Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Proszę bardzo Halinko :D
Ten środkowy w jednym miejscu wiosną tnę mniej więcej o 1/3 ma wtedy sztywne proste pędy,
natomiast nad oczkiem nigdy go nie cięłam więc się przewiesza ale jest rzadszy i rośnie gorzej.
Przekonałam się,że cięcie prawie wszystkich krzewów powinno być zasadą.
I ja ją stosuję :wit
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rety! Cuda u Was rosną :shock: . Cieszę się strasznie, choć oczywiście serce mi krwawi(okładzik z krwawnika i krwawnicy plus listek bobkowy w sezonie)- ja nie mam już miejsca ;:145 (Z tego samego powodu nie mogę czytac wątku Fleur- ona ma taaaakie róże :shock: ). Z rozpaczy :;230 popełniłam straszny elaborat w wątku "Zioła- domowa apteka", tam gdzie chatte podpowiadała. Zajrzyjcie proszę i oceńcie czy to się nada... Idę leczyć serce... (głogiem).
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Robiłam porządki na dysku i wpadłam na moja krwawnicę

Obrazek
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59

Post »

Moje zioła rosną wśród kwiatów ponieważ na ogródek ziołowy nie mam miejsca.Szałwia lekarska wiosną (kłosy) z tawułą Gold Mund.Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekOstatnie zdjęcie :w tle lubczyk; wcześniej moja kocimiętka.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Marysiu, piękne! Ale powiało wiosną! A ile zapachów! Szkoda, że ja nie mogę jeszcze powklejać swoich zdjęć. Ale co się odwlecze ...
Awatar użytkownika
ania k
200p
200p
Od: 4 lis 2008, o 10:38

Post »

Nim rozpocznie się sezon dla ziół w ogrodzie, ciekawi mnie, które z ziół z powodzeniem hodujecie na parapecie w domu. Od kilku sezonów już na przełomie lutego i marca wysiewam bazylię. Najpierw trzymam ją na parapecie w domu, a gdy się ociepli przenoszę na jasny ganek, a latem do ogrodu. Na zimę robię bazyliową oliwkę do sałatek i zapiekanek.
W tym roku chciałabym wysiać jeszcze estragon i oregano, ale nie wiem, czy warto je podpędzić w domu.
Awatar użytkownika
kaaj
500p
500p
Od: 26 mar 2007, o 18:04

Post »

Witajcie, podpatrzyłam u Asiuli :wit , super pomysł na doniczkową fontannę, jak myślicie czy nadałby się na mini ogródek ziołowy, jeśli tak to jakie zioła proponujecie?
Obrazek
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Wow!! Ale super pomysł na mini-ogrodeczke ziołowy :). Też miałam zamiar posadzić zioła w doniczkach...może zapożycze ten patent :D .
Ja mam w palnach posiać: tymianek, bazylię, oregano, kolendrę, majeranek i chyba z sadzonki rozmaryn.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ja mam wysiane już chyba wszystkie zioła które kupiłem cząber, majeranek,rozmaryn, oregano, bazylia, estragon... ładnie wzeszły i rosną dobrze :)
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Adrian a Twoje zioła pójdą na zewnątrz czy zostaną w domu?
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
X-A-9
---

Post »

Na zewnątrz, :) pierwszy raz się podjąłem uprawy ziół nie licząc lubczyku i mięty które mam od wielu lat
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

kaaj pisze:Witajcie, podpatrzyłam u Asiuli :wit , super pomysł na doniczkową fontannę, jak myślicie czy nadałby się na mini ogródek ziołowy, jeśli tak to jakie zioła proponujecie?
Obrazek
Kaaj- pewnie! Swego, dawnego, czasu namiętnie hodowałam zioła w doniczkach na balkonie. I te jednoroczne i wieloletnie.
A masz już w ogródku ziołowe grządki? Jeśli tak, do doniczek posadź zioła, których nie posiadasz(na jesieni będzie można wsadzić je, pięknie ukorzenione do gruntu), oraz jednoroczne- np. bazylię, majeranek, ogórecznik(do samodzielnego wyhodowania, lub do kupienia na zaprzyjaźnionym ryneczku), do tego nasturcję- dla uatrakcyjnienia kompozycji.
Jeśli ziół w ogrodzie nie posiadasz, proponuję- do wyboru: tymianek, miętę, oregano, pietruszkę, lawendę, melisę, jednoroczne- cząber, bazylię, ogórecznik, majeranek. No i oczywiście nasturcję, jako wisienkę na torcie :D. Pięknie spłynie kaskadą z drugiej doniczki od dołu, do tego młode listki i kwiaty będzie można skonsumować na kanapce.
Kompozycje ustaw oczywiście pod ręką, co by można na bieżąco ją podjadać :D .
Pozdrawiam- Liliana
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Adrianie i już wysiałeś bazylię? Ja planuję też wysiać w domu, a potem przenieść do pole, ale myślałam, żeby to zrobić (wysiać) w kwietniu....
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
X-A-9
---

Post »

Ja już dawno wysiałem chyba miesiąc temu, i dopiero wypuściła 1 listki właściwe :)
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Kontakt:

Post »

No ona na początku to tak słabo się zbiera, ale ja jednak poczekam na kwiecień :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”