Ogórek - polecane odmiany cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany
Dla tych, którym zależy na dobrym smaku kiszonych ogórków. https://www.ho.haslo.pl/article.php?id= ... 4&numer=08
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Błażej każdy ma ten swój smak i sam musi go odnaleźć.Wiele razy polecałem tu Allianza i zdania nie zmieniam bo to dla mnie w ostatnich latach odmiana wręcz idealna.Może gdyby jeszcze bez oprysku dłużej opierał się chorobom,ale takich odmian idealnych nie ma.Na smak,jędrność w słoikach i dobre przechowywanie tak jak w skokach narciarskich wpływać będą drobne aczkolwiek suma sumarum znaczące detale.
Gleba,naworzenie,pogoda,ilość wody podczas wegetacji,choroby nawet te niewidoczne jeszcze gołym okiem podczas zbiorów,opryski i sam proces przygotowania kiszenia i konserwowania ogórków. Etc.etc.
Odmian ogórków jest wiele,podobnie jak jeszcze więcej przykładowo pomidorów.Poszukiwać jest rzeczą ludzką.
Gleba,naworzenie,pogoda,ilość wody podczas wegetacji,choroby nawet te niewidoczne jeszcze gołym okiem podczas zbiorów,opryski i sam proces przygotowania kiszenia i konserwowania ogórków. Etc.etc.
Odmian ogórków jest wiele,podobnie jak jeszcze więcej przykładowo pomidorów.Poszukiwać jest rzeczą ludzką.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Przemku dzięki za artykuły.Poczytałem.Kilka odmian już testowałem.Problem w tym,że człowiek zawsze szuka coś nowego.Allianza już mam,więc posieję i zobaczymy.Pewnie skuszę się kiedyś na Monisię,bo Monika ,to była u mnie porażka.
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Allianz jak piszą jest nowszą wersją ogórka typu Atlantis - może tego spróbuj.
Cenowo są podobne.
Ja osobiście wolę bardziej Atlantisa, a do pary sadzę jeszcze Octopusa.
Sadziłem kilka odmian dla sprawdzenia np. Soplica, Julian, Śremski i czegoś im brakowało,
więc zostaję z tymi dwoma.
Do tunelu jako sałatkowy polecam Iwę, Monikę miałem w poprzednim sezonie i się zawiodłem.
Cenowo są podobne.
Ja osobiście wolę bardziej Atlantisa, a do pary sadzę jeszcze Octopusa.
Sadziłem kilka odmian dla sprawdzenia np. Soplica, Julian, Śremski i czegoś im brakowało,
więc zostaję z tymi dwoma.
Do tunelu jako sałatkowy polecam Iwę, Monikę miałem w poprzednim sezonie i się zawiodłem.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Faworyt
Jeśli by się zdarzyło że nie miałbym możliwości kupienia Allianza to na drugim miejscu w/g smaku i przechowania w słoikach postawiłbym na Soplicę. Plennością w sprzyjających warunkach potrafi przebić nawet Allianza.
2016 rok.
2017 rok.
2016 rok.
2017 rok.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Uprawiasz ogórki bez linii kroplującej? Czy w tamtym roku tak wyglądało?
Zbiory imponujące. Sam chciałbym uprawiać ogórki w trochę większym areale, w dodatku na płask, stąd i nowe odmiany. Ale też bez przesady z tym drugim, jakoś nie zagłębiałem się zbytnio w same odmiany.
Allianz u mnie jest numerem jeden i będzie spory rządek w pionie.
W sumie jakbym dogadał się z kuzynem, co do pola, do wspólnej uprawy, to bym poszedł w ogromną ilość ogórków. Jednak temat na razie stanął w miejscu.
Zbiory imponujące. Sam chciałbym uprawiać ogórki w trochę większym areale, w dodatku na płask, stąd i nowe odmiany. Ale też bez przesady z tym drugim, jakoś nie zagłębiałem się zbytnio w same odmiany.
Allianz u mnie jest numerem jeden i będzie spory rządek w pionie.
W sumie jakbym dogadał się z kuzynem, co do pola, do wspólnej uprawy, to bym poszedł w ogromną ilość ogórków. Jednak temat na razie stanął w miejscu.
- Faworyt
Bez linii kroplujących Błażej. Jak z nieba są niedobory to między rzędy puszczam węża ogrodowego.Zdjęcia Soplicy z 2016 i2017 roku są.W 2018,2019 i 2020 uprawiałem już Allianza z tym że w ubiegłym roku takiej powierzchni już nie obsiewałem a małe poletko tylko dla własnych potrzeb.Od 2020 roku właśnie niektóre uprawy będę zmniejszał,niestety trzeba mierzyć siły na zamiary.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Zamówiłam dwie odmiany ; Orfeus F1 i Bara F1. O Orfeusu nic nie słyszałam , ale o odmianie Bara ktoś się tutaj pozytywnie wypowiadał. Szukałam jeszcze odmiany Sander i Starter ale niedostępne.
