Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)
A dlaczego ? w domu do pieca lub na grilu 

A spróbujcie spryskać te ćmy polysectem bo polysect niszczy prawie wszystko i jest systemiczny więc krąży w roślinie parę tygodni
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Za taką nieprawidłową utylizację też powinien być mandat,bo to jest roznoszenie zarazy.Karo pisze:Nie mogę spalić... mandat byłby na bank
Jeśli boisz się palenia to zwróć się do zarządu z prośbą o podanie prawdiłowej drogi utylizacji. W praktycznie każdym mieście w służbach od odpadów są różne sekcje i jedna z nich jest specjalnie powołana do wywożenia śmieci "zarażonych". U nas są organizowane zbiórki takich krzewów właśnie po to żeby ludzie ich nie wyrzucali bądź gdzie, bo ćma dożre co ma zeżreć i śmiało się wydostanie, a nie o to przecieć chodzi, żeby się od siebie pozbyć i przenieść dalej.
U nas teoretycznie też nie wolno spalać niczego, ale ja spaliłam po cichutku pozorując grilla , bo nie będę ryzykować, że ktoś źle zutylizuje. Co spłonie już nie odżyje.
A co do pieca w domu - nie polecam. To cuchnie przepaskudnie. Do tego jeśli się pryskało w niedalekim czasie chemią to jest jeszcze paskudniej,bo to co zostało może się w domu ulotnić.
Plus do tego kto palił ten wie, że popiół też nie pachnie jak zwykły popiół.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na razie w grubych foliowych workach po karmie dla psów leży to to na podwórzu i czeka na decyzję.
U mnie lęgną się od nowa,cięłam wczoraj i jutro kontynuuacja a potem kolejny oprysk malych już krzewów.
Jednak nie widzę szansy na opanowanie tej szarańczy.
U mnie lęgną się od nowa,cięłam wczoraj i jutro kontynuuacja a potem kolejny oprysk malych już krzewów.
Jednak nie widzę szansy na opanowanie tej szarańczy.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
Firma Substral też mi poleciła Polysec, jako że systemiczny, no może.
Ja moje przeglądam co dziennie, nie widzę jaj, nie widzę młodych gąsienic , ten odcinek żywopłotu, który jest bardziej w cieniu jest mocno podżarty i na razie odrostów nie widać. Za to pojawiają się zwykłe pająki, może one trochę zredukują ćmę? no jaja mogły by spokojnie zjadać.
Jak uważacie, czy mała pajęczyna na zewnątrz krzaczka to właśnie zwykły pająk, czy larwy ją robią? bo to mam, niby nie widzę larw, ale może tylko nie widzę.
U nas też nie wolno palić, nie wiedziałam, że jest jakaś możliwość z zarażonymi, popytać muszę.
Ja moje przeglądam co dziennie, nie widzę jaj, nie widzę młodych gąsienic , ten odcinek żywopłotu, który jest bardziej w cieniu jest mocno podżarty i na razie odrostów nie widać. Za to pojawiają się zwykłe pająki, może one trochę zredukują ćmę? no jaja mogły by spokojnie zjadać.
Jak uważacie, czy mała pajęczyna na zewnątrz krzaczka to właśnie zwykły pająk, czy larwy ją robią? bo to mam, niby nie widzę larw, ale może tylko nie widzę.
U nas też nie wolno palić, nie wiedziałam, że jest jakaś możliwość z zarażonymi, popytać muszę.
Basia
Ludzie jest napisane że Lepinox plus działa
to co kombinujecie czym pryskać 

Na Podkarpaciu tego jeszcze nie ma naszczęście
Pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Gdzie to kupić w przyzwoitych ilościach?jacula pisze:Ludzie jest napisane że Lepinox plus działa
np. na znanym portalu 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Jest, jest, tylko do Ciebie nie dotarła. Całe północne rejony już zaatakowane przez to paskudztwo.Adrian139 pisze:Na Podkarpaciu tego jeszcze nie ma naszczęście
Spaliłam około 50 bukszpanów, bo nie zamierzam spędzić kolejnych lat na szukaniu gąsienic i na pryskaniu Lepinoksem.
Ja mieszkam tutaj (na Podkarpaciu,mapę usunięto/Karo) i czy to dziadostwo do mnie dojdzie czy nie
Pozdrawiam
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Adrian w Rzeszowie już właściwie nie ma bukszpanów.
Jak zamierzasz walczyć to już kupuj preparat. Takie temperatury sprzyjają rozwojowi ćmy.
Jak zamierzasz walczyć to już kupuj preparat. Takie temperatury sprzyjają rozwojowi ćmy.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Tak,niestety tak,to ona.
Podczas spalania wyciętych galęzi moich bukszpanów też wyleciała jedna z wora,
inna podczas płukania krzewu wodą,inna zakotwiczyla w kuchni pod górną półką.
Jednak na krzewach gąsiennic nie ma,teraz trzeba pilnować ich i za moment znowu opryskać.

Podczas spalania wyciętych galęzi moich bukszpanów też wyleciała jedna z wora,
inna podczas płukania krzewu wodą,inna zakotwiczyla w kuchni pod górną półką.
Jednak na krzewach gąsiennic nie ma,teraz trzeba pilnować ich i za moment znowu opryskać.