Dajnas arbuzy chcesz sadzić pod ogrzewaną folię/szklarnię, czy do gruntu? Do bezpiecznego wysadzenia do gruntu masz ok. 8 tygodni, czyli chyba za długo dla sadzonek takich roślin. Ale ja debiutuję w temacie arbuzów, mogę się mylić

Ja wysieję jak tylko dostanę transport kompostu i doniczek (koniec przyszłego tygodnia albo za 2 tygodnie). A później wszystko będzie stało w nieogrzewanym tunelu. Różnica jest taka że ja w Wielkiej Brytanii więc nie ma aż takich ekstrem normalnie.Jowita37 pisze:Kiedy siać arbuzy z przeznaczeniem do gruntu? Wykiełkują w domu, ale przeniosę je do ogrzewanego nocami tunelu, tutaj szału nie będzie z temperaturą, w ubiegłym roku termowentylator podnosił temperaturę 6-8 stopni w stosunku do tej na zewnątrz.
Dziś zaszczepiłem kolejne 4 sztuki, tym razem na podkładkach które wyrosły później i są mniejszewokan pisze:Eksperymentalnie można zaszczepić. Jest jeszcze marzec, więc w razie niepowodzenia jest czas na poprawkowe wysiewy i szczepienia. Ja będę siał w połowie kwietnia.
Pamiętaj o wilgotności w boxie i przez pierwsze 3-4 dni o zacienieniu inkubatora.