Mój ogródek - chatte - 3cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I jeszcze parę zdjęć, żeby Was całkiem zanudzić :lol: W końcu nie wiem, kiedy znów mi sie takla okazja trafi ;)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Ewuś :D Mam nadzieję, że już w przyszłym roku skalniaczek będzie wyglądał jak na skalniak przystało :lol:

Gabi, u mnie teraz kwitną już tylko te białe, bo one są trochę późniejsze, no i tem wielokwiatowy (sąsiadka przyniosła mi go na początku marca!). Poprzednie zdjęcia są nieco starsze, bo nie miałam kiedy ich wkleić, a potem Fotosik nie chciał współpracować :?
Ten kwiatek to nie przetacznik. Anulka mi mówiła w ubiegłym roku, ale ja oczywiście myslałam że zapamietam i nie zapisałam :oops:
Grzegorz B

Post »

Iza nareszcie fotki ;:1 :shock: Ale masz u siebie wiosennie i kolorowo MIODZIO !!!! Ten skalniaczek od frontu bajera, super wygląda w tle z smagliczką, oczywiście z czasem jak "zarośnie" będzie rajsko :D Bardzo mi się podoba psi ząb, fajnie wygląda na tych łodygach, on taki liliowaty z wyglądu. Oczywiście bez narcyzów nie mogło się obejść, jak i u innych tak i u Ciebie nie mogło ich braknąć, mi najbardziej się podoba narcyz wonny, pamiętam go z dzieciństwa jak porastał wielkie połacie dawnego, typowo wiejskiego ogródka, teraz pozostało po nim tylko wspomnienie, a że wszystko co minęło, głównie wspominamy wyolbrzymiając znaczenie tamtych dni, tak więc jest on traktowany przeze mnie jako jedna z najbardziej cennych roślin :D Za parę lat będziesz miała fajnie pod orzechem jak się rozrosną tulipany a miesięcznica to bardzo wyrośnięta, u mnie jeszcze stoi w miejscu, cholera jakaś leniwa :evil: . Ta kamienna ścieżka jest super, ja też taką chcę ;:223 . Ja mam sporo kuklików, ale do mnie kwitnienie przychodzi zawsze krętymi ścieżkami, więc bez opóźnienia się nie obejdzie :roll:

Iza, a czy ziemia na skalniaku jest taka piaszczysta, bo odnoszę takie wrażenie, patrząc na fotkę. Jak tak to masz lekką robotę wyrywając chwasty, bo pewnie one lekko się trzymają. U mnie na skalniaku tak twardo, że haczkę ciężko wbić :roll:
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ale u ciebie pieknie :lol:
Skalniak ci wyszedł super i jak widzę to kwiatki już się porozrastały :shock:
Jak będzie cieplej to już niedługo będzie cały zarośnięty.
Wstawiaj jak najwięcej zdjęć bo masz co pokazać :lol: .
Ja czekam na twoje oczko bo pewnie też bedzie na co popatrzeć :shock:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Widzę Izuniu, że ciebie również nie ominęła skalniaczkowa choroba, jak się rozrośnie będzie pięknie, czekam jeszcze z niecierpliwością na oczko :oops:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Izo!
nareszcie fotki :lol: Warto było czekac :D Serduszka już kwitną, floks wygląda ślicznie :)
Te narcyzy to takie drobne są? U mnie taki podobny chyba zakwitnie...dostałam od sąsiadki :)

Skalniaczek jak się "rozrośnie" zabłyśnie :wink:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Izuniu, piękne zdjęcia pięknych kwiatów, czuć z Twoich zdjęć całą miłość jaką im dajesz, za całokształt ukłon do pasa!
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Izuniu, a zobacz w google "przetacznik goryczkowaty", może to to samo ?

http://www.trawy.com/pic/veronica_gentianoides_0.0.jpg
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Koteczko, odmiana tego narcyza wielokwiatowego nazywa się "Geranium". U mnie też teraz kwitną. Zwróć proszę uwagę, że na jednym pędzie ma trzy do pięciu kwiatów natomiast tylko jeden liść. U mnie są po raz pierwszy nie wiem więc czy po przekwitnięciu wyrosną dodatkowe liście.
Mietek.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu, miło mi, że Ci się podoba :D Psi ząb zobaczyłam pierwszy raz na forum i spodobał mi się własnie dlatego, że taki liliowaty :D Mówiąc "narcyz wonny" masz na mysli poeticus?
Jeżeli go nie masz, to chętnie się z Toba podzielę, mam go naprawdę duzo! :D
Scieżkę możesz sobie łatwo zrobić ;) U mnie zostały już tylko fragmenty, które do jesieni muszą zniknąć :( Na skalniaku tak jak w całym ogródku jest piach. Chwasty wyrywa się łatwo, ale dwa dni bez deszczu latem oznaczają klęskę suszy. Tak więc wszystko ma swoje wady i zalety ;)

Jolciu, zdradzę Ci pewien sekret : niektóre rośliny sadziłam na skalniaku już rozrośnięte ;)
Ale te malutkie do przyszłego roku powinny się rozrosnąć :D
Teraz muszę porobić trochę nowych zdjęć. Niedługo zakwitną orliki...

Wiesiu, skalniaczek to mały problem, ale oczko to juz jest choroba...
Jeszcze musisz troche poczekać na nie ;)

Miko, nie wiem, czy te narcyzy są drobne? Jakieś 6cm srednicy mają. Nie są bardzo duze, myslę, że w sam raz :D Za to jak pachną! Cieszę się, że Ci sie podoba :D

Moniko, to ja dziękując za komplementy, kłaniam sie do ziemi Obrazek

Gabi, zwracam honor! Miałaś rację, oczywiście to jest przetacznik goryczkowaty! :D Mam jeszcze więcej takich niezidentyfikowanych roslinek od Anulki i nie tylko. Jak znajdę trochę czasu, to Was popytam ;)

Witaj Mietku! Dziękuję Ci za nazwę tego narcyza. U mnie też jest po raz pierwszy i nie miałam pojęcia, ze taki mi wyrosnie :D Tak sie ucieszyłam wielością kwiatków, że nie zwróciłam uwagi na liście. Sprawdzę jutro, jak to u mnie wygląda.
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Sliczności u Ciebie Izuniu chyba cały czas siedzisz w ogrodzie ,bo masz bardzo wypielęgnowane roślinki :P
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cudna ta piękność od Anulki. Sama też nie wiem co to jest. Zbieraj nasionka Izuniu, moje chciejstwo się odezwało :wink: :lol: . Chyba poszukam jej w mojej księdze roślin - może znajdę. A co to za róg sterczy na skalniaku obok kamyka w lewym rogu na pierwszym zdjęciu ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widzisz Bogusiu, ostatnio miałam bardzo mało czasu na ogród, ale roslinki nie potrzebowały widac mojej obecności ;) Teraz to się zmieni, bo chwasty rosną na potęgę! Będę potrzebna :lol:

Grażynko, piękność już zidentyfikowana! Gabi rozpoznała przetacznik goryczkowy :D
Nie wiem, czy można go rozmnażać z nasion, ale na pewno się rozrasta ;)
Zastanawiałam się, jaki róg Ty widzisz na skalniaku... To chyba może być tylko liść tulipanka Corsage na "szczycie skalniaczka, przy kamieniu :D

Spotkała mnie dziś wielka przykrość. Chyba koty złamały mi dwa pędy (z kwiatami) rododendrona, który właśnie zaczął kwitnąć po raz pierwszy :cry: Ma taki piękny kolor kwiatów, a teraz został tak okaleczony, ze nie wiem co z nim bedzie :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”