Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd

Post »

Geniu Nie tylko Ty jesteś niecierpliwa. Chyba każdy z nas nie może się doczekać kwiatów a szczególnie jak zdobędzie coś nowego czego nie miał. Straty są zawsze przykre i co roku trzeba się z nimi zmierzyć. Sadzone przez nas rośliny są niejednokrotnie "wydarte" z naturalnego ich środowiska i nie zawsze akceptują nasze. Hodowcy robią co mogą ale naturę nie łatwo oszukać.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz, a co tam słychać u żmijowców?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosną! Część w gruncie a cztery posadziłem już ze dwa tygodnie temu do doniczek. Skróciłem gałązki do ok 15 cm ( jak pisałaś) i stoją w garażu. Szkopuł w tym, że zaczynają wypuszczać nowe listki a przy ścinaniu wyglądały jakby były przemarznięte. W środku łodygi były czarne. Widocznie taka ich uroda. Nie bardzo to mi się podoba ta ich żywotność już w listopadzie, bo miałem zamiar wstawić je do piwnicy ale z listkami to niedobry pomysł. Chyba jeszcze wykopie kilka następnych ale jak zaczną się większe przymrozki i od razu wstawię do piwnicy. A co z tego wyrośnie zobaczymy wiosną.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój też jeszcze w gruncie i nic sobie nie robi z pogody. Może go tylko przykryję?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sądzę, by dał sobie radę z naszą zimą. Ja też zostawię w gruncie, bo wszystkich nie pomieszczę i będzie to sprawdzian co do wytrzymałości. Jak wiosną wyrośnie coś ciekawego(bo na zdjęciu wygląda ładnie tylko nie w naszym kraju) to można potrudzić się w następne lata już z wiedzą praktyczną.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

igielka78 pisze:Januszu, nie zostało ci jeszcze trochę nasionek tej rozplenicy Purple Majesty??? Jest cudna i bardzo bym chciała ją mieć u siebie, a tak jak napisałeś - w sklepach nie do dostania. A u mnie to już w szczególności, jedyne trawy, które tu znają to te do wysiania na trawniku :( . Jakbyś mógł kilka nasionek odsprzedać wraz z opisem uprawy to proszę o kontakt.
witaj Januszu.....szperam aby znależć te nasiona,czy masz może jeszcze coś u siebie ;:180
wiec przyłaczam sie do ww cytatu ;:108
pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szanowna Dorotko.
Wybacz moją szczerość ale jakoś nie po kolei chcesz zaistnieć na forum. Nie wiem skąd przybywasz nie masz swojego wątku, nawet nie wiem czy masz ogród i od razu prosisz o nasiona. Wygląda na to,że nie marnujesz czasu. Owszem nasiona mam ale na wymianę za inne interesujące mnie nasiona lub rośliny. Nie wysyłam każdemu kto prosi, bo by mi emerytury na znaczki nie starczyło. Faktycznie nasion tych w sklepie nie kupisz a po drugie jak się pokażą na All. to są drogie w porównaniu z innymi nasionami. Sam płaciłem parę lat temu 10zł z przesyłka za 20 nasion a wiosną sadzonki są strasznie drogie. Przemyśl co masz mi do zaproponowania na wymianę i napisz.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janusz to chyba mojego wykopię zaraz w niedzielę, po przyjeździe ze spotkania lubelskiego. Myślę, że już pora, jeśli mam dać mu szansę, ciekawe, jak przezimuje?
Mówisz przyciąć, spróbuję ;:108
Słyszałeś, że po niedzieli zapowiadają deszcz ze śniegiem ;:224
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Tak pojawiłam sie nie wiadomo skad ;:108
jestem nowa na forum ;:108
szukałam w wyszukiwarce tej trawy i wyskoczył mi twój watek ;:108
przytoczyłam czyjs post aby nie powielać,aby zapytać o mozliwosć zdobycia tej ślicznej trawy ;:180
Przykro mi ,ze wziąłeś mnie za .....ah nie będe sie rozpisywać,po prostu mysle ,ze mnie żle zrozumiałeś
Jak czytam wątki ,to zaobserwowałam ,ze niektórzy odsprzedaja nasionka czy sadzonki,nie chciałam niczego gratis,czemu tak pomyslałeś
z reszta nie wiem....moze macie przykre doswiadczenia,ja nie miałam cwaniackich zamiarów ;:170
Fakt moich postów jest raptem kilka,gdzies tam odważę sie wtracić o coś zapytać,myslałam ,ze to normalne :cry:
wy juz znacie sie od lat ,ja trafiłam tu niedawno i sie zaczytuję....
Jeśli chodzi o mój ogród to mam niewielki ,ogródek koło domu,drzewa krzewy pomieszane z bylinami,
teraz planuje dosazić trochę róż,powojników i traw
trzy trawy dostałam od sasiada...ladne,jakbys chciał to zrobiłam sadzonki i moge sie podzielić taka zółto zieloną(jak dla mnie śliczna)...ale nie powiem jaka...sąsiad nie przykłada wagi do nazw
troche za pózno robic fotki.mojego ogródka...ale tez w porównaniu z Waszymi :roll: za wsześnie...moze wstawie jakies,jak mnie dziecko poduczy i załoze jakis watek
nie mam jakiejs okazałej kolekcji,to co u mnie obfituje to krwawnik zółty,rozchodniki mam takie łany zadarniajacych roslin...ale nie wiem jak sie nazywaja,bardzo urocze kepy ,ale mysle ,ze to dosc pospolite i pewnie masz je u siebie
mam cała uprawę ślicznej cieniolubnej rosliny,bodajże Jasnota Gajowiec...wije sie na zacienionej rabacie miedzy wszystkim i wyglada uroczo....ale domaga sie częściowej eksmisji
Januszu jeśli dysponujesz adresem odnosnie tej trawy....gdzie ja moge nabyc to byłabym wdzieczna ;:108
pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Odpowiedź na PW
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu.
Przyciąłem rozgałęzienia ok.15cm(można mniej) i widzę że to im dobrze robi, bo na wiosnę bardziej się zagęści. Myślę,że zwlekać z wykopaniem nie ma co, bo ochłodzenie może przyjść szybciej niż zapowiadają. Porozmawiamy w sobotę. :wit
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamykam wątek "Cztery pory roku w moim ogrodzie" i do zobaczenia w nowym. viewtopic.php?f=2&t=41933
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”