Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.5
Krynka i Amanita, dziękuję
Poszłam zrobić zdjęcia tej variegaty, wygląda na jakąś już wobec tego skrzyżowaną. Nasiona miałam od Termic.
Poszłam zrobić zdjęcia tej variegaty, wygląda na jakąś już wobec tego skrzyżowaną. Nasiona miałam od Termic.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Trifetti / Purple Tiger
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Amanita, dzięki. Super, że rozpoznałaś.
Wobec tego, że papryki lubią się krzyżować, to chyba nie ma co zbierać nasion.
Można by się pokusić o rozmnożenie z sadzonek.
Dwie mam w doniczkach, może i te udałoby się wpakować do doniczek?
Czy ona jest bardzo ostra?
Wobec tego, że papryki lubią się krzyżować, to chyba nie ma co zbierać nasion.
Można by się pokusić o rozmnożenie z sadzonek.
Dwie mam w doniczkach, może i te udałoby się wpakować do doniczek?
Czy ona jest bardzo ostra?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
No niestety, ja z sezonu na sezon widzę, że papryki lubią się krzyżować, a szczególnie te gruntowe Do tej pory nie izolowałam kwiatów, ale w tym sezonie odizolowałam całą małą sadzonkę, aby mieć czyste nasiona. Jako, że już było późno, a zrobiłam to całkiem niedawno, to oberwałam większość liści, obcięłam boczne pędy, większość kwiatów i całość okryłam siateczką. Ta moja chroniona odmiana ma owoce - małe kuleczki, więc myślę, że do mrozów zdążą dojrzeć owoce
Rozmnożenie z sadzonek ma sens, na pewno, jedyny problem,to przezimowanie sadzonek. Możesz nawet taką rozmnożoną sadzonkę zmusić do zaowocowania w domu, to wtedy zbierzesz z niej czyste nasiona
jeśli chodzi o ostrość, to jest trochę ostra Ale mniej niż cayenne.
beatrix:
Może Twoje nasionka "spociły" sie, może lezały gdzieś w ciepłym miejscu, szczelnie zamknięte - stąd ta pleśń. Może niektóre nie były całkowicie wysuszone?
Generalnie jak czytam coś o nasionach, to sugerują, aby nasiona trzymać w suchym i chłodnym miejscu, można np. w lodówce. Ja trzymam w nieogrzewanej spiżarni.
Rozmnożenie z sadzonek ma sens, na pewno, jedyny problem,to przezimowanie sadzonek. Możesz nawet taką rozmnożoną sadzonkę zmusić do zaowocowania w domu, to wtedy zbierzesz z niej czyste nasiona
jeśli chodzi o ostrość, to jest trochę ostra Ale mniej niż cayenne.
beatrix:
Może Twoje nasionka "spociły" sie, może lezały gdzieś w ciepłym miejscu, szczelnie zamknięte - stąd ta pleśń. Może niektóre nie były całkowicie wysuszone?
Generalnie jak czytam coś o nasionach, to sugerują, aby nasiona trzymać w suchym i chłodnym miejscu, można np. w lodówce. Ja trzymam w nieogrzewanej spiżarni.
Witam serdecznie
Chciałabym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu gatunku tej papryki. Została zakupiona przeze mnie na bazarku, niestety sprzedawca nie wiedział jaki to rodzaj, powiedział tylko że łatwa w uprawie, jadalna i pikantna. Jest bardzo ostra; po dotknięciu tej papryki a potem np. ust piecze przez pół dnia. Na gar gulaszu jedna w zupełności wystarczy. Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam gorąco
Chciałabym prosić o pomoc w zidentyfikowaniu gatunku tej papryki. Została zakupiona przeze mnie na bazarku, niestety sprzedawca nie wiedział jaki to rodzaj, powiedział tylko że łatwa w uprawie, jadalna i pikantna. Jest bardzo ostra; po dotknięciu tej papryki a potem np. ust piecze przez pół dnia. Na gar gulaszu jedna w zupełności wystarczy. Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam gorąco
xmadziki, kupiłaś już z dojrzałymi owocami, czy widziałaś jak się przebarwiały? Różne odmiany się róznie przebarwiają, dlatego pytam.
