Mieczyk abisyński,Acidantera(Gladiolus murielae)
Re: Mieczyk abisyński,Acidantera(Gladiolus murielae)
Cebulki mieczyków posadziłam do doniczki i widać że zaczęły rosnąć.Jak myślicie można je wkopać do gruntu?
-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem w jakiej części Polski mieszkasz, ale z wysadzeniem do gruntu bym się wstrzymała do połowy maja. Moje jeszcze odpoczywają w schowku, jeszcze zdążą zakwitnąć.
Wyżyna Lubelska oczywiście.Moje są w doniczce,ale już ruszyły w górę.
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Dwa lata temu kiedy pierwszy raz posadziłem mieczyki abisyńskie, i kiedy zakwitły ich zapach skojarzył mi się z narcyzami. Wczujcie się a poczujecie podobieństwo.
Sam kwiat jest bardzo ładny, niczym gwiazdka. Wg mnie są dość wrażliwe, może mniej niż frezje ale bardziej niż zwykłe mieczyki. Dość podatne na choroby. Nie można sadzić ich zbyt blisko siebie bo czasem mogą mieć problem z kwitnieniem (ale bez przesady). Spokojnie nadają się do doniczki ale jednak musi być ona dość pojemna i z żyzną ziemią.
Ogólnie bardzo je lubię, choć jak to z mieczykami - duużo z nimi zachodu no ale ogrodnictwo ogólnie rzecz biorąc wymaga (i uczy) cierpliwości.
Sam kwiat jest bardzo ładny, niczym gwiazdka. Wg mnie są dość wrażliwe, może mniej niż frezje ale bardziej niż zwykłe mieczyki. Dość podatne na choroby. Nie można sadzić ich zbyt blisko siebie bo czasem mogą mieć problem z kwitnieniem (ale bez przesady). Spokojnie nadają się do doniczki ale jednak musi być ona dość pojemna i z żyzną ziemią.
Ogólnie bardzo je lubię, choć jak to z mieczykami - duużo z nimi zachodu no ale ogrodnictwo ogólnie rzecz biorąc wymaga (i uczy) cierpliwości.
Jakie są Wasze doświadczenia w jej zimowaniu zakładając że wykopujecie cebule na zimę?
U mnie wszystko z nimi jest ok. Wykopałem parę dni temu, trochę podsuszyłem na dworze - rozdzieliłem cebule i oczyściłem. Potem do plastikowej skrzyneczki po pieczarkach (z marketu) i spokojnie sobie leżą do wiosny. W garażu mam jako tako wilgotno i już 3 rok przechowuję mieczyki bez torfu, piasku ale w cieniu, w chłodzie i wszystko gra.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Udało mi się wykopać mieczyki, trochę szkoda je było rwać, bo jeszcze miały piękne zdrowe liście.
Sadziłam kupione w sklepie cebulki wielkości większych czereśni. Część zakwitła, część nie. Miejsce miały w połowie słoneczne (7 godzin latem słońce, reszta półcień). Wykopałam... wielkie cebule, jak kartofle, oblepione cebulkami potomnymi Jakby sezon był odrobinę dłuższy, to te malutkie cebulki pewnie urosłyby do rozmiaru tych, które kupiłam Mam nadzieję, że ładnie się przechowają i liczę na piękne kwiaty za rok!
Sadziłam kupione w sklepie cebulki wielkości większych czereśni. Część zakwitła, część nie. Miejsce miały w połowie słoneczne (7 godzin latem słońce, reszta półcień). Wykopałam... wielkie cebule, jak kartofle, oblepione cebulkami potomnymi Jakby sezon był odrobinę dłuższy, to te malutkie cebulki pewnie urosłyby do rozmiaru tych, które kupiłam Mam nadzieję, że ładnie się przechowają i liczę na piękne kwiaty za rok!
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Czy zdarzyło się Wam, że po kilku latach kwitną jakby mniej.
Mam piękne pióropusze liści a kwiatów w kępie kilka. W poprzednich latach było kilkanaście. Czy cebule się starzeją? A jeśli tak to jak rozróżnić te stare?
Mam piękne pióropusze liści a kwiatów w kępie kilka. W poprzednich latach było kilkanaście. Czy cebule się starzeją? A jeśli tak to jak rozróżnić te stare?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Hej, cebule stare zamierają wydając na świat nowe, młode - zwykle więcej niż 1. U mnie w tym roku z jednej wyrosło po 4-6. Same cebulki abisyńskich są małe. Ważne jest odrzucenie starych pomarszczonych i odpowiedni odstęp sadzenia. Żeby polepszyć kwitnienie warto posadzić w dobrej ziemi z kompostem, podlać ze 2-3 razy delikatnie plantonem do gruntu. Tak u mnie było robione z czerwonymi cannami i wyrosły na ponad 2m i kwitły bujnie. Odżywka powinna pomóc hmm.
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mieczyki, jak każda roślina, jak każda istota, jak wszystko - starzeją się. Z każdym sezonem następna bulwa zastępcza jest o rok starsza. Po pięciu - siedmiu latach praktycznie nie nadaja się już do uprawy - kończą swoje życie. Rozpoznać można je po tym, że bulwy robią się coraz bardziej płaskie.whitedame pisze:Czy zdarzyło się Wam, że po kilku latach kwitną jakby mniej.
Pozdrawiam
Adam