Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipanowiec
Witam! Mój tulipanowiec ma liście jak z tego zdjęcia . Kolor po obydwu stronach mają taki sam jak na zdjęciu - jasno zielony. Więc co? mam jakiegoś mieszańca? Okaz teraz ma około 1,8m i nie przemarza.
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Slimi- masz piękny okaz tulipanowca amerykańskiego . Czystego gatunkowo - kształt liści wynika z tego, że jest to młode drzewko z młodocianą formą liści(analogicznie- kijanka i żaba. Kijanka jest żabą, ale wygląda inaczej ponieważ nie jest jeszcze okazem dorosłym)
To również jest tulipanowiec amerykański. Czysty tulipanowiec amerykański(tyle, że z liśćmi młodocianymi):
Żeby nie wprowadzać zamieszania dodam tylko, że biolodzy nic nie wiedzą o mieszańcach tulipanowców. Nie ma oficjalnie potwierdzonego, opisanego i nazwanego mieszańca. Cała dyskusja jest czysto teoretyczna, beż potwierdzenia. Roślina jest organizmem żywym, ta sama w różnych warunkach klimatycznych i siedliskowych może wyglądać inaczej. I jest to prawidłowe. Przy obecnej stanie nauki badania nad rozdzielnością czy pokrewieństwem gatunków prowadzi się nie na podstawie cech zewnętrznych a badań genetycznych. Później można ewentualnie przeprowadzić tzw rewizje gatunku i ... przejść do historii.
I w ten sposób złożyłam chyba jakieś oświadczenie czy coś...
To również jest tulipanowiec amerykański. Czysty tulipanowiec amerykański(tyle, że z liśćmi młodocianymi):
Żeby nie wprowadzać zamieszania dodam tylko, że biolodzy nic nie wiedzą o mieszańcach tulipanowców. Nie ma oficjalnie potwierdzonego, opisanego i nazwanego mieszańca. Cała dyskusja jest czysto teoretyczna, beż potwierdzenia. Roślina jest organizmem żywym, ta sama w różnych warunkach klimatycznych i siedliskowych może wyglądać inaczej. I jest to prawidłowe. Przy obecnej stanie nauki badania nad rozdzielnością czy pokrewieństwem gatunków prowadzi się nie na podstawie cech zewnętrznych a badań genetycznych. Później można ewentualnie przeprowadzić tzw rewizje gatunku i ... przejść do historii.
I w ten sposób złożyłam chyba jakieś oświadczenie czy coś...
Pozdrawiam- Liliana
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
Ja pozwolę sobie wtrącić że już oficjalnie jest uznany mieszkaniec T.Amerykańskiego i T.Chińskiego ? czytałem o tym w jakimś artykule, ale niestety nie podam źródła ? nie pamiętam gdzie to wyczytałem.
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Ponad miesiąc temu posadziłam tulipanowca ok. 60 cm. W ciągu kilku dni na liściach pojawiły się masowo drobne brązowe plamy. Opryskałam topsinem. Nie wiem co mu jest. Niestety nie mogę wstawić zdjęcia bo z internetu korzystam przez telefon. Może jednak ktoś umiałby mi pomóc?
Odmiany otrzymane w wyniku skrzyżowania tych dwóch gatunków to L. 'Chapel Hill' (do kupienia w Polsce; przynajmniej był kilka lat temu) i L. 'Doc Deforce's Delight'. Można to przeczytać w artykule w angielskiej Wikipedii.S_H_A_D pisze:Ja pozwolę sobie wtrącić że już oficjalnie jest uznany mieszkaniec T.Amerykańskiego i T.Chińskiego ? czytałem o tym w jakimś artykule, ale niestety nie podam źródła ? nie pamiętam gdzie to wyczytałem.
Badzo ładne drzewo ale do sadzenia tylko w dobrze osłoniętych miejscach bo jest strasznie kruchy i do tego również bardzo płytko się korzeni.Powinien rosnąc tylko w bliskim otoczeniu wyższych drzew bo inaczej w starszym wieku się połamie albo przewróci od wiatru.
