Wierzba - choroby i szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wierzba japońska żółte liscie,przezroczyste plamy
Pewnie krytoryjek olchowiec.Objawy się zgadzają.http://choroby.kwiaty-ogrody.pl/drzewa- ... olchowiec/ Chyba będzie piękne ognisko 

Re: Usychająca wierzba
Wierzby to krótkowieczne drzewa, podatne na choroby grzybowe, nie tylko w wilgotne lata. Szybko rosną, ale też tym samym szybko się starzeją.Mandżurska dość wcześnie wchodzi w okres starzenia się i zasychania gałęzi.U takich rozrośniętych usuwać starsze i zasychające gałęzie, siedlisko chorób, tym samym nieco odmładzając drzewo.Można to robić teraz.
Nie zgłębiałam tematu odmian, ale mandżurska o oliwkowozielonych rosnących bardziej w górę gałązkach jest bardziej żywotna, niż jak tu pokazana o żółtawych, zwisających pędach.
Nie zgłębiałam tematu odmian, ale mandżurska o oliwkowozielonych rosnących bardziej w górę gałązkach jest bardziej żywotna, niż jak tu pokazana o żółtawych, zwisających pędach.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Usychająca wierzba
Te wierzby i nie tylko one 'lubią łapać' zgorzel pędów. Swoje opryskuję topsinem - trochę pomaga.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wierzba choruje
Nic nie choruje. Dużo podlewaj. 

Wierzba płacząca - czarniejąca kora
Witam
W tym roku moje wierzby dopadła straszna zaraza, chociaż już w zeszłam roku zauważyłem symptomy.
Praktycznie każda gałąź odchodząca od głównego konaru, czarnieje ( kora ) - mają mało liści, które zresztą są niewielkich rozmiarów, pokręcone, i do tego są na nich czarne kropki.

Co robić, czy da się odratować ?
W tym roku moje wierzby dopadła straszna zaraza, chociaż już w zeszłam roku zauważyłem symptomy.
Praktycznie każda gałąź odchodząca od głównego konaru, czarnieje ( kora ) - mają mało liści, które zresztą są niewielkich rozmiarów, pokręcone, i do tego są na nich czarne kropki.

Co robić, czy da się odratować ?
Altana z wierzby energetycznej - choruje?
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Postanowiłem napisać, bo nie znalazłem w sieci nic, co przy przypominało mój problem.
Zaczęło się od tego że na wierzbie pokazały się żółte liście... Pomyślałem brak azotu. Podsypałem - nie pomogło.
Zauważyłem gdzieniegdzie pajączki... zapewne przędziorek. Spryskałem - nie pomogło.
A może grzyb? Spryskałem - nie pomogło
Hurtem zaczęły liście spadać.
Wczoraj tam wszedłem i się załamałem. Ze wszystkich łodyg wyłażą jakieś włoski. Tak jak żywica z drzew potrafi wypływać, to tu takie kłaczki wychodzą. Jest tego masa. Spada to to na liście, ziemie, wszędzie
Może ktoś spotkał się z czymś takim?

Postanowiłem napisać, bo nie znalazłem w sieci nic, co przy przypominało mój problem.
Zaczęło się od tego że na wierzbie pokazały się żółte liście... Pomyślałem brak azotu. Podsypałem - nie pomogło.
Zauważyłem gdzieniegdzie pajączki... zapewne przędziorek. Spryskałem - nie pomogło.
A może grzyb? Spryskałem - nie pomogło
Hurtem zaczęły liście spadać.
Wczoraj tam wszedłem i się załamałem. Ze wszystkich łodyg wyłażą jakieś włoski. Tak jak żywica z drzew potrafi wypływać, to tu takie kłaczki wychodzą. Jest tego masa. Spada to to na liście, ziemie, wszędzie

Może ktoś spotkał się z czymś takim?

- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Re: Altana z wierzby energetycznej - choruje?
Spróbuj jakąś gałązkę z objawami wyciąć i pociąć po kawałku , szukaj wyżartego środka , no i jegomościa co zjada .
Wątpię czy uda się skutecznie zwalczyć szkodnika i czy się opłaca.Wierzby są podatne na choroby i szkodniki, a przez to krótkotrwałe.
Cały czas mówimy tu o:Krytoryjku olchowcu (Cryptorhynchus lapathi),którego zwalczanie ze względu na jego cykl rozrodu jest bardzo trudne.Do oprysków, należy używać insektycydów o działaniu układowym w roślinie np.Kohinor 200 SL.
Pozdrawiam klakier.
Pozdrawiam klakier.
Bardzo dziękuję za szybko pomoc.
Oczywiście spróbuję ratować. Może się uda. Trochę szkoda by było.
Oczywiście spróbuję ratować. Może się uda. Trochę szkoda by było.
Re: Wierzba - choroby i szkodniki
Niestety nie mogę edytować poprzedniego postu.
Po obejrzeniu dokładnie zniszczeń decyzja zapadła: Jednak palenie.
Mam tylko pytanie.
Czy jeśli zetnę wierzbę równo z ziemią, ale zostawię resztę w ziemi, żeby odbiła, pozbędę się szkodnika?
Chłopski rozum mówi że tak. Bo robale są w pędach na górze.
Czy jednak nie jest tak
Po obejrzeniu dokładnie zniszczeń decyzja zapadła: Jednak palenie.
Mam tylko pytanie.
Czy jeśli zetnę wierzbę równo z ziemią, ale zostawię resztę w ziemi, żeby odbiła, pozbędę się szkodnika?
Chłopski rozum mówi że tak. Bo robale są w pędach na górze.
Czy jednak nie jest tak
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Wierzba - choroby i szkodniki
Pokażesz nam po ścięciu na zdjęciach wnętrze pędów. Chodzi o to, żebyśmy zobaczyli korytarze, bo krytoryjek żeruje głównie w młodych gałęziach? Jak to wygląda w konarach, też coś jest?