Ta Twoja przypomina ozdobną, jadalną Prairie Fire, ale tak na 100% to nie wiadomo, jest mnóstwo podobnych do siebie odmian A szczególnie w rodzinie capsicum annuum.
https://www.artfire.com/ext/shop/produc ... vegetables
Ta Twoja przypomina ozdobną, jadalną Prairie Fire, ale tak na 100% to nie wiadomo, jest mnóstwo podobnych do siebie odmian A szczególnie w rodzinie capsicum annuum.
https://www.artfire.com/ext/shop/produc ... vegetables
Dziękuję pięknie za odpowiedź. Kupiłam już z dojrzałymi owocami, ale widać że są też małe, jeszcze zielone i wydaje mi się, że od razu z zielonych robią się czerwone. Zamieszczam jeszcze dwa zdjęcia poglądowe, może one coś podpowiedzą, ale niewykluczone, że to właśnie Prairie Fire
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kilka moich papryk.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Dominika trzymanie nasion w lodówce, która ma w sobie jednak sporo wilgoci, może okazać się strzałem w kolano. Tam pleśń wchodzi idealnie. Nauczyłam się tego na okazach cebul mieczyków. Trzymałam je w osobnej przegrodzie, w papierowych torebkach. Torebki z raz w tyg otwierałam i wietrzyłam. Lodówka jest fajna np dla nasion lawendy ale już papryka wydaje mi się nie do końca dobra.
To mój dzisiejszy zbiór:
Papryki nn bo nasiona miałam z wydłubańców kupionych w lidlu. Ogólnie dość ostre bo ręce musiałam dość długo trzymać w śmietanie a potem pod klimą w aucie. Teraz papryki suszą się na słońcu
To mój dzisiejszy zbiór:
Papryki nn bo nasiona miałam z wydłubańców kupionych w lidlu. Ogólnie dość ostre bo ręce musiałam dość długo trzymać w śmietanie a potem pod klimą w aucie. Teraz papryki suszą się na słońcu
Pozdrawiam Jola
kama_80
Masz rację. Przeczytałam jeszcze raz artykuły, w których o tym czytałam i przeoczyłam jedną rzecz.
Takie nasiona, które przechowujemy w lodówce należy dodatkowo trzymać w zamkniętym, szklanym naczyniu, to zapewne uratuje nasiona przed niechcianą wilgocią. Powodzenie trzymania nasion papryk w lodówce zależy również i od stopnia wysuszenia nasion, sposobu przechowywania czy choćby samego umiejscowienia w lodówce.
Artykuły, z których wzięłam informacje:
http://www.extension.umn.edu/garden/yar ... ble-seeds/
http://www.earthineer.com/blog/11379/sa ... nd-storage
Masz rację. Przeczytałam jeszcze raz artykuły, w których o tym czytałam i przeoczyłam jedną rzecz.
Takie nasiona, które przechowujemy w lodówce należy dodatkowo trzymać w zamkniętym, szklanym naczyniu, to zapewne uratuje nasiona przed niechcianą wilgocią. Powodzenie trzymania nasion papryk w lodówce zależy również i od stopnia wysuszenia nasion, sposobu przechowywania czy choćby samego umiejscowienia w lodówce.
Artykuły, z których wzięłam informacje:
http://www.extension.umn.edu/garden/yar ... ble-seeds/
http://www.earthineer.com/blog/11379/sa ... nd-storage
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A co myślicie o przechowywaniu nasion w zamrażarce,gdzieś czytałam,że tak przechowywane nasiona mają bardzo długą trwałość.Co do cebul lodówka to może faktycznie słabe miejsce,bo cebula sama w sobie ma dużo wilgoci,nawet cebul jadalnych nie zaleca się przechowywać w lodówce.
-
- 100p
- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysuszone nasiona papryk trzymam w woreczkach strunowych w szafie, nie pleśnieją, nic złego z nasionami się nie dzieje. Woreczki strunowe można również wykorzystać do trzymania nasion w lodówce, będą poręczniejsze niż naczynie szklane ze względu na niewielką ilość miejsca jaką zajmują. Do kupienia za grosze na allegro.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Z przechowywanymi nasionami w szafie faktycznie nic się nie dzieje wyglądają normalnie,poza tym że szybciej się starzeją i tracą zdolność kiełkowania.Lodówka czy zamrażarka ma powstrzymać procesy starzenia.