Ogród Joli i Zbyszka cz.4
Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.4
Hortensja pnąca piękna pozostałe również ale i ja je mam więc aż tak nie chwalę
Jolu, fajnie , że pokazałaś Pink Anabell i piszesz o przycinaniu bo ją właśnie chcę kupić no chyba że znasz jakąś inną odmianę o różowych kwiatach bo takowej poszukuję . Na liście mam zapisaną Bella Anna ale ona ogrodowa i chodź piszą ,że mrozowi się opiera to jakoś w to nie wierzę
Poletko miododajnych robi wrażenie raj dla pszczółek .
Pozdrawiam
Elka
Jolu, fajnie , że pokazałaś Pink Anabell i piszesz o przycinaniu bo ją właśnie chcę kupić no chyba że znasz jakąś inną odmianę o różowych kwiatach bo takowej poszukuję . Na liście mam zapisaną Bella Anna ale ona ogrodowa i chodź piszą ,że mrozowi się opiera to jakoś w to nie wierzę
Poletko miododajnych robi wrażenie raj dla pszczółek .
Pozdrawiam
Elka
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poletko miododajnych to zwykły przypadek.Kiedyś na tym polu mieliśmy sad ale go wykarczowaliśmy bo nie miał kto przy tym robić, przez trzy lata sialiśmy gorczycę, dwa lata nic nie sialiśmy a w tym roku wiosna wypatrzyłam ofertę firmy sprzedającej środki ochrony roślin "Syngenta" która proponowała nasiona roślin miododajnych na obsianie 0,5 ha, napisałam do nich i dostaliśmy za darmo te nasiona.W skład tej mieszanki wchodziły: gryka, ogórecznik lekarski, len oleisty, facelia , koniczyna perska i słonecznik. Skład mieszanki jest tak dobrany że na polu ciągle coś kwitnie, teraz został już słonecznik.Super sprawa i uważam że pszczelarze z okolicy powinni nam się odwdzięczyć miodkiem.
Zenia-Zeniu też kiedyś miałam bielunia jednorocznego białego ale potem go zaprzepaściłam a w tym roku dostałam nasionka z jakiejś wymiany i zeszło mi dwie sztuki i okazał się taki piękny.
drozd-Janusz jeszcze nie mam wszystkich odmian hortensji ale kolejne cztery zakupiłam u naszej forumowej koleżanki ,spodziewam się przesyłki lada dzień.
Mnie ten lilak bardzo się spodobał przypomina odm."Palibin" którą mam krzaczastą i jestem nią zachwycona, jak ten będzie podobny to będzie super.Dla mnie to żaden problem podjechać na Zemborzycką bo to z mojej strony Lublina.
tija-Elu ja mam z tego typu hortensji tylko zwykłą Anabell i tą Pink nie przepadam za nimi i nic Ci nie doradzę w tej kwestii.
Uprawa miododajnych to rzeczywiście strzał w dziesiątkę, teraz oprócz pszczół i ptaki mają wyżerkę , wyżerają nasiona słonecznika.
Zenia-Zeniu też kiedyś miałam bielunia jednorocznego białego ale potem go zaprzepaściłam a w tym roku dostałam nasionka z jakiejś wymiany i zeszło mi dwie sztuki i okazał się taki piękny.
drozd-Janusz jeszcze nie mam wszystkich odmian hortensji ale kolejne cztery zakupiłam u naszej forumowej koleżanki ,spodziewam się przesyłki lada dzień.
Mnie ten lilak bardzo się spodobał przypomina odm."Palibin" którą mam krzaczastą i jestem nią zachwycona, jak ten będzie podobny to będzie super.Dla mnie to żaden problem podjechać na Zemborzycką bo to z mojej strony Lublina.
tija-Elu ja mam z tego typu hortensji tylko zwykłą Anabell i tą Pink nie przepadam za nimi i nic Ci nie doradzę w tej kwestii.
Uprawa miododajnych to rzeczywiście strzał w dziesiątkę, teraz oprócz pszczół i ptaki mają wyżerkę , wyżerają nasiona słonecznika.
- IzabelaS
- 500p
- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Witaj, Jolu. Trafiłam do Ciebie przypadkiem, jednak będę częściej zaglądać, a to ze względu na fantastyczne hortensje. Mam kilka pytań, wiec w wolnej chwili napiszę więcej,. TYmczasem pozdrawiam i zapraszam do siebie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu, ta hortensja na ostatnim zdjęciu, wybarwiona na ciemnoróżowo to jaka? Wygląda świetnie w formie małego drzeweczka!
Czy ty Jolu odebrałaś PW ode mnie, bo nie jestem pewna?
