Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
max123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2010, o 16:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie

Post »

Witam
Moje siewki świerka srebrnego , świerka Wilsona , świerka sitkajskiego i sosny czarnej mają już około 4-5 cm , trochę z nich wypadło - zgorzel ale po oprysku chyba zahamowana i chciałbym zapytać kiedy je można pikować do doniczek i mniej więcej kiedy zacząć hartowanie na dworze
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

max123 kiedy zostały posiane? Jakim środkiem podlewałeś - previcur?

A co do wysadzania do doniczek to poczekał bym rok na dokładne ukształtowanie systemu korzeniowego. Przesadzaniem można zrobić im tylko krzywde. Hartować w cieplejsze dni i na początek w tunelu.
Awatar użytkownika
max123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 maja 2010, o 16:31

Post »

posiane 4 tyg temu , podlane previcur , są w doniczkach ale gęsto
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Paczuszka kilka dni temu wkońcu doszła, po 2 miesiącach oczekiwania ;)
Dziś moczyłem Sosne himalajską i odstawiłem do lodówki aby stratyfikować materiał - oczywiście tylko na 30dni.
Reszta Jodeł oraz świerków spokojnie czeka na koniec kwietnia/początek maja.
lysol1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2012, o 07:30

Post »

powiedzcie mi moi drodzy jakie sa pierwsze objawy zgorzela,bo od pary dni kielkuja mi nasiona jodly koreanskiej i chcialbym szybko reagowac w razie choroby.czy lepiej walnac oprysk profilaktycznie?nasiona moczylem na plesnie grzyby itd ale czy to wystaczy?
Awatar użytkownika
zywik
100p
100p
Od: 21 kwie 2011, o 11:35
Kontakt:

Post »

Dopisuję się również do tematu by obserwować. :arrow: Dziś wysiałem sosnę żółtą do doniczki i tu pytanie: czy mam ją trzymać teraz w ciemniejszym, chłodniejszym miejscu czy na parapet - cieplejsze, słoneczne?
Ministerstwo Książki
margolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2012, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit
W połowie maja wysiałam jodłę koreańską, świerka srebrnego i jeszcze inne nasionka są już nawet pierwsze wschody :heja
Nasionka wysiewałam w inspekcie teraz go zacieniam, ale proszę podpowiedzcie jak postępować dalej z siewkami, żeby je utrzymać przy życiu :D

Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może przydać się czasem Topsin, bo zgorzel lubi czasem atakować siewki tych drzew.
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Stratyfikacja nasion czereśni

Post »

Witam zaczynam się zajmować szczepieniem drzew znaczy się będę próbował. Mam pytanie obecnie moja czereśnia już owocuje owoce są dojrzałe, czy mógłbym je już zebrać i przeprowadzić ich stratyfikacje w lodowce. Chodzi mi oto czy gdybym je trzymał w domu to wyrosły by już w tym roku? Wiem, że na podkładki lepiej nadawała by się zwykła ptasia jedna będę dopiero próbował szczepić a potrzebuje podkładek. I jeżeli ktoś przeprowadzał już stratyfikacje zwłaszcza czereśni proszę o porady.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

Zastanawia mnie jedna rzecz, czy jeśli posieje w tym roku drugą ture świerków załóżmy że do 15 czerwca to coś w tego będzie? Pogoda jest jaka jest, jak na razie drastycznych upałów nie ma, starał bym się kontrolować warunki temperaturowe, ale czy siewki zdążyły by przed zimą odpowiednio się ukształtować? Czy ktoś robił taki eksperyment?

Oczywiście siew w inspekcie.
xp_w-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 maja 2012, o 11:15

Post »

krismiszcz- jeszcze Ci mało siewek ;:124

życzę aby wszystkie sie uchowały i żeby były to piękne okazy ;:172

Ja w następnym tygodniu posadzę sadzonki świerka conica (osobiście wątpię , że w ten sposób można go rozmnażać),jaśminowcem,i pęcherznicą żółtolistną i diabolo. A póki co to mam pęcherznicę włożoną do wiaderka z woda-a nóż się tak uda...po prostu próbuję ;:172
margolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy ktoś z Was wie i może posłużyć radą, jak obejść się z siewkami wysianymi (w maju b.r.) w inspekcie przed zimą :?:
Czy trzeba przesadzać w doniczki i do piwnicy? Czy w jakiś sposób ocieplić inspekt? Czy może sposób postępowania jest inny?
Jestem raczkująca w tym temacie :oops: , więc z góry przepraszam za banalne pewnie pytania :wink:
Pozdrawiam Kasia
xp_w-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 10 maja 2012, o 11:15

Post »

Margolcia ja Ci nie pomogę za bardzo , bo akurat sam jestem tego ciekaw...??

chciałem się zapytać , który preparat na zgorzel jest lepszy-previcur czy topsin??
margolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mi poradzono Topsin na zgorzel, ale póki co nie muszę stosować, bo jak na razie żadnych oznak zgorzeli u mnie nie ma i mam nadzieję, że nie będzie :D
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p

Post »

margolcia Niech zostaną tam gdzie rosną, dopiero wcześną wiosną w przyszłym roku wysadzisz do doniczek. Hartować jesienią w potem obstawić powierzchnie oraz nakryć biała agrowłókniną, moje były wykopane przelezały z obsypanymi korzeniami a ziemia była zmarznięta na kość.
Przed przyjściem mrozów pilnować wilgotności aby nie przesuszyć anie nie przelać.

A co do zgorzelu to proponuj profilaktycznie podlać chociaż raz na tydzień, bo na razie nic nie widać a jak dopadnie to wszystkie siewki zmarnuje - a było by szkoda ;:202
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”