Ogródek Doroty - dodad cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marcyjanna
200p
200p
Od: 23 cze 2009, o 17:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad cz.3

Post »

Witaj Dorotko! trafiłam na Twój wątek przez google :lol: Poszukiwałam róży Chopichon i link z Twoim wątkiem jest na pierwszym miejscu u wujka googła. Zakwitła Ci już? bo moje tak i trwam w ciłym zachwycie, jakie one są piękne. Tylko ciekawe, jak naprawde sie nazywają :wink:
Przyjrzę sie bliżej Twojemu akwenowi, bo przebiegłam szybko przez Twój ogródek i wydało mi się ciekawe. Idę pooglądać.
pozdrawiam
Małgorzata
Ot... chwastowisko marcyjanny.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj strasznie zaniedbałam twój wątek :oops: . Brak czasu okrutny. Nadrobiłam i napoczątku zachwyciłam się RH i hostami, później przyszła poro na powojniki. Ile ty masz tych odmian ? Nie mogłam naliczyć. A przy różach się rozmarzyłam. Nie powinnam w ogóle oglądać. Na moją listę chciejstw trafiła Antonina. Piękna jest.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Marie Antoinette skojarzyła mi się z gilotyną :lol: Jeśli nazwano ją na cześć królowej, to nazwa chybiona moim zdaniem- róża zbyt piękna :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Moniu ale mnie rozśmieszyłaś-masz jakąś awersję do tej kapryśnej,lekkomyślnej i rozrzutnej królowej?
Zobacz nawet róża jej imienia potrzebuje silnej podpory( w życiu tego nie miała a może i nie chciała)

Jaśminowiec obłędny a róża w końcu zawsze się dopasuje.
Posadziłam przy żółtej pnącej miniaturę też żółtą i właśnie zakwitła :;230 żarówiasty róż widoczny z daleka.
W donicy miały być same białe a jest kolor narodowy-i zostawiam bo szkoda przesadzać.
Naparstnicę mam taką samą-ładniutka.(Dorotko ja znowu muszę zabrać trochę trawnika dla Comte de Chambord tylko M muszę wysłać na zakupy ,żeby mu serce nie pękło)
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, Siberio dziękuję za rady, popróbuję, ale obawiam sie, że ten typ tak ma. Trudno :)
Moniko, naparstnice sa świetna, na pewno na stałe zagoszczą u mnie w ogrodzie. Mnie też rozbawiłaś komentarzem o królowej :) Choc róża z charakteru do niej podobna, wiotka, wymagająca podpory :)
Małgosiu witaj. Mój Chopichon jeszcze nie kwitnie, ale dziewczyny zastanawiają się czy to nie jest Heidi Klum. Kwiaty bardzo podobne a ja dodatkowo zauważyłam, że prawie identyczne liście, tym bardziej, że u mnie rosną obok siebie. Poczekam aż zakwitnie i ocenię :wink: Zapraszam do ogrodowych przechadzek. Moge ci nad oczkiem nawet leżaczek postawić :)
Moniko, mnie tez brakuje czasu na bywanie we wszystkich wątkach a tym bardziej na wpisy, staram się, ale nie zawsze wychodzi. Odmian powojników troszkę mam, zwłaszcza po tegorocznych zakupach. W tej chwili stan to 21 w tym jeden nie mogący się zdecydować czy życ czy nie. Żałuje, że wykopałam jesienią zeszłoroczne Bettinę, Albina Plena i Warszawską Nike. Patrząc na Omoshiro, który zeszłego roku tez całkowicie zamarł pewnie okazałoby się, że jednak żyją. Cóż, pośpiech jak to mówią jest wskazany przy łapaniu pcheł a cierpliwość jest cnotą ogrodnika :) . Musze się jeszcze wiele nauczyć.
Aniu, róża pewnie zostanie, bo na razie miejsca na nowe nasadzenie brak a i tak chyba lepiej wygląda w towarzystwie różowych róż niż czerwonych. Zobaczę jak rozkwitnie Westerland i Bonita R., może do nich dołączy.
Żółtego z różem pewnie bym nie zniosła :;230 Dobrze, że aż takie kontrasty mi się nie pojawiły.
Wyrok na trawnik już wydany, ale bliżej jesieni, żeby od razu miejsca różycom szykować ;:224