Czy ty Jolu odebrałaś PW ode mnie, bo nie jestem pewna?
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Jolka też zachwycam się twoimi hortensjami, tak ogromne kwiatostany robią wrażenie i tez zapytam jak się nazywa ta przebarwiona
- jola1
IzabelaS-Witaj Iza.Zapraszam i jak tylko będę umiała to chętnie podpowiem i odpowiem na pytania.
wanda7-Wandziu ta hortensja to Pinky Winky. Twoje pw odebrałam ale jeszcze nie wiem nic konkretnego więc nie odpisuję.
leszczyna-Krysiu ta hortensja to Pinky Winky.
wanda7-Wandziu ta hortensja to Pinky Winky. Twoje pw odebrałam ale jeszcze nie wiem nic konkretnego więc nie odpisuję.
leszczyna-Krysiu ta hortensja to Pinky Winky.
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu...także podglądałam twoją hortensje w formie drzewka a to Pinky Winky. Mam ją, tzn malutka, dwuletnia..własnoręcznie przeze mnie ukorzeniona . Powiedz mi tylko czy gałązki jej przycinasz od dołu czy ona tak sama z siebie rośnie.
- jola1
Zeniu ja wiosną przycinam wszystkie gałązki zostawiam jedno -dwa oczka na gałązce a ona taka była już z szkółki.
- jola1
Pierwsze wrześniowe zdjęcia
Hibiskusy bylinowe mają w tym roku idealną pogodę na pokazanie swojego piękna
Ślazówka
Tyle zostało po zimie z miskanta "Apache"
Leonotis
Pierwsze zimowity
Hibiskus syryjski
Osteospermum
Chryzantema
Bylica
Hibiskusy bylinowe mają w tym roku idealną pogodę na pokazanie swojego piękna
Ślazówka
Tyle zostało po zimie z miskanta "Apache"
Leonotis
Pierwsze zimowity
Hibiskus syryjski
Osteospermum
Chryzantema
Bylica
Marzy mi się takie konkretne poletko i pszczółki . Obiecaliśmy sobie z eMem ,że jak pójdzie na emeryturę to wtedy spełnimy swoje marzenie a póki co mamy tylko łąki i tylko pszczółki znajomego .
Co do hortensji ...pewnie zrezygnuję z pink anabell a zrobię sadzonki ze swojej vanilki , no , zobaczę
Mój Zebrinus po zimie wygląda jak Twój Apache
Hibiskusy pokazowe , pięknie ukwiecone
Co do hortensji ...pewnie zrezygnuję z pink anabell a zrobię sadzonki ze swojej vanilki , no , zobaczę
Mój Zebrinus po zimie wygląda jak Twój Apache
Hibiskusy pokazowe , pięknie ukwiecone
Problem z kawałkiem działki po sadzie został rozwiązany Jolka co zrobisz z taką ilością słonecznika?
Trzmielina sama się tak wspięła na pergolę, ile razy ją przycinasz w sezonie. Tak w ogóle, wszystko ładnie podrosło...pokaż z bliska zakątek z żurawkami
Trzmielina sama się tak wspięła na pergolę, ile razy ją przycinasz w sezonie. Tak w ogóle, wszystko ładnie podrosło...pokaż z bliska zakątek z żurawkami
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Widzę, że masz też leonotis meksykańki . W zeszłym roku miałam ogromny ale było suche lato. Jolku to chryzantemka taka łaciata? moje jeszcze nie kwitną nie licząc żółtej pomponowej. W pięknym miejscu mieszkasz
- jola1
Jesień zawitała.Jeszcze dzisiaj bardzo ciepło, wręcz upalnie, wczoraj snuło się piękne babie lato.
Roślinki miododajne przekwitły, z większości nasionka się wysypały a słoneczniki objadają ptaki, na polu buszują całe stada.
W ogrodzie wykopałam mieczyki, kiepsko kwitły w tym roku podejrzewam że to jakiś grzyb zaatakował nie zaprawiałam cebulek przed posadzeniem.
W warzywniaku porosły piękne dynie, mam chyba 5 odmian-zupa i frytki rewelacyjne.
Kwitną chryzantemy i ostatnie kwiaty jeżówek.
Roślinki miododajne przekwitły, z większości nasionka się wysypały a słoneczniki objadają ptaki, na polu buszują całe stada.
W ogrodzie wykopałam mieczyki, kiepsko kwitły w tym roku podejrzewam że to jakiś grzyb zaatakował nie zaprawiałam cebulek przed posadzeniem.
W warzywniaku porosły piękne dynie, mam chyba 5 odmian-zupa i frytki rewelacyjne.
Kwitną chryzantemy i ostatnie kwiaty jeżówek.