Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu.

Post »

leniawka pisze:u mnie z 14 posadzonych papryczek z akcji - słodkie mix - trzy są właśnie takie rosnące do góry, reszta po bożemu, duże i w dół :wit
Leniawka jeśli masz te nasiona papryk z akcji to jest to słodka papryka odmiany Hajduczek ,bardzo plenna o niezbyt grubym miąższu ale dość smaczna.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... x#p1995027
Na tej stronie jest jej zdjęcie 4 od góry ,wstawiałam je przed akcją w styczniu.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dagmaro, super, że zamieściłaś te informacje ;:196 mam papryki mix właśnie z akcji i tak się zastanawiałam, jaki to będzie ten mix :D Póki co - moje słodkie tak rosną (wiem, wiem, jeszcze są maleńkie):

Obrazek

Dagmaro - a dlaczego a w akcji nazywały się "mix słodkich", czyżby tam coś jeszcze było, oprócz "Hajduczka"?
Kasencja

Post »

Rusalka pisze:Kasia..
Ty to chyba jakieś czary nad swojimi warzywkami odprawiasz :D
sliczne..
Tak Aniu, jestem wiedźmą :lol:

A tak na serio, to strasznie się cieszę, że jak na razie ładnie mi wszystko wychodzi. Dużo czytam, dużo przy nich chodzę... ;:108.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Kasencja pisze:jestem wiedźmą
to wiele wyjaśnia :;230 ;:224
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kasencja

Post »

No to uważaj, bo jeszcze rzucę na Ciebie urok i zamienię Cię w żabę. I w avatarze będzie coś zielonego z wyłupiastymi oczami :lol:

Chociaż ten twój avatar nawet mi się podoba, coś mi przypomina... hmmm.... tak jakby kapcie mojego syna w szafie ;:112 .
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

A to moje z akcji papryczki - mix słodkich. No i ta stożkowa mi nie pasuje do słodkich.
Dagmaro, może ty będziesz wiedzieć co to?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Mam taką stożkową, co prawda nie z akcji i jest to papryka ostra chilli, u ciebie też chyba zaczyna się już czerwienić.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

Brawo ;:138 sliczne masz papryki Justyno. Już wcześniej pisałam o niej , to jest słodka papryka odmiany Hajduczek .Odmiana ta jest niska , plenna oraz bezproblemowa w uprawie.W mixie tym była jescze Etiuda pomarańczowa ,pomidorówka ale odmiany nie znam bo nasiona dostałam od sąsiadki ,która sadzi tylko tą odmianę . Pomidorowa papryka jest bardzo smaczna i mięsista najlepiej smakuje w zalewie miodowej . Są tam jeszcze czerwone i żółte ale nazw też nie znam, jedna była z wydłubanych ze sklepu ale w smaku była przepyszna .Bardzo wysoki krzak i później owocowała, ale owoce miała duże i smaczne. Tak wyglądała w tamtym roku .
ObrazekObrazek
Zpomnialam podpisać nasion zebranych z papryki i jak sobie przypomniałam o nich to juz nie wiedziałam ,która jest która więc pomieszałam wszystkie razem i wyszedł mix .Mam nadzieje że będą wam slicznie rosły i bardzo smakować . Pozdrawiam .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Dzięki Dagmaro za odpowiedź no i oczywiście za nasionka. Moje rosną w skrzyni i w doniczce, nie miałam co tam posadzić więc poszły tam papryki :) Przynajmniej jest zielono a już niedługo kolorowo bo ta stożkowa już się czerwieni :)
Jeszcze raz dzięki ;:196
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Nie potrzebnie wtrąciłam swoje trzy grosze i właściwie nie bardzo wiem o jakiej papryce stożkowej dyskutujecie :oops: . A to moje na dzień dzisiejszy wyglądają tak: Obrazek
i ostra chilli Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit A moja chili w ogóle nie czerwienieje :roll: Wisi miesiąc i dalej zielona ;:224 Możliwe ,ze to odmiana zielona? Nasiona mam z akcji.
Asia
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p

Post »

Jeśli masz odmianę Cyklon z akcji to się nie martw, na pewno bedzie czerwona . :uszy
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Moje spokojnie rosną dziś zostały zasilone nawozem dolistnym :)

Obrazek
bobik000
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 lip 2011, o 17:42

Post »

Witam mam kilka pytan;
1.Mam papryke ostra ma 10 dojrzalych owocow i 4 zielone jak zbiore te czerwone to beda jeszcze nowe owoce?
2.Co robicie z zebranych papryk?
3.Czy moge teraz posadzic papryke i za ile moga być owoce?
4.Ile razy podlewac papryke?
5.Jakie warunki do siania?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

A to na nie odpowiedzi tak w skrócie :

1. Jeśli papryka kwitnie to będą jeszcze owoce o ile zostaną zapylone i będą zawiązki owoców.
2. To samo co ze słodką, dodaję do niektórych potraw, można też suszyć, może być ozdobą w kuchni.
3. Nigdy o tej porze nie sadziłam papryki więc nie wiem.
4. Kiedy podłoże przeschnie troszkę, to bardzo indywidualne gdyż podłoża są różne, jedne wymagają częściej inne
rzadziej.
5. Przed wysiewem dobrze jest namoczyć na kilka godzin nasiona, przyśpieszy to kiełkowanie, po wysianiu mają mieć
ciepło i wilgotno.

Ponadto w tym wątku jest wiele cennych informacji na temat uprawy papryki, zachęcam do zapoznania się z nimi.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”