Dziś wreszcie świeci słoneczko i jest ciepło. Kwiaty po sporej dawce wody pieknie zaczynaja kwitnąć, liliowce prześcigają sie w ilości tworzonych pedów kwiatowych, pierwsze lilie już niebawem zaczną kwitąć, ech wspaniale jest ;:3
No to na różowo :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Dorotko, piękne róże pokazujesz... ;:224
Niestety z przykrością stwierdzam,że zaczyna mnie łapać choroba różana.... nie wiem jak długo będę sie opierać, bo nie mogę w tej chwili sobie pozwolić na róże.... ale pewnie jakieś zakupy będą różane jesienią.

Lawendę masz okazałą ;:108 Moja przymarzła, więc ja przyciełam wiosną i też niedługo zakwitnie, ale mniejsza jest jak rok temu. Trudno...rosną też maluszki lawendowe(posiane wiosną) i juz sie ciesze,ze kiedyś będę miała więcej krzaczków lawendy.

;:196
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję ;:196
Zachwycona jestem różami i robię im najwięcej zdjęć, ale trudno sie dziwić - są cudowne.
Lawenda kupowana w zeszłym roku w jakimś markecie w wielkodoniczce w tamtym roku nie kwitła wcale, zimą okryłam igliwiem a teraz zapowiada się lawendowy szał. Już nie mogę się doczekać kwitnienia. A podobno lawenda woli piaski :;230
A żeby nie bylo, że u mnie tylko róże, kilka widoków z niedzielnego ogrodu. Trawa niestety nie skoszona :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Przecudne te widoczki :) Bardzo się cieszę tymi fotkami - masz taki cudny , zadbany ogród ... a ja usiądę sobie i będę podziwiać :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dorotko, nie ma co owijać w bawełnę, ogródek jest znakomity ;:180 Tyle bajecznych widoków, w tym takie piękne hostowisko :) A kolory, no pozazdrościć, bo i różaneczniki i azalie i róże obecnie to same najlepsze przykłady łączenia barw.
Podziwiam też Twój nieustający zapał do pracy, tworzenie nowych zakątków i tą codzienną dbałość o całość ogrodu, której mi ostatnio brakuje, co ze wstydem przyznaję. Trawą się w ogóle nie przejmuj ;:196
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Moniko, Odmian powojników troszkę mam, zwłaszcza po tegorocznych zakupach. W tej chwili stan to 21 w tym jeden nie mogący się zdecydować czy życ czy nie. [/quote]
A ja mam 10 i zastanawiałam się czy to już jest dużo czy mała. Dochodzę do wniosku, że jednak bardzo mało, zwłaszcza kiedy na rynku jest wiele pięknych odmian, które chętnie bym widziała w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bernadziu, siadaj i odpoczywaj. Wiem o twojej "przygodzie", odpoczynek ci sie należy.
Posłuchaj szumu wody :)
Obrazek

Aniu, zapał mnie na razie nie opuszcza, ale to chyba przez kłopoty w pracy i nie tylko. To najlepszy sposób na odreagowanie stresów :roll:
Ogród zrobił mi sie taki bardziej stonowany w kolorach. Żółty, którego miałam dość sporo jakoś "wyszedł" za to na to miejsce wśliznął sie róż i niebieski :wink: Chyba bardziej mi się podoba.
Choć są i bardziej ogniste miejsca :)

Obiecałam komuś zdjęcie storczyka. Szkoda, że nie można pokazać zapachu :wink:
Obrazek

Moniko, ja też mam jeszcze długą listę "zachcianek" :wink:
Pozdrawiam, Dorota
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Czy ja już jestem w Raju? ;-)
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Słucham , kochana słucham szumu i zachwycam się pięknem .. i zapachem podkolana /u ?
Znam ten zapach - jest cudny :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”