Dalie wymagania,problemy - cz.4
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.4
Ryszard! Kasia! Brawo!
Jak widzę kwiaty dalii, gęba mi się śmieje! Moich kilka ma ładne paki, ale na kwiaty jeszcze chwile poczekam!
Jak widzę kwiaty dalii, gęba mi się śmieje! Moich kilka ma ładne paki, ale na kwiaty jeszcze chwile poczekam!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Same mrówki nie powinny powodować zwijania liści - może przyniosły ze sobą mszyce. Spróbuj tym mlekiem na wszelki wypadek,a jak nie to trzeba będzie coś na mrówki - borax albo jakiś preparat na mrówki.
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Coś ten sezon daliowy 2016 uważam u mnie za kiepski! Mam około 20% wypadów( zgniły, lub nie puściły pędów)Obecnie 2 dalie mają pąki kwiatowe ,lecz do kwitnienia im jeszcze daleko!Wszytko będzie w swoim czasie
Coś ten sezon daliowy 2016 uważam u mnie za kiepski! Mam około 20% wypadów( zgniły, lub nie puściły pędów)Obecnie 2 dalie mają pąki kwiatowe ,lecz do kwitnienia im jeszcze daleko!Wszytko będzie w swoim czasie
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Kochani,
Moje młode dalie ( pierwszy rok z małej, zakupowej bulwy) są pożerane przez ślimaki. Początkowo myślałam, że to jakieś inne robaczki bo maj i czerwiec raczej suchy na dolnym śląsku, ale wczoraj przyjrzałam się im wieczorem i znalazłam sprawców.
Macie jakieś sposoby na ślimaki bezskorupkowe ? Mam możliwość wysciółkowania korą, ale czy to pomoże ? Może lepsze będą trociny ?
Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Alicja
Moje młode dalie ( pierwszy rok z małej, zakupowej bulwy) są pożerane przez ślimaki. Początkowo myślałam, że to jakieś inne robaczki bo maj i czerwiec raczej suchy na dolnym śląsku, ale wczoraj przyjrzałam się im wieczorem i znalazłam sprawców.
Macie jakieś sposoby na ślimaki bezskorupkowe ? Mam możliwość wysciółkowania korą, ale czy to pomoże ? Może lepsze będą trociny ?
Bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
Alicja
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Alicjo w sklepach ogrodniczych można kupić preparat na ślimaki .Po zastosowaniu ich wokół dalii będziesz na pewno zadowolona.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Mówiła mi jedna znajoma, że jako zaporę przed ślimakami stosuje wapno palone (takie używane w budownictwie) - rozsypuje wokół grządek. Wiadomo - ślimaki mają śluz - a wapno palone w zetknięciu z wodą staje się wapnem gaszonym, wydzielając w trakcie tego procesu dużo ciepła... Jeszcze nie zastosowałam, ale wydaje mi się, że to metoda godna wypróbowania, zwłaszcza, że tania.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Podobnie działa jakikolwiek nawóz z żelazem. Tyle tylko że ślimak musiałby się w tym środku dziko wytwarzać żeby był porządnie oblepiony. Piszę to na podstawie swoich obserwacji.
To moja pierwsza
To moja pierwsza
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &view=next tu jest odpowiedź Nie wiem jak się pozbywa miniarek.
Pozdrawiam Jola
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
Z tego co poczytałem o miniarkach to wynika że pozostaje obrywanie lisci.
Jeśli ktoś chce poczytać:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=95817
Żamieniłam link na właściwy czyli do wątku na forum,gdzie można poznać środki do zwalczania miniarek/KaRo
A co doradzicie na mączniaka prawdziwego?
Jeśli ktoś chce poczytać:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=95817
Żamieniłam link na właściwy czyli do wątku na forum,gdzie można poznać środki do zwalczania miniarek/KaRo
A co doradzicie na mączniaka prawdziwego?
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Daliomaniacy i tylko miłośnicy! Założyłam tegoroczny nowy wątek do pokazywania naszych ślicznotek! Zachęcam do wstawiania zdjęć: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 31&t=96313 !
Miłka
-
- 200p
- Od: 15 sie 2014, o 19:47
Możecie coś doradzić na mrówki które wchodzą mi na balkon do balkonówek i szaleją po daliach?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Tutaj znajdziesz porady dot . zwalczania mrówek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=16