Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5

Post »

Krynka i Amanita, dziękuję :D

Poszłam zrobić zdjęcia tej variegaty, wygląda na jakąś już wobec tego skrzyżowaną. Nasiona miałam od Termic.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trifetti / Purple Tiger :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Amanita, dzięki. Super, że rozpoznałaś.

Wobec tego, że papryki lubią się krzyżować, to chyba nie ma co zbierać nasion.
Można by się pokusić o rozmnożenie z sadzonek.
Dwie mam w doniczkach, może i te udałoby się wpakować do doniczek?

Czy ona jest bardzo ostra?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Amanita
---

Post »

No niestety, ja z sezonu na sezon widzę, że papryki lubią się krzyżować, a szczególnie te gruntowe :( Do tej pory nie izolowałam kwiatów, ale w tym sezonie odizolowałam całą małą sadzonkę, aby mieć czyste nasiona. Jako, że już było późno, a zrobiłam to całkiem niedawno, to oberwałam większość liści, obcięłam boczne pędy, większość kwiatów i całość okryłam siateczką. Ta moja chroniona odmiana ma owoce - małe kuleczki, więc myślę, że do mrozów zdążą dojrzeć owoce :)

Obrazek

Rozmnożenie z sadzonek ma sens, na pewno, jedyny problem,to przezimowanie sadzonek. Możesz nawet taką rozmnożoną sadzonkę zmusić do zaowocowania w domu, to wtedy zbierzesz z niej czyste nasiona :)

jeśli chodzi o ostrość, to jest trochę ostra :) Ale mniej niż cayenne.

beatrix:
Może Twoje nasionka "spociły" sie, może lezały gdzieś w ciepłym miejscu, szczelnie zamknięte - stąd ta pleśń. Może niektóre nie były całkowicie wysuszone? ;:131

Generalnie jak czytam coś o nasionach, to sugerują, aby nasiona trzymać w suchym i chłodnym miejscu, można np. w lodówce. Ja trzymam w nieogrzewanej spiżarni.
xmadziki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2015, o 15:46

Post »

Witam serdecznie
Chciałabym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu gatunku tej papryki. Została zakupiona przeze mnie na bazarku, niestety sprzedawca nie wiedział jaki to rodzaj, powiedział tylko że łatwa w uprawie, jadalna i pikantna. Jest bardzo ostra; po dotknięciu tej papryki a potem np. ust piecze przez pół dnia. Na gar gulaszu jedna w zupełności wystarczy. Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc :)
Pozdrawiam gorąco

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Amanita
---

Post »

xmadziki, kupiłaś już z dojrzałymi owocami, czy widziałaś jak się przebarwiały? Różne odmiany się róznie przebarwiają, dlatego pytam.

Ta Twoja przypomina ozdobną, jadalną Prairie Fire, ale tak na 100% to nie wiadomo, jest mnóstwo podobnych do siebie odmian :) A szczególnie w rodzinie capsicum annuum.

Obrazek
https://www.artfire.com/ext/shop/produc ... vegetables
xmadziki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sie 2015, o 15:46

Post »

Dziękuję pięknie za odpowiedź. Kupiłam już z dojrzałymi owocami, ale widać że są też małe, jeszcze zielone i wydaje mi się, że od razu z zielonych robią się czerwone. Zamieszczam jeszcze dwa zdjęcia poglądowe, może one coś podpowiedzą, ale niewykluczone, że to właśnie Prairie Fire :)
Dziękuję i pozdrawiam

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kilka moich papryk. :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Dominika trzymanie nasion w lodówce, która ma w sobie jednak sporo wilgoci, może okazać się strzałem w kolano. Tam pleśń wchodzi idealnie. Nauczyłam się tego na okazach cebul mieczyków. Trzymałam je w osobnej przegrodzie, w papierowych torebkach. Torebki z raz w tyg otwierałam i wietrzyłam. Lodówka jest fajna np dla nasion lawendy ale już papryka wydaje mi się nie do końca dobra.

To mój dzisiejszy zbiór:

Obrazek
Papryki nn bo nasiona miałam z wydłubańców kupionych w lidlu. Ogólnie dość ostre bo ręce musiałam dość długo trzymać w śmietanie a potem pod klimą w aucie. Teraz papryki suszą się na słońcu :)
Pozdrawiam Jola
Amanita
---

Post »

kama_80

Masz rację. Przeczytałam jeszcze raz artykuły, w których o tym czytałam i przeoczyłam jedną rzecz.
Takie nasiona, które przechowujemy w lodówce należy dodatkowo trzymać w zamkniętym, szklanym naczyniu, to zapewne uratuje nasiona przed niechcianą wilgocią. Powodzenie trzymania nasion papryk w lodówce zależy również i od stopnia wysuszenia nasion, sposobu przechowywania czy choćby samego umiejscowienia w lodówce.

Artykuły, z których wzięłam informacje:

http://www.extension.umn.edu/garden/yar ... ble-seeds/
http://www.earthineer.com/blog/11379/sa ... nd-storage
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

A co myślicie o przechowywaniu nasion w zamrażarce,gdzieś czytałam,że tak przechowywane nasiona mają bardzo długą trwałość.Co do cebul lodówka to może faktycznie słabe miejsce,bo cebula sama w sobie ma dużo wilgoci,nawet cebul jadalnych nie zaleca się przechowywać w lodówce.
mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wysuszone nasiona papryk trzymam w woreczkach strunowych w szafie, nie pleśnieją, nic złego z nasionami się nie dzieje. Woreczki strunowe można również wykorzystać do trzymania nasion w lodówce, będą poręczniejsze niż naczynie szklane ze względu na niewielką ilość miejsca jaką zajmują. Do kupienia za grosze na allegro.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Z przechowywanymi nasionami w szafie faktycznie nic się nie dzieje wyglądają normalnie,poza tym że szybciej się starzeją i tracą zdolność kiełkowania.Lodówka czy zamrażarka ma powstrzymać procesy starzenia.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”