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trochę kiepsko z tym osłoniętym miejscem. A przywiązanie do kołeczka nie pomoże? Za kilka lat , jak sosny i jodły podrosną, to będzie osłonięty, ale dzisiaj...
- LilaRose
- 200p
- Od: 22 paź 2009, o 23:02
Bartosz, nie psuj dziewczynie radości zakupu . Iwciach, przywiązanie do kołeczka rozwiąże wszystkie problemy. Tulipanowiec to bardzo solidne i piękne drzewo. Być może przewracają się te, które "od małego" chcemy wyprowadzić na drzewa i podcinamy dolne gałęzie żeby już 2m wyglądały jak miniaturka dorosłego. Wtedy owszem, przy cieniutkim pniaczku i wykarmionej korooooonie mogą się niebezpiecznie bujać czy łamać. Wszystkie znane mi tulipanowce, w wieku różnym, mają się świetnie, nawet ten(uznany zresztą za pomnik przyrody ) wyniesiony na wyspie ponad poziomem gruntu(więc potencjalnie pierwszy jako wywrot).
Iwono, ja doceniam Twój zakup. Widziałam te tulipanowce w swojej Castoramie i było mi tak strasznie żal, że nie mogę kupić bo był sto razy ładniejszy i większy niż ten, który nabyłam na wiosnę. Nie martw się, że młode liście mogą być regularnie przypiekane przez słońce. Ten typ może tak mieć. Za moment też, tulipanowiec będzie układał się na jesienny spoczynek, więc bez nerwów jak nagle zbrzydnie. Pozdrawiam!
Iwono, ja doceniam Twój zakup. Widziałam te tulipanowce w swojej Castoramie i było mi tak strasznie żal, że nie mogę kupić bo był sto razy ładniejszy i większy niż ten, który nabyłam na wiosnę. Nie martw się, że młode liście mogą być regularnie przypiekane przez słońce. Ten typ może tak mieć. Za moment też, tulipanowiec będzie układał się na jesienny spoczynek, więc bez nerwów jak nagle zbrzydnie. Pozdrawiam!
Pozdrawiam- Liliana
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Dzięki Lilianno za pocieszenia. Masz dużo racji w tym co piszesz. Ja czasami jak czytam forum, to stwierdzam ,że połowa moich roślin nie powinna rosnąć i kwitnąć , a ma się bardzo dobrze! Mam w ogrodzie selekcję naturalną- jak chcą żyć, to niech żyją, a jak nie chcą- to ich sprawa! Czasami moje roślinki mają : nie taką glebę, nie takie nasłonecznienie, nie taką wilgotność a dają sobie radę na równi z tymi wychuchanymi koleżankami. No oczywiście skłamałabym, gdybym nie napisała, że nie staram się nadrobić te wszystkie braki nawozami. Używam SUBSTRALA do każdej grupy roślin: hortensji, powojników, róż, iglaków, borówek itd. Ale myślę sobie, że te roślinki mnie po prostu lubią, bo ja je wszystkie uwielbiam, jak wszyscy na tym forum!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 lip 2010, o 23:34
Witam. Zamieszczam obszerny artykuł na temat doświadczalnego krzyżowania dwóch gatunków tulipanowca, z uzyskanymi wynikami. http://www.jstor.org/stable/2398983?seq=1 . A mieszaniec (tulipanowiec 'Chapel Hill') dostępny jest np. w szkółce SZMIT.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Witam!
Czy ktoś ma doświadczenie ze szczepieniem tulipanowców?
Zastanawiam się nad zaszczepieniem gałązek z dużych, kwitnących tulipanowców na moim kilkuletnim. Nie wiem tylko, czy takie szczepienie dałoby dobre wyniki, jaka byłaby optymalna pora i metoda szczepienia.
Czy ktoś ma doświadczenie ze szczepieniem tulipanowców?
Zastanawiam się nad zaszczepieniem gałązek z dużych, kwitnących tulipanowców na moim kilkuletnim. Nie wiem tylko, czy takie szczepienie dałoby dobre wyniki, jaka byłaby optymalna pora i metoda szczepienia.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Szczepienie zielne daje dobre wyniki. Zielne to znaczy młody tegoroczny pęd na młodej podkładce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris