ogrodu. Jest to moj pierwszy ogrod i rosliny ktore w nim rosna zostaly zasadzone przez poprzednich wlascicieli.
Jestem szczesliwa posiadaczka dwoch olbrzymich traw pampasowch, no i wlasnie nie za bardzo wiem jak sie nimi opiekaowac, tzn czy przycinanie traw jest konieczne na kazda zime?
Niestety jestem w tym temacie zielona jak trawa na wiosne
Pozdrawiam
Pozniej postaram sie wstawic zdjecia
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dobry wieczór,
chciałabym poprosić o poradę w sprawie trawy pampasowej. Kupiłam sadzonkę z 1 kwiatem z myślą o eksperymencie w zimowaniu. Ale po przeczytaniu wypowiedzi na tym forum zwątpiłam. Wsadzę ją więc w dużą donicę i będzie zimować w chłodnym pokoju (16-18 st. C) a w lecie będzie stać na tarasie. Jak ją podlewać, nawozić? Kiedy i jak ciąć, jeśli w ogóle ciąć? Będę wdzięczna za każdą sugestię, bo jedną sadzonkę już zmarnowałam ubiegłej zimy a ta ma taki cudny ten kwiatostan
Pozdrawiam
Mirka
chciałabym poprosić o poradę w sprawie trawy pampasowej. Kupiłam sadzonkę z 1 kwiatem z myślą o eksperymencie w zimowaniu. Ale po przeczytaniu wypowiedzi na tym forum zwątpiłam. Wsadzę ją więc w dużą donicę i będzie zimować w chłodnym pokoju (16-18 st. C) a w lecie będzie stać na tarasie. Jak ją podlewać, nawozić? Kiedy i jak ciąć, jeśli w ogóle ciąć? Będę wdzięczna za każdą sugestię, bo jedną sadzonkę już zmarnowałam ubiegłej zimy a ta ma taki cudny ten kwiatostan
Pozdrawiam
Mirka
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Mietku
Nie ukrywam, że widok Twojej trawy głównie mnie zmotywował do zakupu i eksperymentowania. Masz ją po prostu piękną. Czytałam wielokrotnie, co pisałeś w tym temacie i wymianę Twoich uwag z KaRo. Jednak boję się mojej niewiedzy i jednak ostrego mikroklimatu. Faktem jest, że miła pani w szkółce, dała mi identyczne wskazówki jak Ty. Sugerowała jeszcze tylko możliwość przesłonięcia jej szybą od góry, żeby ochronić przed opadami deszczu. Ale faktem też jest, że sadzonka jest z Holandii.
Mietku, dzięki za odzew, jeszcze myślę czy ją wsadzić do gruntu czy nie.
Pozdrawiam
Mirka
Nie ukrywam, że widok Twojej trawy głównie mnie zmotywował do zakupu i eksperymentowania. Masz ją po prostu piękną. Czytałam wielokrotnie, co pisałeś w tym temacie i wymianę Twoich uwag z KaRo. Jednak boję się mojej niewiedzy i jednak ostrego mikroklimatu. Faktem jest, że miła pani w szkółce, dała mi identyczne wskazówki jak Ty. Sugerowała jeszcze tylko możliwość przesłonięcia jej szybą od góry, żeby ochronić przed opadami deszczu. Ale faktem też jest, że sadzonka jest z Holandii.
Mietku, dzięki za odzew, jeszcze myślę czy ją wsadzić do gruntu czy nie.
Pozdrawiam
Mirka
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Nie sadź już go gruntu, jest naprawdę późno i roślina na pewno się nie ukorzeni.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Ma mieć wilgotnawo ale nie mokro. Zależy w jakiej temperaturze będzie zimowana.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Cześć kochani.
Jestem poraz pierwszy na tym forum. Od trzech lat mam ogródek rekreacyjny. Trawa, kwiaty, iglagi. grusza i jabłoń. W tym roku posadziłem trzy kępki trawy PAMPAS. Bardzo mi się podobała dlatego kupiłem za EU i przywiozłem do Polski. Do tej pory jestem bardzo zadowolony. Rozkrzewiły się bardzo a biała ma dwa pióropusze. Ale... no właśnie nadchodzi zima. Przeczytałem wszystkie info jakie udało mi się otworzyć na ten temat. Również wypowiedzi na forum i ... wiem, że nic nie wiem. No nie tak całkiem, pewną fachową wiedzę zdobyłem. Ale poradźcie jak z tą zimą? Zabezpieczać czy nie? Jak zabezpieczać? Czy tak młode rośliny obcinać? A jeżeli to kiedy? Bo wydaje mi się że: nie obcinać w tym roku. Jeżeli już trzeba to obciąć w jesieni. Odpada wtedy kombinowanie - jak zabezpieczać? Oczywiście można położyć jakąś ściółkę dla ochrony korzeni. Kochani pomóżcie, doradźcie. Dzięki.
Jestem poraz pierwszy na tym forum. Od trzech lat mam ogródek rekreacyjny. Trawa, kwiaty, iglagi. grusza i jabłoń. W tym roku posadziłem trzy kępki trawy PAMPAS. Bardzo mi się podobała dlatego kupiłem za EU i przywiozłem do Polski. Do tej pory jestem bardzo zadowolony. Rozkrzewiły się bardzo a biała ma dwa pióropusze. Ale... no właśnie nadchodzi zima. Przeczytałem wszystkie info jakie udało mi się otworzyć na ten temat. Również wypowiedzi na forum i ... wiem, że nic nie wiem. No nie tak całkiem, pewną fachową wiedzę zdobyłem. Ale poradźcie jak z tą zimą? Zabezpieczać czy nie? Jak zabezpieczać? Czy tak młode rośliny obcinać? A jeżeli to kiedy? Bo wydaje mi się że: nie obcinać w tym roku. Jeżeli już trzeba to obciąć w jesieni. Odpada wtedy kombinowanie - jak zabezpieczać? Oczywiście można położyć jakąś ściółkę dla ochrony korzeni. Kochani pomóżcie, doradźcie. Dzięki.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
- Mariusz_S
- Kontakt:
Luty/ marzec, temp. 18 - 22. Lekko przykryć podłożem. Podlewać.
Nie siałem - dane za prof. Urbańskim.
Nie siałem - dane za prof. Urbańskim.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witam wszystkich forumowiczów.Widze ze mowicie o trawie pampasowej a ja dwa tygodnie temu bylam na dzialce aby sprawdzic jak sie miewa.Zaglądałam do niej i cjyba dobrze,na jesien zbudowalam jej szklarnie.Czytalam wypowiedż Mariusza Surowinskiego, który powiedział ze pampasówce grozi bardziej gnicie korzeni niż mróz. Dostała wiec w prezencie domek, pozdrawiam wszystkich serdecznie EWA
- Mariusz_S
- Kontakt:
Ja mam jedną w gruncie, nie zabezpieczam. Raz ma 15 kwiatostanów a raz dwa Ubiegłej zimy mocno podgniła. Ta zima wygląda na trochę chłodniejszą więc jest szansa, że będzie lepiej. Reszta pampasówek jest w pojemnikach.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach