Phalaenopsis - podłoże

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wilczek
100p
100p
Od: 4 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do storczyków-komponenty, właściwości ,dobór

Post »

Witam zastanawiam sie czy to podłoże ze szczepionką nie jest chwytem marketingowym ......????? Co o tym sądzicie???? Sama kora jest ok sucha ładne kawałki bez szkodników. Tylko czy ta szczepionka naprawdę działa??
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisane na opakowaniu, że zawiera szczepionkę mikoryzową - żeby to sprawdzić to trzeba zrobić doświadczenie z hodowaniem grzybów, a później z ich oznaczeniem. To chyba kosztowne zajęcie. Napisane jest też, żeby podlewać małymi dawkami bo można zmyć szczepionkę. Na mój rozum (dość mały) to jeżeli podłoże, a konkretnie kora, została zaszczepiona grzybem, to tenże grzyb powinien (chyba) w jakiś sposób wrastać w tą korę - a tu trzeba dbać, żeby dawki wody były małe bo grzyb(y) mogą się spłukać. Jaka jest prawda - kto to wie?
Awatar użytkownika
Aga H
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lis 2013, o 11:47

Post »

Ja uważam, że to chwyt marketingowy :wink: Gdzieś czytałam, że storczyki wchodzą w mikoryzę z grzybami "za młodu" i raz wystarczy na całe życie, one mają te grzyby na korzeniach.
Z tym podlewaniem raczej chodzi o strumień i jego siłę, a nie ilość wody, te mikoryzowe grzyby raczej nie wrastają w podłoże, gdyby tak było rozkładałyby je, na niekorzyść storczykom, no i skoro same potrafiłyby przetrwać to po co by im były storczyki.
Inna sprawa jest taka, że ja osobiście zawsze zanim włożę w podłoże roślinę dawkuje mu sporą ilość stopni C w piekarniku, żeby uniknąć nieproszonych gości, równocześnie zabiłabym mikoryzowe grzyby, więc jak dla mnie produkt zupełnie nietrafiony :roll:

Z innej beczki 8-) :
Widziałam ostatnio ozdobne podłoże dla storczyków - kolorowe "kamyczki", a raczej jakieś poly..., żeby nie napisać plastikowe, ktoś z Was może próbował? Najpierw się tym zainteresowałam, ale później dotarło do mnie, że aby był efekt storczyk musiałby być w szklanym naczyniu, więc zwątpiłam, bo odniosłam wrażenie, że skarzę którąś z moich roślin na cierpienie w celu mało przydatnemu eksperymentowi. Inna sprawa - ten "materiał" był bardzo drobny, ale raczej nie wyglądał na chłonący wilgoć, no i przede wszystkim sztuczny - więc jakie wartości odżywcze roślina z niego otrzyma, ale znów - przecież w naturze storczyki nie rosną w korze i nie są nawożone... W sumie to nie wiem co o tym myśleć.

O takie "cudo": http://orchitamin.pl/produkty/podloze-orchitamin
(właśnie doczytałam o "niezbędnych składnikach odżywczych dla roślin"...)

Ma ktoś może własne doświadczenia z tym podłożem?
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

Orchitamin.
Z opisu wynika, że jednak absorbuje nadmiar wilgoci.
Zawiera składniki pokarmowe, ma działanie zmiękczające wodę (ciekawe gdzie jest lub w co jest wiązane to co się z tej wody odfiltruje, ewentualnie jak jest neutralizowane?), pozostaje sypki, nie rozkłada się, ma kilka kolorów, jest opatentowany.
Trzeba by spróbować :D .
Weronique
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 cze 2016, o 13:14

Podłoże dla storczyków Mazur

Post »

Czy to podłoże będzie odpowiednie dla storczyka? Wydaje mi się że jest tu za dużo ziemi
Obrazek
Awatar użytkownika
lena 21
100p
100p
Od: 17 maja 2015, o 18:44

Re: Podłoże dla storczyków Mazur

Post »

To nie jest odpowiednie podłoże do storczyka powinno zawierać: korę sosnową, torf, włókna kokosa, łupiny orzecha kokosowego, łupiny orzecha ziemnego, kawałki styropianu.
Wywal to czym prędzej :) na dodatek nie wiem co to za białe punkciki ale nie wygląda to za dobrze.
Weronique
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A mogę go wsadzić do samej kory ogrodniczej?
Awatar użytkownika
lena 21
100p
100p

Post »

Radziłabym kupić mieszankę, wtedy będziesz miała pewność.
Weronique
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Czy istnieją już gotowe mieszanki takiego podłoża czy muszę sama sobie kupić każde z tych składników i zmieszać?
Awatar użytkownika
lena 21
100p
100p

Post »

Jasne, że istnieją najlepiej gdybyś kupiła je w przezroczystym worku bo producenci czasami oszukują jak kupuje się w nieprzezroczystych workach. Chyba, że sama chcesz możesz kupić korę i zmieszać ją np. z łupinami kokosa albo odrobią torfu. W takiej mieszance mogą być 2-3 składniki.
Weronique
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A mogę zamiast łupin kokosa dodać rozdrobniony styropian? Mam phalaenopsisy.
Awatar użytkownika
lena 21
100p
100p

Post »

Możesz.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Ja zakupiłam dość dawno podłoże z OS -grube i drobne. Nie było mi potrzebne na już, więc trochę (ponad rok) odleżało...
Kiedy chciałam go użyć, okazało się, że śmierdzi pleśnią i jest wręcz białe (zagrzybione), widać było strzępki grzybni.
No nie wiem, może tak ma być? Może to ta mikoryza? :roll:
Na wszelki wypadek wyprażyłam w piekarniku w 200 stopniach, wymoczyłam w deszczówce i teraz praży się na słońcu. Mam nadzieję, że mogę tego użyć?
jakoś nie mam szczęścia do storczyków, padają mi jak muchy, a chciałabym w końcu jakiegoś uchować i zapewnić mu dobre warunki.
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
lena 21
100p
100p

Post »

Na twoim miejscu bym to wywaliła i kupiła nowe. Nie masz pewności że pozbyłaś się wszystkich zarodników.
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Wywaliłabym bez pytania, gdyby nie to, że nie mam gdzie nowego podłoża kupić,a potrzebuję na cito, póki mam czas na przesadzanie. Podłoże zakupione w markecie to jakaś porażka- keramzyt i jakiś torfowy chłam, wyglądający jak ziemia.
To już chyba wolę zaryzykować z tą korą. Stoi od ponad tygodnia na dworze i ani śladu pleśni (zapach też ok). Wcześniej była wysuszona- leżała długo wywalona z tego worka, w którym się zagrzybiła...
Jednego trupka próbuję reanimować w keramzycie, ale coś mi się zdaje, że tylko go to dobiło, bo wygląda mi, że korzenie do reszty zamierają, choć nim go w tym keramzycie posadziłam, to jeszcze jakoś żyły (za to był pozbawiony liści).
Załamują mnie te niepowodzenia ze storczykami :-(
Pozdrawiam,Vivien333
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”