Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Joli i Zbyszka cz.4

Post »

Hortensja pnąca piękna ;:167 pozostałe również ale i ja je mam więc aż tak nie chwalę :wink:
Jolu, fajnie , że pokazałaś Pink Anabell i piszesz o przycinaniu bo ją właśnie chcę kupić no chyba że znasz jakąś inną odmianę o różowych kwiatach bo takowej poszukuję . Na liście mam zapisaną Bella Anna ale ona ogrodowa i chodź piszą ,że mrozowi się opiera to jakoś w to nie wierzę :roll:
Poletko miododajnych robi wrażenie ;:oj raj dla pszczółek .

Pozdrawiam
Elka
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poletko miododajnych to zwykły przypadek.Kiedyś na tym polu mieliśmy sad ale go wykarczowaliśmy bo nie miał kto przy tym robić, przez trzy lata sialiśmy gorczycę, dwa lata nic nie sialiśmy a w tym roku wiosna wypatrzyłam ofertę firmy sprzedającej środki ochrony roślin "Syngenta" która proponowała nasiona roślin miododajnych na obsianie 0,5 ha, napisałam do nich i dostaliśmy za darmo te nasiona.W skład tej mieszanki wchodziły: gryka, ogórecznik lekarski, len oleisty, facelia , koniczyna perska i słonecznik. Skład mieszanki jest tak dobrany że na polu ciągle coś kwitnie, teraz został już słonecznik.Super sprawa i uważam że pszczelarze z okolicy powinni nam się odwdzięczyć miodkiem. ;:215

Zenia-Zeniu też kiedyś miałam bielunia jednorocznego białego ale potem go zaprzepaściłam a w tym roku dostałam nasionka z jakiejś wymiany i zeszło mi dwie sztuki i okazał się taki piękny.

drozd-Janusz jeszcze nie mam wszystkich odmian hortensji ale kolejne cztery zakupiłam u naszej forumowej koleżanki ,spodziewam się przesyłki lada dzień.
Mnie ten lilak bardzo się spodobał przypomina odm."Palibin" którą mam krzaczastą i jestem nią zachwycona, jak ten będzie podobny to będzie super.Dla mnie to żaden problem podjechać na Zemborzycką bo to z mojej strony Lublina.

tija-Elu ja mam z tego typu hortensji tylko zwykłą Anabell i tą Pink nie przepadam za nimi i nic Ci nie doradzę w tej kwestii.
Uprawa miododajnych to rzeczywiście strzał w dziesiątkę, teraz oprócz pszczół i ptaki mają wyżerkę , wyżerają nasiona słonecznika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Witaj, Jolu. Trafiłam do Ciebie przypadkiem, jednak będę częściej zaglądać, a to ze względu na fantastyczne hortensje. Mam kilka pytań, wiec w wolnej chwili napiszę więcej,. TYmczasem pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ta hortensja na ostatnim zdjęciu, wybarwiona na ciemnoróżowo to jaka? Wygląda świetnie w formie małego drzeweczka!
Czy ty Jolu odebrałaś PW ode mnie, bo nie jestem pewna?
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Jolka też zachwycam się twoimi hortensjami, tak ogromne kwiatostany robią wrażenie i tez zapytam jak się nazywa ta przebarwiona :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IzabelaS-Witaj Iza.Zapraszam i jak tylko będę umiała to chętnie podpowiem i odpowiem na pytania.

wanda7-Wandziu ta hortensja to Pinky Winky. Twoje pw odebrałam ale jeszcze nie wiem nic konkretnego więc nie odpisuję.

leszczyna-Krysiu ta hortensja to Pinky Winky.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu...także podglądałam twoją hortensje w formie drzewka a to Pinky Winky. Mam ją, tzn malutka, dwuletnia..własnoręcznie przeze mnie ukorzeniona :heja . Powiedz mi tylko czy gałązki jej przycinasz od dołu czy ona tak sama z siebie rośnie. :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu ja wiosną przycinam wszystkie gałązki zostawiam jedno -dwa oczka na gałązce a ona taka była już z szkółki.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwsze wrześniowe zdjęcia

Hibiskusy bylinowe mają w tym roku idealną pogodę na pokazanie swojego piękna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ślazówka
Obrazek

Tyle zostało po zimie z miskanta "Apache"
Obrazek

Obrazek

Leonotis
Obrazek

Pierwsze zimowity
Obrazek

Hibiskus syryjski
Obrazek

Osteospermum
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chryzantema
Obrazek

Bylica
Obrazek

Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzy mi się takie konkretne poletko i pszczółki . Obiecaliśmy sobie z eMem ,że jak pójdzie na emeryturę to wtedy spełnimy swoje marzenie a póki co mamy tylko łąki i tylko pszczółki znajomego .
Co do hortensji ...pewnie zrezygnuję z pink anabell a zrobię sadzonki ze swojej vanilki , no , zobaczę :roll:
Mój Zebrinus po zimie wygląda jak Twój Apache :(
Hibiskusy pokazowe , pięknie ukwiecone ;:167
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Problem z kawałkiem działki po sadzie został rozwiązany ;:333 Jolka co zrobisz z taką ilością słonecznika?
Trzmielina sama się tak wspięła na pergolę, ile razy ją przycinasz w sezonie. Tak w ogóle, wszystko ładnie podrosło...pokaż z bliska zakątek z żurawkami ;:167
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Widzę, że masz też leonotis meksykańki :). W zeszłym roku miałam ogromny ale było suche lato. Jolku to chryzantemka taka łaciata? moje jeszcze nie kwitną nie licząc żółtej pomponowej. W pięknym miejscu mieszkasz :wink:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jesień zawitała.Jeszcze dzisiaj bardzo ciepło, wręcz upalnie, wczoraj snuło się piękne babie lato.
Roślinki miododajne przekwitły, z większości nasionka się wysypały a słoneczniki objadają ptaki, na polu buszują całe stada.
W ogrodzie wykopałam mieczyki, kiepsko kwitły w tym roku podejrzewam że to jakiś grzyb zaatakował nie zaprawiałam cebulek przed posadzeniem.
W warzywniaku porosły piękne dynie, mam chyba 5 odmian-zupa i frytki rewelacyjne.

Kwitną chryzantemy i ostatnie kwiaty jeżówek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”