No cóż, spróbujemy !
No cóż, spróbujemy !
Pozdrawiam! Gienia.
Też ostatnio już zamówiłam nasiona ogórków bo wiadomo jak wiosną jest z wyborem
W ubiegłym roku w gruncie miałam octopusa i byłam bardzo zadowolona proste ogórki i bardzo plonowal. Sremianin zachorował najszybciej, ogórki były bańki poskręcane i do tego gorzkie
Tessa miałam w tunelu dwie sadzonki i nie wiedziałam że one się nie rozrastają, szły sobie jednym pędem. Ogórki zgrabne smaczne sałatkowe
Zrobiłam listę jakie planuje posiać na ten rok
Ogórek
1.Octopus F1
2.Allianz F1
3.Partner F1
4.Poona Kheera
5.Gruzin
6.Rodniciok
7.Marketmore
8.Piccolo di pareigi
9.Soplica F1
10.Tessa
Wypowie się ktoś na temat tych odmian z listy? Chętnie się czegoś dowiem
W ubiegłym roku w gruncie miałam octopusa i byłam bardzo zadowolona proste ogórki i bardzo plonowal. Sremianin zachorował najszybciej, ogórki były bańki poskręcane i do tego gorzkie
Tessa miałam w tunelu dwie sadzonki i nie wiedziałam że one się nie rozrastają, szły sobie jednym pędem. Ogórki zgrabne smaczne sałatkowe
Zrobiłam listę jakie planuje posiać na ten rok
Ogórek
1.Octopus F1
2.Allianz F1
3.Partner F1
4.Poona Kheera
5.Gruzin
6.Rodniciok
7.Marketmore
8.Piccolo di pareigi
9.Soplica F1
10.Tessa
Wypowie się ktoś na temat tych odmian z listy? Chętnie się czegoś dowiem
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ja kiedy tak dużo różnych odmian nasiałam to nie byłam w stanie ocenić ,
które lepsze czy gorsze .
Z listy miałam Octopusa , Allianza i Soplicę . Chyba dość dobrze wypadły .
Dodam , że ogórki bez względu na odmianę muszą być dopieszczone ,
tak jest u mnie .
które lepsze czy gorsze .
Z listy miałam Octopusa , Allianza i Soplicę . Chyba dość dobrze wypadły .
Dodam , że ogórki bez względu na odmianę muszą być dopieszczone ,
tak jest u mnie .
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Miałam Marketmare .Uprawiałam go w szklarni od 2013 roku przez kolejne 5 lat.
W notatkach mam tylko,że ładnie rośnie.Musiał się czymś zasłużyć, skoro uprawiałam go tyle lat.
W szklarni został zastąpiony odmianą Suy Long i Wężowy.Na ten rok jeszcze nie zdecydowałam ,ponieważ wybór odmian mnie
przerasta
W notatkach mam tylko,że ładnie rośnie.Musiał się czymś zasłużyć, skoro uprawiałam go tyle lat.
W szklarni został zastąpiony odmianą Suy Long i Wężowy.Na ten rok jeszcze nie zdecydowałam ,ponieważ wybór odmian mnie
przerasta
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Doprecyzuję o co chodzi z tym dopieszczeniem . Siostra ma ziemię piaszczystą ,
która szybko się nagrzewa i nie zatrzymuje wilgoci , w dodatku miejsce osłoniętę .
Warunki idealne pod dyniowate . U mnie ziemia ciężka , miejsce odsłonięte .
Nawet moje starania by rozlużnić glebę i osłonić uprawę nie zawszę przyniosą takie
efekty jak u niej bez większych starań .
która szybko się nagrzewa i nie zatrzymuje wilgoci , w dodatku miejsce osłoniętę .
Warunki idealne pod dyniowate . U mnie ziemia ciężka , miejsce odsłonięte .
Nawet moje starania by rozlużnić glebę i osłonić uprawę nie zawszę przyniosą takie
efekty jak u niej bez większych starań .
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A co powiecie na takie odmiany jak:
Aladyn
Cezar
Monika
Reja
Rufus
Marcel
Delicius
Dar
Wisconsin SMR 58
Kronos
Vert Petit de Paris
Chinese Slangen
Takie znalazłam w swoich zbiorach oprócz wyżej wymienionych w postach.
Czy któregoś z nich polecacie ?
Aladyn
Cezar
Monika
Reja
Rufus
Marcel
Delicius
Dar
Wisconsin SMR 58
Kronos
Vert Petit de Paris
Chinese Slangen
Takie znalazłam w swoich zbiorach oprócz wyżej wymienionych w postach.
Czy któregoś z nich polecacie ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki